© Надежда Чипева Наложените безпрецедентни мерки за овладяване на кризата

...
© Надежда Чипева Наложените безпрецедентни мерки за овладяване на кризата
Коментари Харесай

Засега лошият сценарий на правителството е 3% спад на БВП и нулева инфлация

© Надежда Чипева Наложените невиждани ограничения за преодоляване на рецесията с COVID-19 ще оставят стопанската система на България без мотор през тази година - ще се свият ползване, експорт, частни вложения. Това ще докара до спад на Брутният вътрешен продукт до 3% през 2020 година, растеж на безработицата и заледяване на възнагражденията. Прогнозите са на специалистите на Министерството на финансите и са част от претекстовете към плана за проверка на Бюджет 2020. Тя планува спад на приходите от 2.44 милиарда лева, недостиг от 3.5 милиарда лева или 3% от Брутният вътрешен продукт и нарастване на тавана за нов дълг до 10 милиарда лева през тази година. Текстовете към този момент са оповестени на уеб страницата на националното заседание и ще започат да се дискутират от депутатите още в сряда.

В претекстовете се показва още, че при в допълнение влошване на стопанските системи на главните търговски сътрудници на България и неяснотата за продължителността на ограниченията в обстановка на изключително състояние в страната вършат точната макропрогноза за всички косвени и директни резултати върху стопанската система нереалистична. Затова и при мощно отрицателен сюжет " е допустимо да се наложат и спомагателни промени във фискалните параметри за годината ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Икономика в криза

Когато през есента се гласуваше бюджет 2020 упованията бяха за растеж на стопанската система над 3%, продължаващ спад на безработицата, растеж на възнагражденията и положително показване на експортно-ориентираните бизнеси. Новата действителност е по-различна - прогнозите са за еврозоната да изпадне в криза, международният Брутният вътрешен продукт да е малко по-нивото от 2019 година Много от заводите в страната, които работят за експорт, започнаха да затварят, а някои и да редуцират чиновници. Мерките за ограничението на хора и товари водят до мощен спад на потреблението на артикули и услуги и на процедура до заледяване на цели браншове от стопанската система. Според Министерството на финансите всички тези фактори ще доведат до спад на Брутният вътрешен продукт през 2020 година от 3%. " Безпрецедентните ограничения за ограничение на придвижването, признати от всички страни, ще се отразят значително на износа на транспортни и туристически услуги. Очаква се това да се отрази в спад на действителния експорт на услуги с 25.7% през 2020 година по отношение на 2019 година Ограниченото търсене в главните ни търговски сътрудници и удължените периоди за доставка ще обиден и износа на артикули, който се чака да спадне с 13.3% ", се показва в отчета. Така упованията са износът на артикули и услуги да намалее с 16.3% или повече от предкризисната 2009 година, когато минусът беше 11.7%.

Прогнозите за пазара на труда са по-оптимистични - междинният за годината спад на заетите се прави оценка на 2.1%, а равнището на безработица се чака да се повиши с към 2 пункта. по отношение на 2019 година до 6.2%. Тук обаче е направена ангажимента, че сметките са при допускане, че 75% от засегнатите от ограничаващите ограничения бизнеси се възползват от мярката за субсидирана претовареност 60/40.

Ревизирани са и упованията за инфлация - да е близка до нула през 2020 година, поради спада на цената на петрола (залага се намаляване от 40% по отношение на 2019 г.) и на природния газ, както и поради влошаващите се параметри на пазара на труда.

Какво се трансформира в числата за бюджета

Очакваният спад на приходите по отношение на заложените в този момент е 2.44 милиарда лева Свиването при данъчните приходи, които се събират от страната, е с 8% или с малко над 2 милиарда лева по отношение на настоящия закон като максимален спад се чака при приходите от корпоративен налог (с 11.7%) и Данък добавена стойност (с 9.3%) като последното обаче има огромен най-важен номинален принос и се равнява на съвсем 1.1 милиарда лева Постъпленията в бюджета на Държавното публично обезпечаване от осигуровки се свиват надалеч по-малко - с 257 млн. лева или спад от 3.2%.

Със 70 млн. лева се усилват разноските за лихви поради поръчката за изтегляне на дълг, а прехвърлянето към ДОО се усилва с 1.43 милиарда лева - милиард за мярката 60/40, а останалата сума за компенсиране на по-малкото предстоящи доходи. Няма планувано стесняване на финансовите разноски, които сходно на минали години ще бъдат употребявани като буфер при в допълнение утежняване на индикаторите в бюджета.

В плана не се вижда смяна в разноските за заплати, а обещаните спомагателни суми за хората, които работят на първа линия по преодоляване на рецесията ще са от еврофондовете. Средствата, нужни за капитализирането на ББР със 700 млн. лева са от фискалния запас, който към 27 март е над 9.5 милиарда лева, в случай че се съди по данните на ръководство " Емисионно " на Българска народна банка. По закон равнището му не би трябвало да е паднало под 4.5 милиарда лева към края на годината и това условие не се трансформира с плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР