© Надежда Чипева Общата стойност на медийното отразяване на кампанията

...
© Надежда Чипева Общата стойност на медийното отразяване на кампанията
Коментари Харесай

Местните избори 2019 - с най-евтина кампания в медиите

© Надежда Чипева Общата стойност на медийното отразяване на акцията за локалните избори, съгласно публично оповестените контракти, е 1 905 604 лева (без ДДС). От партиите и обединенията най-голяма изхарчена сума е отчела ВМРО-БНД - 318 381 лева (без ДДС), а малкия екран с най-вече публично контрактувани изборни отразявания е Българска национална телевизия - общо 321 986 лева (без ДДС).

Това демонстрират окончателните резултати от мониторинга на фондация " Института за развиване на обществената среда " (ИРПС) за медийното отразяване на участниците в акцията за локални избори 2019. ИРПС от години следи партийното финансиране в България и разноските на партиите, регистрирани по време на избори. Пълният лист на партиите и изхарчените от тях суми, както и на следените медии и вложените в политическа реклама средства, може да видите тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Декларираната общо сума от 1 905 604 лева е доста по-малка спрямо разноските за медийно отразяване в предходни акции. По данни на ИРПС да вземем за пример към 27 май т.г. цената на предизборната акция в медиите за европейските избори е общо 3 281 413 лева (без ДДС). Тази сума е съизмерима с публично заявените разноски за медии по време на акцията за предварителните парламентарни избори през 2017 година - 3,4 млн. лева

По всяка възможност това се дължи на понижената фрапантно в средата на годината държавна дотация, се споделя в разбора на ИРПС. Орязването на държавното субсидиране на партиите, което бе сведено от 11 лв. на 1 лев на получен глас, стана през юли т.г. и на практика засегна единствено парламентарните партии, защото главно те получават дотации. Единствената извънпарламентарна партия с право на държавна дотации е " Възраждане " на Костадин Костадинов, защото единствено тя е получила над 1 % на последните парламентарни избори.

Същевеременно, тези суми не включват разноските на партиите за немедийна реклама - билбордове, рекламни материали (флаери, стикери, плакати и др.), предизборни павилиони, концерти и други Тези разноски би следвало да влязат във финалните доклади на партиите до Сметната палата.

Колко дадоха партиите

Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ е политичeската групировка, похарчила най-вече пари за политическа медийна реклама - 318 381 лева (без ДДС) по време на локалните избори, което не дава отговор на резултатите от представянето им. След нея се подрежда " Българска социалистическа партия за България " с изхарчени общо 264 755 лева (без ДДС), а в последната седмица ГЕРБ към този момент е трета с 215 380 лева (без ДДС). На четвърто място е партия " Атака ", която е вложила 155 167 лева (без ДДС) за медийно наличие. На пето място е Движение за права и свободи с 146 530 лева (без ДДС).

В седмицата сред първи и втори тур на локалните избори, най-съществена смяна ИРПС записва в разноските на ГЕРБ и Инициативния комитет за Мая Манолова.

Кои медии избраха

Най-предпочитана от участниците в локалните избори е публичната Българска национална телевизия. Тя е съумяла да подписа контракти за общо 321 986 лева (без ДДС). Въпреки, че са с пъти по-висока гледаемост от нея на второ и трето място се подреждат огромните търговски малките екрани " Нова " с 297 084 лева (без ДДС) и bTV с 203 641 лева (без ДДС). В направеното проучване ИРПС акцентира, че медиите са разгласили релативно късно в акцията договорите с политически партии, а и общите суми на привлечените средства от двете медии са доста по-ниски от тези на предходните избори. На четвърто място по желания от участниците в локалните избори е Канал 3 с привлечени 135 283 лева (без ДДС) – съществена част от тази сума са получени от канала в първите 10 дни на акцията. Тогава тя се оформи и като водач по доходи.

Мониторингът на " Института за развиване на обществената среда " обгръща 43 национални и районни медии – 11 малките екрани, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 осведомителни уеб сайтове и организации, и договорите подписани от тях и оповестени на Интернет страниците им. За участниците, регистрирани в Централната изборна комисия, са включени и контракти за локално отразяване (в това число и като част от локални коалиции). Данните в проучването са настоящи към 5-и ноември 2019 година От неправителствената организаци обръщат внимание, че Българска телеграфна агенция, в. Утро (Русе) и Радио " Фокус " / " Агенция Фокус Нюз " към този момент са премахнали договорите от своите уеб сайтове и за тях информацията е към 30.10.2019 година

Спазени ли бяха разпоредбите

От наблюдваните 43 медии, девет не са публкували подписани контракти на уеб страниците си, каквото е е условието на изборното законодателство. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски вести и организациите – BGnes.com и Novini.bg. Вестник " Арда Нюз " пък е оповестил два контракта с Движение за права и свободи на обща стойност 3 330 лева, само че след това ги е премахнал от интернет страницата си, което е в прорез с условията на Изборния кодекс.

ИРПС обръща внимание, че и през тази акция е имало медии, които не съблюдават наредбите в Изборния кодекс. Част от тях не са оповестили подписани контракти, макар че на интернет страниците им има политическа реклама – такива са великотърновският в. " Борба " и в. " Старозагорски вести " (към дата 25.10.2019 г.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР