© Надежда Чипева Общо 40.4 млн. лв. по оперативна програма

...
© Надежда Чипева Общо 40.4 млн. лв. по оперативна програма
Коментари Харесай

Над 40 млн. лв. от еврофондовете отиват за респиратори и тестове

© Надежда Чипева Общо 40.4 млн. лева по оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР) 2014-2020 ще се насочат към Министерство на здравеопазването. Това заяви Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) през днешния ден. Средствата са недоговорен и икономисан запас по други предпочитани оси.

С парите ще се закупуват респиратори за потребностите на лечебните заведения, които одобряват пациенти с COVID-19, защитни средства (защитни маски, дрехи, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и проби за проучване на ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Министърът на опазването на здравето е определил апаратурата и консумативите, оповестяват от Министерство на регионалното развитие. Именно здравното министерство ще прави покупките, откакто получите парите. Със закона за изключителното състояние провеждането на публични поръчки за такива цели бе анулирано, тъй че процедурите се чака да протекат бързо.

Решението за изменение на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 би трябвало да бъде гласувано и от Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия, като е позволено това да стане на неприсъствено съвещание. От районното министерство обясниха за " Капитал ", че това ще се случи до 26 март.

Откъде са спестени парите

Част от сумата - 15 млн. лв., са спестени от Приоритетна ос 2 " Подкрепа за енергийна успеваемост в опорни центрове в периферните региони ". Други 9.1 млн. лева са от " Регионална обществена инфраструктура ", като 8,7 млн. лева от тази сума съставляват разполагаем запас вследствие на неподадени планови оферти по процедура " Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца " и на формален отвод от подаване на планови оферти от страна на общини-бенефициенти по процедура " Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания ". Около 400 хиляди лева е сумата все още по влезлите в действие решения по наложени финансови корекции по изпълнявани планове.

Бюджета за пътища също е понижен с 15 млн. лева и те се насочват за медицински цели. Последните 1.3 млн. лева са от предпочитана ос " Регионална просветителна инфраструктура ".

Другите европейски източници на финансиране

По оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " се отпускат спомагателни суми за справяне с актуалното изключително състояние. В рамките на интервенция " Защита на популацията от закани за публичното здраве, породени от пандемични рецесии ", здравното министерство ще получи спомагателни 20 млн. лева Парите ще се употребяват за асортимент и наемане на медицински и немедицински личен състав, както и за спомагателни хонорари на заетите, в това число и осигуровки, персонални и групови защитни средства, нужни за предварителна защита от заразяване с ковид. Транспорт на личния състав сред болничните заведения и до домовете на пациенти под карантина също е позволена активност.

Така към този момент общата планувана сума за медицински цели в битка с ковид по оперативни стратегии към този момент минава 60 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР