© Надежда Чипева Още по темата АЕЦ Белене вече чака

...
© Надежда Чипева Още по темата АЕЦ Белене вече чака
Коментари Харесай

Новата реалност за енергетиката

© Надежда Чипева Още по тематиката
АЕЦ " Белене " към този момент чака за старт

Процедурата за избор на стратегически вложител би трябвало да бъде оповестена до края на годината
28 окт 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018 Ако има дума, която енергетиката ненавижда, това е " бистрота ". Само вземете тази седмица, в която стана ясно, че данните, които Национален статистически институт е подала на Еврокомисията за цените на съветския газ в България, са сбъркани. А са сбъркани, тъй като в ценообразуването на " Булгаргаз " и Комисията за енергийно и водно контролиране има толкоз доста условия, че явно освен Брюксел, само че и в София не могат да ги схванат.

За първи път от десетилетия насам обаче на българската енергетика ще й се наложи да работи в изцяло пазарни и, уви, много транспарантни условия. Квотите за нездравословни излъчвания стават прекомерно значим фактор за бизнеса на въглищните централи и тежката промишленост. Дългосрочните газови контракти с " Газпром " по мъчно обясними формули се трансформират. Всички производители на ток ще продават цялата сила на енергийната борса.
Всичко това става на фона на непрестанен растеж на цените и на тока, и на газа в Европа.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Първото може да докара до банкрут на ТЕЦ-овете, работещи на въглища, отпред с държавната " Марица-изток 2 ". Петкратното нарастване на цената на квотите за по-малко от година няма по какъв начин да се придвижи върху крайната цена на електрическата енергия, тъй като автоматизирано ще смъкна държавното управление. Остава разновидността с трупането на нови дефицити в системата или с ръководството по нов метод на бизнеса, което значи и хеджиране на финансовия риск, откакто разноските за закупуване на квоти стават най-големите за сдруженията.

В напълно нова среда се постанова да работи и " Булгаргаз ", откакто Европейската комисия задължи " Газпром " да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания и да подсигурява, че цената на газа за България, Естония, Латвия, Литва и Полша отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ.

По новите правила цената на газа може да се преразглежда по искане на продавача или купувача. На доктрина това дава опция за постигането на по-пазарни цени, само че за задачата ще би трябвало непрекъснато да се следи спотовият пазар на суровината и още веднъж да се хеджира при потребност. С други думи, " Булгаргаз " би трябвало да се трансформира в деен, а не в въздържан състезател или и той ще натрупа дефицити.

Уви, към този момент последното наподобява най-сигурно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР