© Надежда Чипева На 13 декември 2019 г., когато лидерите

...
© Надежда Чипева На 13 декември 2019 г., когато лидерите
Коментари Харесай

В Брюксел едно, тук - друго

© Надежда Чипева На 13 декември 2019 година, когато водачите на Европейски Съюз одобриха така наречен Зелена договорка за преход към въглеродно неутрална стопанска система, само Полша не постави подписа си под пакта. Варшава изиска преди този момент да види съответни финансови обезщетения, с цел да трансформира енергетиката си и да постави завършек на въглищата. Не се чу обаче българският министър председател Бойко Борисов да е изразил някакви рецензии към новия курс на Европа.

Всъщност България още през лятото смени позицията си за по-амбициозните цели за понижаване на CO2 излъчванията и напусна групата на критиците, в която с изключение на Полша тогава бяха още Чехия и Унгария. Последните две " взеха зеления завой " през декември.
Преди дни обаче, към този момент пред българска аудитория, Борисов се изрече много сериозно за Зелената договорка на Европейски Съюз. По думите му от нея няма необикновен смисъл, защото страните отвън съюза нямало да я съблюдават. " В момента Европа създава 9% от излъчванията в света. И какво ще стане, като понижим с 5%? Глобално няма да се усети ", съобщи той, само че би следвало да сложи въпроса на масата в Брюксел, а не в София.
Премиерът също по този начин упрекна някои европейски страни в двуличие по тематиката, защото внасят стомана от Китай или Индия и след това настояват, че нямали въглероден отпечатък. " Ама тя е създадена към този момент тази стомана. Замърсила е на няколко хиляди километра от теб. Какво си трансформирал? Те са лицемери и аз им го споделям ", съобщи Борисов, само че отново тук, пред локалната аудитория. И в случай че не е изразил или не има намерение да изрази позицията си при срещите на водачите на Европейски Съюз, ситуацията става малко изключително.
В отношението си към хилядите заети във въглищната енергетика в България и държавното управление, и синдикатите също не са до дъно откровени. Защото в Брюксел поемат задължения за едно, а тук им дават обещание противоположното - ярко бъдеще за години напред. За тази политика обаче ярко бъдеще не се обрисува.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите теми
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР