© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Мел инвест осигурява работа на 1000 души

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Мел инвест осигурява работа на 1000 души
Коментари Харесай

"Мел инвест" влага над 6 млн. лева в хотели в Сливен и Котел

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА " Мел инвест " обезпечава работа на 1000 души в Сливен и Ямбол Още по тематиката
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018
Сливен и Ямбол желаят да са част от новата икономическа зона на линията " Тракия "

Част от изданието Капитал: Градове - Сливен, Ямбол и Стара Загора
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Ударна инвестиция в туризма. Това счита да направи един от най-големите работодатели и вложители в района на Сливен и Ямбол - холдингът " Мел инвест ". Плановете са за вложения от над 6 млн. лв. в хотели в Котел и Сливен. Пред разкриване е хотелът на холдинга в град Котел. Общата инвестиция единствено в него ще надвиши 1 млн. лв., заяви зам.-председателят на съвета на шефовете на холдинга Илияна Георгиева.
" В този възрожденски град има чудесни вероятности за развиване на туризма и отличен климат. Затова считаме да влагаме в хотела там и да създадем още по-добри условия за туристите ", споделя тя.

Ръководството на холдинга възнамерява и инвестиция в хотел " Сливен ", който се намира в центъра на града. Хотелът беше платен от сдружение на " Мел инвест " през 1997 година по линия на всеобщата приватизация. Планът включва поетапно довеждане докрай на ремонта на обекта. Догодина ще бъдат реновирани ресторантът и градината към хотела, а по-късно следва възобновяване и обзавеждане на постройката. Общата инвестиция в хотел " Сливен " ще надвиши 5 млн. лв., плануват от " Мел инвест ".

Какво е " Мел инвест "

" Мел инвест " е основан поради присъединяване в касовата приватизация за пазаруване на сливенската мелница посредством очевиден търг на Министерството на земеделието. Три години след приватизацията стартира разширение на вложенията с пазаруването на няколко фуражни цеха от тогавашните ликвидационни препоръки и аграрни кооперации. Придобити са фуражни цехове в Млекарево, Чокоба, Дражево, Сунгурларе и Шейново и по този начин е уголемяват опциите за индустриално произвеждане на фуражи.

Следващата инвестиция е в хлебозавод в Сливен, който създава самун под марките " Демеа " и " Туида " и държи значителен пазарен дял в района. Следва покупката на още няколко хлебозавода - във Варна, Кюстендил, Ямбол и Левски. Чрез дъщерни сдружения холдингът отдава чартърен земеделска земя. Притежава и 2 машиностроителни предприятия – някогашният цех " Любен Калайджиев " в Сливен и някогашният АРЗ в Ямбол.

Заводът в Ямбол създава аграрни инвентар с марката " Пегас ". Продуктовата му листа покрива 90% от земеделския инвентар, нужен за всеки фермер, споделят от холдинга. Намеренията са предприятието да създаде външните пазари и да стартира експорт на част от продукцията си. Така " Мел инвест " се подрежда измежду най-големите работодатели в Сливен, осигурявайки над 1000 работни места в Сливенски и Ямболски район.

Най-голямата инвестиция

Най-крупната инвестиция на холдинга досега е в пазаруването и модернизирането на " Болярка ". Фабриката е купена през 1997 година в миг, в който е пред прекъсване. В цялостното й възобновяване новите притежатели влагат 50 млн. евро. Преди икономическата рецесия през 2008 година " Болярка " съумява да стигне произвеждане от 700 000 хектолитра бира годишно. След спомагателни вложения потенциалът е уголемен до производството на 1 млн. хектолитра годишно. Към момента пазарният дял e към 6%. Пивоварната продължава да влага в главните си артикули " Болярка ", " Балканско ", " Диана ", като създава и питие " Калтенберг " под лиценз. Вълко Вълев, ръководител на СД на " Мел инвест холдинг ":
България изнася малко брашно и доста зърно


Господин Вълев, каква е през днешния ден визията на " Мел инвест холдинг "?
- Визията ни през днешния ден не се разграничава доста от визията, която имахме при започване на основаването на активността си. Основните ни старания са ориентирани към инвестицията в земеделска земя, развиване на мелничарството, хлебопроизводството, фуражното произвеждане, комерсиалните центрове, както и към развиване на марката ни " Болярка " в пивоварната промишленост и машиностроенето.

Ние сме капиталова компания, която влага в софтуерните линии, марките, марките и главната ни цел е да отдаваме на франчайз активите, марките и марките, които сме развили. В бранш земеделие марката ни е " Агро поа ", в бранш мелничарство " Мелко ", " Мелина ", " Перса ". Имаме 7 мелници - в Сливен, Варна, Пазарджик, Червен бряг, Карнобат, Левски, Пазарджик, Гулянци. През 2005 година прекратихме разширението и вложението в нови мощности. Поставихме си за цел да възобновим индустриалните мощности, в които бяхме вложили.

Започнахме основаването на марки, марки и модерни софтуерни линии за произвеждане. От 2005 година до момента това е главният ни приоритет - да доближим опциите на нашите софтуерни линии до европейските. След 12 години работа през днешния ден можем да кажем, че успяхме да осъществим тази цел на 90%.

Колко земеделска земя притежавате?
- Земята, която притежаваме, е над 70 000 декара. През последните 5 години не се занимаваме със зърнопроизводство, влагаме главно в покупката на земя, която отдаваме чартърен. Инвестициите ни са ориентирани главно към пазаруване на земя посредством дъщерната ни компания " Агро поа инвест ".

Какви са трендовете на пазара на земеделска земя?
- Земята образува цената си на чисто пазарен принцип. Ако създадем съпоставяне с 2003-2005 година, когато стартира търговията със земя, може да кажем, че до през днешния ден нейната цена доста се е покачила. По време на икономическата рецесия 2008–2009 година цената означи лек спад, само че по-късно стартира още веднъж да се качва.

През последните две години виждаме закъснение на този растеж. Инвеститорите, които не се занимават със зърнопроизводство и не са профилирани в покупката на земя, сякаш престанаха да влагат в нея. Инвестицията е главно от страна на профилирани фондове, фермери, за които земята е в основата на производството им.

Нашето виждане е, че цената на земята ще бъде образувана отсега нататък от няколко критерия. Основният аршин е икономическата и целенасоченост. Много е значима продуктивността, опциите за напояване. Според нас от огромно значение е страната да спомага за комасирането на земята, с цел да могат притежателите да влагат продължително в нея. Така те биха вложили доста и в построяването на поливно земеделие, което би нараснало в пъти доходността от земята. След това по натурален път ще се развият и секторите отглеждане на животни, зеленчукопроизводство, зарзаватчийство.

Какви са провокациите пред мелничарството през днешния ден?
- Над 30 години работя в мелничарството. Преди измененията България имаше 45 мелници, които задоволяваха пазара за брашно за към 9 млн. население, което консумираше доста повече самун от в този момент. Преди 10 години мелниците в България наброяваха към 450, като имаше голям сив бранш. Индикатор за това дали един бранш се развива добре са непознатите вложения. У нас в мелничарството има единствено една непозната инвестиция – в софийската мелница.

През последните години стартира развой на отпадане на редица дребни производители и секторът потегли към нормализиране. България изнася относително малко брашна и доста повече зърно. Нашето виждане е, че има капацитет за мелничарския отрасъл в посока експорт най-много в прилежащите ни Гърция и Македония. На пазара би трябвало да останат светлите играчи, да се в профил нелоялната конкуренция, с цел да може главните производители да влагат в положителни софтуерни линии и марки, в реклама, да бъдат марките разпознаваеми на българския и на задграничния пазар.

Какви са вашите вложения в мелничарството?
- Обновили сме на 100% софтуерните линии в главните си мелници в Сливен, Варна и Червен бряг. Те изцяло дават отговор на европейските стандарти и в случай че някой ги посети, няма да откри разлика с модерните европейски мелници. В Сливен инвестирахме 13 млн. лв., във Варна - 7 млн. лв., в Червен бряг – към 5 млн. лв..

Пазарният ни дял е към 10%, а софтуерния ни потенциал е за към 30% пазарен дял. Целта ни е да усилваме последователно каузи си. През последните години се усилва пазарът на български брашна в Гърция.

Кои от вашите производства са най-стабилни?
- Имаме устойчиво наличие на пазара на земеделска земя, добре се развиват комерсиалните центрове. Отдаваме чартърен търговски зони в 9 български града. Добре се развиват мелничарството и хлебопроизводството. Ние работим в извънредно конкурентна среда и в случай че един артикул не се развива добре, не може да продължи продължително да съществува.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР