© Надежда Чипева Може ли улицата да свали Бойко Борисов?

...
© Надежда Чипева Може ли улицата да свали Бойко Борисов?
Коментари Харесай

Мнения Daily - Време е да говорим за политики, не за революция

© Надежда Чипева Може ли " улицата " да смъкна Бойко Борисов? Още по тематиката
Мнения Daily - Руските военни учения са психотерапевтичен сеанс

И още: Здравните застраховки са като да гасиш пожар с керосин; След Орбан Европейски Съюз да накаже и " послушните " водачи като Бойко
13 сеп 2018
Мнения Daily - Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце

И още: Управлението на миграцията в Европейски Съюз е несполучлива обществена политика; Опасно е закононарушенията да се трансформират в представление
12 сеп 2018 (Де)стабилизация

Време е да приказваме за политики, не за гражданска война

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Кой може да смъкна Бойко Борисов? Засега не се вижда такава партия, само че пък може да го смъкна улицата, заключават анализаторите. Социолозите не установяват такива трендове, само че, както знаем, улицата е непредвидима и неуправляема, съвсем като американските урагани и нашите наводнения.

Разбира се, не всеки митинг е " улица ". Майките на деца с увреждания да вземем за пример имат напълно ясна идея, даже и не постоянно да се схващат между тях. Нямаме подозрения и за митингите във връзка злополуката край Своге, нито за тези против ареста на двамата проверяващи журналистити. Гладната стачка на Босия също имаше разбираемо за всички обръщение, въпреки и облечено в улична, т.е. несъответстваща форма.

За разлика от всички тези митинги, състоялият се в неделя митинг под мотото " Оставка, съд и промяна на системата " въплъщава понятието " улица " в неговата теоретична непорочност. Кой, за какво, по какъв мотив - персонално аз по този начин и не разбрах. Недоумението нараства още повече, в случай че проследим задачите на протестиращите. Иска се на практика всичко: от съд за всички държавни управления до увеличение на пенсиите, от Велико национално заседание до ръководство посредством референдуми по швейцарски модел.

В потока на гнева се разпознават и някои пропагандни тези на социалисти и националисти. Да се махаме от НАТО и наместо да даваме пари за самолети, да ги дадем на народа. Да връщаме сирийците на Асад, тъй като бил добър и слушал Путин. Управляващите преднамерено убивали кози, а на емигрантите не разрешавали да употребяват здравна помощ в България. Тук-там расизъм, русофилство, хули против соросоидите, въпреки че въобще не се схваща какво общо има тук таман Сорос.

Но добре, да не бъдем прекомерно сериозни: улицата няма стратегия, тя е изблик на неодобрение. А изблиците, както знаем, си служат с подръчни изрази, чути из медиите, с байряци, хоругви, тениски, плакати от предходни митинги.
Протестът беше разгласен като буря, самозародила се във Facebook и увлякла десетки хиляди емигранти. Повечето протестиращи пред нашия парламент обаче въобще нямаха задграничен тип - бяха хора над междинна възраст, очукани от живота, явно обезверени и обезверени (не приказвам за постоянно бодрия Йоло Денев, който и тук се добра до мегафона). Що се отнася до организацията, явно не са научени уроците за двусмислената роля на Facebook в сходни начинания. Хората харесват, поддържат, след това не престават да си правят работата със спокойна съвест.

Ако зад тази акция стоят някакви сенчести сили, те очевидно не са от най-сериозните, тъй като надали тъкмо тази салата от гневове ще успее да увлече народа. По всяка възможност се задават още митинги, а накъде ще тръгнат, това зависи от умеенето на жителите да се провеждат и да слагат реалистични претенции. Сериозната смяна ще пристигна едвам тогава, когато стартираме да приказваме за политики, не за гражданска война.

-------
България може да се окаже единствено номинално принадлежаща към Европейски Съюз външна страна.

Баланси

Да не останем пето колело на евросъюза

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Stoyan Nenov
Независимо от това дали отпред на българското държавно управление е Бойко Борисов или някой различен, българският народен интерес не допуска да заемем позиция изрично в интерес на Орбан и новите консерватори на Европа, или в поддръжка на Макрон, Меркел и силите на демократичното статукво в Европа. Българската позиция би трябвало да бъде уравновесена и да обръща внимание на нюансите в развиването на този, все по-очевидно дълготраен спор.

България има общ интерес освен с Унгария, само че и с другите централно и източноевропейски страни в нежеланието си да одобри огромни групи от мигранти, третирани от огромните европейски страни като бежанци. Преразпределението на мигрантите по квоти - каквото условие имат водачите на Германия, Франция и на Европейска комисия - значи обвързване за България да одобри първоначално 60 000 души, а по-късно да поема квота от новите мигрантски потоци, добрали се до европейска територия.

Преобладаващите публични настроения у нас са срещу приемането на огромни групи мигранти и единодушието с Брюксел, Париж и Берлин би довело до събаряне от власт на всяко българско държавно управление. Затова ние имаме общи ползи с Вишеград и другите страни от европейския изток. В същото време, ние не трябва да забравяме, че позицията на България в Европейски Съюз сензитивно се разграничава от тази на Вишеградските страни. Ние сме най-бедната страна в Европейски Съюз и сме ситуирани в неговата последна югоизточна външна страна.

За нас, несъмнено, европейските фондове за развиване са опция, от която не можем да се откажем, колкото и корумпирани да са моделите на тяхното оползотворяване. Но българската позиция има избрана специфичност надалеч освен поради възможната заплаха да изгубим тези пари, в случай че подкрепим намерено Орбан и съседите му. Вишеградци са вътрешноевропейски страни, които не са застрашени от маргинализация в границите на един изменящ се Европейски Съюз. За разлика от тях България - освен заради беднотия, корупция и неефективни институции - е застрашена да остане в една единствено номинално принадлежаща към Европейски Съюз външна страна, в случай че проекти за Европейски Съюз на разнообразни скорости като този на Макрон тръгнат да се осъществят.

Нямаме никакъв интерес да останем пето колело на съюза, в каквото съгласно проекта Макрон би се трансформирала югоизточната външна страна на континента. Ако това се случи, следствията за България ще бъдат трагични и неприемливи - в икономически, геополитически и институционален проект. Затова ние би трябвало деликатно да си сътрудничим с всяко едно статукво в Европейски Съюз и огромните европейски страни, с цел да имаме късмет да останем релативно пълностоен член на съюза. България би трябвало деликатно да калкулира своите позиции по отношение на всяка разграничителна линия в Европейски Съюз и да внимава да не изпадне в позиция на неуместна маргинализация по отношение на главните групи по ползи, които се намират в разрастващ се спор.

Някой ще каже - чакай бе, ами нали би трябвало да служим на европейските полезности. Трябва, би трябвало да служим - на дълготрайните европейски полезности и на дълготрайните ни национални ползи в границите на Европа. Това, че няма да подкрепим изрично нечии настоящи партийни полезности или политически искания не е болежка за умиране. В политиката има правила, има и ползи. От салдото сред двете зависи триумфът на всяка съответна политика - в това число в Европа.

-----------
Нужна е консолидация към бързото влизане на България в ядрото на Европейски Съюз.

Нелиберална " народна власт "

ГЕРБ брани Орбан, тъй като желае свободно да корумпира

От коментар на водача на " Да, България " Христо Иванов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Надежда Чипева
Действията на ръководството потвърждават, че с поддръжката си за Орбан ГЕРБ бранят модела на корупционно завземане и разлагане на България.

Само в последните няколко дни виждаме:
• по какъв начин се репресират проверяващи публицисти и се защищават разследваните от тях корупционери;
• демонстративното прилапване на основен енергиен актив без никакви въпроси от личната на Борисов и Пеевски КПКОМПИ;
• задушаването на опцията за правосъдна отбрана от административен произвол, вместо интервенция чисти ръце в административното правосъдие;
• доутрепването на " публичната " БНТ;
• по какъв начин вместо промяна на администрацията, тя се трансформира в електорална и корупционна база на ръководството с разпределяне на пари на калпак;
• по какъв начин вместо промяна на опазването на здравето ни се предлага да налеем още пари в него;
• по какъв начин вместо промяна в Министерство на вътрешните работи там се конфигурира следващия подвластен и несръчен бушон;
• по какъв начин ни готвят повишаване на цените на газа, вместо отстояване националния интерес пред Газпром;
• по какъв начин никой няма желание да модернизира действително армията, нито да се включва в напъните за създаване на единна европейска защита....

ГЕРБ брани Орбан, тъй като желае свободно да продължи да корумпира и разрушава държавността, да задушава всички контролни системи (от регулаторите, през службите и правораздаването, до медиите), да " отглежда от деца " класа от аморални калинки, да поддържа и подхранва ръководството на корупционните, престъпни и кремълски зависимости и по този начин да продължава триумфално да " печели избори "...

Пропагандата се пробва подмени този претекст със разногласията за миграцията. Когато става дума за съответни решения по тази тематика и държавното управление брани националия интерес, то има и моята поддръжка. Тук обаче става дума за напълно друго- за образуване на един профсъюз на властническите корупционери, плутократичен интернационал, в който Борисов влиза все по-открито.

Единственото, което свързва това гласоподаване с миграцията, е че от ден на ден българи ще търсят свободата, сигурността и развиването си отвън България, а България ще бъде изтласквана все по надалеч от ядрото на Европейски Съюз.

Начинът за противодействието е явен (макар и не прост): консолидация към бързото влизане на България в ядрото на Европейски Съюз и решителни промени за излекуване на държавността като нова национална цел, която изисква ново ръководство.

Само здрава страна в ядрото на Европейски Съюз може дейно да брани националните ни ползи по всички значими въпроси, в това число миграцията. Само такава България може да подсигурява свободата, сигурността и развиването на жителите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР