© Надежда Чипева Макар да допринася със съвсем скромен дял

...
© Надежда Чипева Макар да допринася със съвсем скромен дял
Коментари Харесай

Елизабет Щадлер: Очакваме двуцифрен ръст на здравното застраховане в България

© Надежда Чипева Макар да способства със напълно непретенциозен дял в общите доходи на Vinna Insurance Group, българският осигурителен бизнес на австрийския тръст остава стратегически значим и пред локалните му мениджъри се слагат още по-високи цели за гонене. Когато в края на март във Виена пред вложителите бяха показани резултатите от активността за 2017 година, достиженията на " Булстрад " бяха изтъкнати като едни от най-значимите в района. Сред новините, свързани с активността му, бе тази, че локалното звено ще поеме освен асистанс услугите в Македония, само че и в Сърбия. Наред с това се чака двуцифрен растеж на приходите от компанията, профилирана в здравното обезпечаване, след повишаването с 25% за последната година. И въпреки да не загатват за интерес към придобивания или основни нови вложения на локалния пазар, към този момент желанията на VIG са да останат тук и да работят за достигането на капацитета в застраховането и пенсионното обезпечаване, стана ясно от изявлението за " Капитал " на изпълнителния шеф на групата Елизабет Щадлер. Още по тематиката
Българският бизнес на VIG е измежду най-добре представящите се в групата

Премийният доход на австрийския тръст нараства с близо 4% до 9.4 милиарда евро през 2017 година
22 мар 2018
Елизабет Щадлер: Пенсионна компания " Доверие " не се продава

Главният изпълнителен шеф на Vienna Insurance Group пред " Капитал "
25 авг 2017
Питър Хаген: България има голям капацитет за напредък в застраховането

Планираме да развиваме пенсионна компания " Доверие ", споделя основният изпълнителен шеф на Vienna Insurance group
7 окт 2015
Как ще коментирате резултатите от активността на сдруженията от групата на ВИГ в България?

Ние сме доста удовлетворени от представянето на фирмите от групата в България. Брутните записани награди в застраховането набъбнаха с 9.8% до 150.1 млн. евро при 136.7 млн. евро през 2016 година Печалбата преди налози се увеличи с 28.5% до 6.9 млн. евро. Съществено усъвършенстване има и комбинираният коефициент, тъй че всички основни индикатори за бизнеса са усъвършенствани и данните приказват за доста сполучлива година.

Според предварителните калкулации пазарният дял на " Виена иншурънс груп " (ВИГ) на българския осигурителен пазар е 13.5% за 2017 година, като " Булстрад " е №1 в общото обезпечаване с дял от 12%, а " Булстрад Живот " е на второ място с пазарен дял от 19.5%.

Виждаме усъвършенстване и усилване в животозастрахователния сегмент и здравното обезпечаване. Определено считаме, че има капацитет за напредък, и по тази причина България е един от пазарите, на които разпореждаме най-големи очаквания. Ние желаеме да сме още по-активни в тази сфера, още повече че и демографията ни подтиква за това - през днешния ден хората живеят по-дълго и се нуждаят от доста повече предварителна защита и медикаментозно подкрепяне. От друга страна, имаме подобряващ се витален стандарт с увеличаваща се междинна класа. Тя има по-високи условия към здравното обслужване и е подготвена да заплати в допълнение за това.

През 2017 година премийният доход от здравното обезпечаване от българския пазар е близо 11 млн. евро, което е повишаване с 25%. Очакваме, че и през тази година растежът ще е двуцифрен. Целта ни е до 2020 година сегашният размер на наградите от здравно обезпечаване в България, Полша, Унгария, Румъния и Турция да се удвои.

Въпреки тези данни за растеж българският пазар остава непретенциозен в приноса си за общите приходите в групата. Защо той е значим за ВИГ?

Ако би трябвало географски да ги показва, нашите пазари са Австрия и Централна и Източна Европа. Ние считаме да запазим и даже да подсилим наличието си там, където сме показани. Причината е, че виждаме огромния капацитет за развиване в другите сегменти. В западните страни се разкриват благоприятни условия в животозастраховането. Колкото по-на изток отиваме, толкоз по-голям капацитет се разкрива в сегмента на застраховането като цяло.

Например в Австрия междинната сума, която едно лице влага в застрахователни артикули, е близо 2 хиляди евро годишно. Това може да наподобява доста, само че съпоставено със междинното за Европейски Съюз, което е 2900 евро на година за човек, демонстрира какъв е капацитетът за напредък. В Централна и Източна Европа данните са за 500 евро на глава от популацията за обезпечаване, до момента в който в България цифрата е 150 евро годишно. Разбира се, зад тези данни стоят разлики в ценовите нива, възнагражденията на популацията, другата степен на развиване на стопанските системи, само че те дават индикация за капацитета.

Какъв е капацитетът за напредък на застрахователния пазар в България в средносрочен проект? Кои са факторите, които въздействат за развиването?

Прогнозите за сферата на интензивност и интервенции на ВИГ остават положителни и това се поддържа от макрорамката. Според МВФ в интервала 2017 - 2020 година Брутният вътрешен продукт на Австрия ще пораства с 1.6% годишно, при 1.7% за ЕС-15 и 3% за ЦИЕ. В България упованията са за 2.9% годишен растеж. Възможностите за напредък в ЦИЕ не престават да бъдат близо два пъти по-високи от междинното за Европа.

Какви са упованията ви от " Доверие " и пенсионната промишленост?

Австрийската група има 92.58% от " Доверие " - най-голямата пенсионна компания в страната, която ръководи активи за над 3 милиарда лева и обезпечава повече от 1.2 млн. души. Ние считаме, че застраховането и пенсионното обезпечаване са допълващи се действия, в които имаме експертиза и опит. Затова и считаме да продължаваме да ги развиваме. За нас да имаме пенсионен фонд е доста значима инвестиция, още повече че резултатите от нея са толкоз положителни. Имаме хрумвания по какъв начин да комбинираме интензивността на другите ни компании, тъй че да подобрим позициите си в пенсионното обезпечаване. Според данните едвам 25% от чиновниците имат в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване, което е показателно за капацитета от привличане на нови клиенти.

България е пред въвеждането на системата бонус-малус за водачите. Притеснявате ли се за резултата й върху бизнеса с автомобилни застраховки?

Ние не сме осведомени с параметрите на системата, които се приготвят за българския пазар, само че въз основата на опита, който имаме в Австрия, която вкара бонус-малус още през 1977 година, това би могло да внесе повече правдивост. За клиентите тя значи повече отговорност пред възможните разходи, които би могло да донесе невнимателното шофиране.

Всеки със удостоверение за правоуправление на моторно транспортно средство стартира от равнище 9, което носи 100% от цената на тарифната награда. Ако той аргументи най-малко една вреда в следен интервал от една година, цената се завишава с три равнища на случай. Ако кара без произшествия, равнището се понижава с една степен. Има и опция, при която вредата се заплаща от застрахованото лице, в случай че то държи да си резервира базовото равнище на рисковия профил.

Обмисляте ли нови вложения или придобивания в България?

Ние постоянно държим под око опциите за придобивания, които носят със себе си мощни стопански изгоди и усъвършенстват съществено пазарните ни позиции. Ефективността на разноските също е значима насочна точка при вземането на такива решения.

Как се справяте с провокациите на цифровата сцена? Какви нови артикули и услуги могат да чакат клиентите ви в България?

" Виена иншурънс груп " има доста ясна визия за цифровото развиване и тя е разказана в самодейността ни " VIG Xelerate ". Предоставили сме автономия и независимост на фирмите в групата, които въз основата на техните цели преценят какво би било дейно да се внедри в активността, до момента в който групата има по-скоро координираща роля.

За нас дигитализацията има две етапи - сега сме към момента в първата, която е фокусирана върху дигитализиране на бизнес модела, по който работим. Тя се реализира посредством внедряването на технологии, които усъвършенстват предлаганите артикули и услуги и оказват помощ за връзката с клиентите. Втората фаза е обвързвана с въвеждането на напълно нови бизнес модели, в това число такива, които не са типични за застрахователната промишленост, като да вземем за пример асистанс услугите.

През 2017 година фирмите на " Виена иншурънс груп " са дали асистанс услуги в над 200 хиляди случая, като компанията ни в България стартира да обслужва и пазара в Македония. Предстои да поеме и клиентите в Сърбия, а обособена асистанс компания бе основана в Румъния и стартира активност.

Фундаменталната цел на асистанс обслужването е да дава незабавна директна помощ на клиента 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. ВИГ счита да развива личен асистанс, вместо да разпорежда услугата на трети страни. Добавената стойност на това решение е ясна – опция за надзор на целия развой на обслужване – от първия контакт с клиента до изплащането на обезщетение, а това на собствен ред дава опция на " Виена иншурънс груп " да управлява качеството на обслужване и да внедрява спомагателни усъвършенствания.

Тази самодейност стартира през 2013 година с придобиването на компанията Global Assistance в Чехия, която се трансформира в водач на локалния пазар. През 2014 година Групата трансформира кол-центъра си в България в асистанс компания, а през идващите години закупи подразделенията на Global Assistance в Словакия и Полша. Нашите автоасистанс приложения оферират GPS следене, тъй че ние можем мигновено да локализираме къде се намира нашият клиент и да пристигнем по-бързо на място, с цел да окажем подпомагане.

България играе новаторска роля в процеса на цифрова промяна. Много положителни резултати дава приложението B-Assist на " Булстрад Живот ", което бе оценено освен от потребителите, само че получи и няколко влиятелни награди.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР