© Надежда Чипева Обходът на Габрово - проект, който започна

...
© Надежда Чипева Обходът на Габрово - проект, който започна
Коментари Харесай

Шест години по-късно: обходът на Габрово трябва да е готов през ноември

© Надежда Чипева Обходът на Габрово - план, който стартира да се строи още през 2013 година, ще бъде подготвен тази есен. Или най-малко това е проектът. Според първичния период строителството трябваше да завърши през септември 2015 година, само че няколко пъти той бе удължаван по разнообразни аргументи и непредвидени условия. Затова и България изгуби част от еврофинансирането за този план.

Последно това се е случило през август 2019-а, когато срокът е продължен с нови 130 дни поради открити археологически находки в региона на трасето, сочи съобщение в страницата на публичната поръчка. Най-новият заложен период за довеждане докрай на обекта е 26 ноември 2019 година Проектирането и строителството костват 92.9 млн. лева с Данък добавена стойност, като се финансират с европейски средства по оперативна стратегия " Транспорт ". Но поради забавянето оттатък предишния програмен интервал беше усвоено единствено отчасти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изпълнител на поръчката е обединяване сред " Хидрострой " на Велико Желев, " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътиженерингстрой – Т ", които са с съвсем равни дялове.

Един дълъг обход

Проектът беше разграничен на две етапи, като първата, която стартира през 2013-а и се извършва и сега, включва 20 км дружно с връзката на обхода с път I-5, която е дълга 3.1 км. Към този стадий спада и създаването на уголемен абстрактен план за тунел под Шипка.

По време на съвещание на Комитета за наблюдаване на оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " (ОПТТИ) 2014 - 2020 година през юни тази година Златка Петева, шеф на дирекцията, която дава отговор за координацията на плановете, сподели, че с изключение на археологическите разкопки са открити проблеми, свързани с изкопните работи в редица сектори. Става дума за съществуване на земни маси с капацитет за обрушване и срутване. По думите й към юни физическото осъществяване на плана е било 83.2%.

Когато през 2015 година някогашният районен министър Лиляна Павлова разгласи, че България губи част от еврофинансирането за плана поради края на предишния програмен интервал, тя уточни като аргументи и " незавършени отчуждителни процедури и обжалване в съда за огромна част от плана ".

Колко пари са изплатени

Справка в уеб страницата на ОПТТИ за предишния програмен интервал сочи, че за обхода на Габрово са усвоени 24.9 млн.лв. от Европейски Съюз до 2015 година Дотогава са вложени 6.2 млн. лева от националния бюджет като съфинансиране. След това към този момент страната покрива довършването на обекта, защото програмният интервал е завършил.

През септември 2018 година Министерският съвет отпусна над 36 млн. лева на районното министерство, под чиято шапка е АПИ, с цел да се разплати както за строително-монтажните работи, по този начин и за надзора и за разширения абстрактен план на тунел под връх Шипка. През декември 2019 година са отпуснати още над 9.7 млн. лева с решение на държавното управление.

Към юни разплатените средства са били 72.57 млн. лева, или към 76% от контрактуваните, сподели Петева пред Комитета за наблюдаване на оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР