© Надежда Чипева На специална пресконференция днес застрахователната компания Лев

...
© Надежда Чипева На специална пресконференция днес застрахователната компания Лев
Коментари Харесай

За медийната свобода, рекламата и фактите

© Надежда Чипева На специфична конференция през днешния ден застрахователната компания " Лев инс " насочи нова серия от обвинявания към " Капитал ". Поводът за това са текстове в медиата, които разказват за следващ път проблемите с заплащанията по " Зелена карта ". По-рано тази седмица управлението на компанията и нейните юристи стачкуваха пред редакцията на " Капитал ". Днес представители на " Лев инс " обявиха, че медиата " цензурира, манипулира и фалшифицира техните отговори, уронва името и имиджа на компанията и я репресира ". Като доказателство за това те показаха, че Икономедиа - компанията издател на " Капитал " на два пъти е предоставяла предложения за реклама на " Лев инс " и свързаха това с оповестените текстове. По-долу може да видите формалната позиция на " Икономедиа " по въпроса.

Както е известно множеството медии имат двустранен бизнес модел - от една страна са на пазара на читатели и на него продават обособени издания и абонаменти. От друга, са на пазара на реклама и маркетинг услуги. Тук наши клиенти са фирмите, които имат потребност да споделят послания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник " от години работи и на двата пазара, има развити търговски връзки с голям брой български и непознати компании. Нашите медии съблюдават високи публицистични стандарти и със наличието си притеглят качествена публика, затова са издирван и ефикасен канал за връзка и на рекламни послания.

" Ние съблюдаваме принцип на разделяне сред публицистичната и комерсиалната си политика. Редакцията и комерсиалния екип действат под обособени управления, без вмешателство един по отношение на различен. Търговците нямат процедура да насочат предложения към компании, поради това, че по един или различен мотив са попаднали в публицистичното наличие. В същото време рекламната ни политика е неутрална - работим с всички компании, при обществено оповестени условия ", споделя Сибел Реджеб, търговски шеф в " Икономедиа ".

Справка с комерсиалния отдел на " Икономедиа " демонстрира, че изказванията на " Лев инс ", че са получавали оферта за реклама незабавно откакто в " Капитал " са оповестени публикации за компанията (които те дефинират като негативни) не отговорят на истината.

В първия посочен от тях случай, датиращ от август предходната година, основател за комерсиална договорка е била самата " Лев инс ". Неин представител, по-конкретно Мария Максимова, специалист " Реклама и връзки с обществеността " се е свързала с представител на комерсиалния екип, поискала е оферта за нейтив изявления и е получила такава. Нейтив изявленията, са форма на реклама, в която маркетинговото обръщение се комуникира през наличие. В " Капитал " и " Дневник " тези публикации се означават като рекламни със маркер " Съдържание от..еди коя си компания " и не се маскират като публицистично наличие. В допълнение, обстоятелствата изложени в тях се ревизират и в случай че не отговорят на истината, обявата не се приема. Както и в договорите за общоприета реклама, в договорите за нейтив изявления е маркирано, че комерсиалното отношение не може да повлия на публицистичната политика.

Повече за нейтив рекламата в изданията на " Икономедиа ", може да видите тук.

Вторият случай, представен от " Лев инс " е за оферта, която те са получили като един от формалните сътрудници на идния тази есен Автомобилен салон София. Същата общоприета оферта, с изключение на на тях е изпратена и на още няколко компании, сътрудници на автосалона. На всички тях се предлага да бъдат включени в формалния азбучник на събитието, който тази година ще се издава от " Капитал ".

Предложението е изпратено на 18 юни, повече от месец преди обявата, която провокира недоволството на " Лев инс ". Ще напомним, че тази обява има независещ от редакцията на " Капитал " информативен мотив - а точно, тя е във връзка завършилите инспекции на финансовия бранш по отношение на желанието на България да се причисли към ERM-II. Част от тях са и напъните на европейския орган по обезпечаване EIOPA да наблюдава по какъв начин се взема решение казусът със системата " Зелена карта ". (Teкстът може да видите тук)

Никой от редакцията на " Капитал " не е бил в течение с връзката сред " Лев инс " и комерсиалния отдел, точно поради правилото на разделяне, по който действат двата екипа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР