© Надежда Чипева Новогодишната ваканция официално може да бъде обявена

...
© Надежда Чипева Новогодишната ваканция официално може да бъде обявена
Коментари Харесай

Уикенд новини: Свинската чума засегна още една голяма ферма; Напрежението между Иран и САЩ расте

© Надежда Чипева Новогодишната почивка публично може да бъде оповестена за завършила, откакто доста хора почиваха в миналата къса първа работна седмица на 2020. Утре е и първият образователен ден за годината. С това към София и огромните градове се ускори трафикът, провокиран от последната вълна прибиращи се почиващи българи. Заради почналото захлаждане Гърция ограничи прекосяването на транспортни средства над 1.5 тона през главните гранични пунктове с България, което обаче не се отрази съществено на трафика. Като цяло уикендът беше безпаричен на вести, а дребното от тях обрисуват събитията, които ще вълнуват страната краткосрочно, като водната рецесия в Перник и откриването на " Турски поток ".

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Ключовите събития от почивните дни в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свинската чума засегна още една индустриална плантация
Африканската чума по свинете не си е отишла и подсети за себе си, засягайки още една индустриална плантация - свързаната с " Бони холдинг " компания " Тетрахиб ", която отглежда над 24 хиляди прасета край шуменското село Никола Козлево. През почивните дни Областната епизоодична комисия удостовери случая на африканска чума на територията на комплекса и животните ще би трябвало да бъдат унищожени, а загубите се правят оценка на над 10 млн. лева Това е следващото огромно индустриално произвеждане, което ще умъртви животните, откакто през лятото и есента на предходната година това направиха фермите в селата Николово, Бръшлен, Голямо Враново, Караманово и други. Проверките във фермата в Никола Козлево са посочили, че всички ограничения за отбрана от чумата са били спазвани. С новото огнище засегнатите и унищожени свине ще надвишават 150 хиляди, или повече от 25% от индустриалното произвеждане в България.

Тръмп заплаши Иран с още офанзиви
Напрежението сред Съединени американски щати и Иран продължава да се повишава след убийството на иранския боен пълководец Касем Солеймани в Ирак. Американският президент Доналд Тръмп предизвести, че Съединени американски щати са подготвени да ударят 52 ирански обекта, в случай че Техеран нападне американци или американски обекти. В Twitter Тръмп написа, че Иран " приказва доста самоуверено за взимане на прицел на избрани американски обекти ", и акцентира, че Съединени американски щати са разпознали 52 ирански обекта, някои от които " на доста високо равнище и значими за Иран и иранската просвета ", които могат да бъдат " ударени доста бързо и мощно ", в случай че страната нападна американците. Топката в този момент е в полето на Техеран, който даде обещание " грубо възмездие " поради убийството на Солеймани. Анализаторите считат, че страната може да извърши хакерски атаки против Съединени американски щати или обичайни набези против американски цели или ползи в Близкия изток.

Пиян лидер умъртви с автомобила си 6 и рани 11 в италиански зимен курорт
Шестима млади германци починаха в италианското курортно градче Лутаго, а 11 са ранени и настанени в болница в близкия австрийски град Инсбрук, откакто бяха блъснати през нощта от пийнал водач на Audi TT. Водачът на 28 години е карал с висока скорост и полицейската инспекция на място е посочила, че е пил над разрешените правила. Той е в болница и е издадена заповед за арестуването му. Властите изключиха версията за терористичен акт.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Путин и Ердоган пускат " Турски поток "

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат на 8 януари в Турция, с цел да пуснат газопровода " Турски поток ". Очаква се двамата водачи да проведат диалози и за обстановката в Сирия и Либия. Българският министър председател Бойко Борисов също е поканен за откриването на " Турски поток ", като по време на срещата с Ердоган и Путин в Истанбул ще бъдат разисквани газовите доставки за България през газопровода, както и градежът на трасето на българския сектор от него. Пред " Дневник " от пресцентъра на Министерския съвет са удостоверили за поканата, само че няма публична информация дали тя е призната. В края на предходната година американският президент Доналд Тръмп подписа закон за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, посредством който се постановат наказания на компании, участващи в построяването на съветските планове за газопроводи " Северен поток 2 " и " Турски поток ".

Испанският парламент гласоподава ново държавно управление на Санчес
Испанският краткотраен министър председател Педро Санчес получи поддръжката на най-голямата каталунска сепаратистка партия за сформирането на съдружна държавно управление. Партията даде обещание да гласоподава с " въздържал се " на вота на доверие във вторник, което ще даде зелена светлина за нов мандат на Санчес. В подмяна той е заречен да бъдат извършени диалози за бъдещето на искащата самостоятелност Каталуня. Испания е разтърсвана от политическа неустойчивост от съвсем година. Социалистите на Санчес реализираха договорка за съдружно държавно управление с крайнолявата Podemos, само че двете обединения нямат парламентарно болшинство и се нуждаят от поддръжката на няколко по-малки партии.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Австралия продължава да гори

Фотограф: Tracey Nearmy
Кампания за набиране на средства за пожарните служби в Нов Южен Уелс, Австралия, е събрала над 15 млн. $ единствено за 48 часа на фона на опустошителните пожари в страната. Премиерът Скот Морисън разгласи, че 3000 военни от запаса се включват в битката със стихията. В Канбера въздухът бе избран за най-замърсения в света, а на жителите бе подредено да не напущат домовете си. Близо 200 пожара към момента горят в Австралия, като са унищожени над 1200 домове, а милиони хектари земя са изпепелени. На фотографията: Мъж разхожда кучето си в димния смог, породен от пожарите в Нарума, Нов Южен Уелс.

OUT_OF_OFFICE

Брюкселски опит

07.01.

Лабораторията ЗА градско развиване, Съюзът на урбанистите в България и Generator провеждат серия от срещи онлайн с архитекти и урбанисти, практикували в чужбина, с цел да се срещнем с опита на други страни и да дискутираме по какъв начин може да бъде прибавен и у нас. Срещата във вторник е с арх. Павел Янчев, който живее и работи в Брюксел, само че е и мощно зает и в планове, свързани с градското развиване на София. Автор е на голям брой публикации на тематика градско развиване и ще приказва за системата на градско обмисляне в столицата на Белгия.

Вторник, 7 януари от 18:30 ч. до 20:30 ч. в Generator на бул. " Черни връх " 47, вход свободен
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР