© Надежда Чипева Корекции в оперативна програма Транспорт и транспортна

...
© Надежда Чипева Корекции в оперативна програма Транспорт и транспортна
Коментари Харесай

Оперативна програма "Транспорт" претърпя корекции

© Надежда Чипева Корекции в оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 година гласоподава държавното управление. От бюджета ѝ ще бъдат заделени средства за плана за създаване на автоматизирани порти по метростанциите в София, за които към този момент има подписан контракт с реализатор. Ще стартира и проектирането на жп възлите Русе, Варна и Горна Оряховица, с цел да може да са подготвени за създаване през идващия програмен интервал.

Ще бъдат построени и системите за сигурност при придвижването на влаковете по линията Русе - Каспичан, като този план ще размени внедряването на системите за сигнализация и надзор по линията София - Септември. Това не е изненада - системите се вършат след завършването на модернизацията на съответната права. А плановете по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за реорганизация на правата Елин Пелин - Костенец, които са на стойност 1.02 милиарда лева, ще се забавят даже след 2023 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Внимание, вратите се затварят

Не е оповестено какъв брой тъкмо средства са планувани за преградите в метростанциите, които щe ce oтвapят caмo пpeд вpaтитe нa влaĸa, тaĸa чe рухването на релсите или пред влака да е невероятно. За плана обаче към този момент има подписан контракт от страна на общинското сдружение " Метрополитен " с " Обединение Ер Ес Де Метро София ", в което влизат " Атко трейд " и корейските " Ес Ка Де Хайтек " и " Ханатек систем ". " Атко трейд " е и подизпълнител нa воденото от " Геострой " обединяване, което строи депото " Земляне ".

Договорът с " Метрополитен " е за 21.47 млн. лева с Данък добавена стойност. Първите две метростанции с автоматизирани перонни загради ще са " Опълченска " и " Васил Левски ", като това ще коства съвсем 3.76 млн. лева Останалата част от сумата ще бъде изхарчена за автоматизирани перонни загради на още 10 метростанции - 17.7 млн. лева

Много въпросителни

Що се отнася до огромните поръчки на Националната компания " Железопътна инфраструктура ", те се трансфораха в пленник на апетитите на добре познатите локални компании. Това мнение се споделя от представители на НКЖИ, от локалния строителен отрасъл и от консултанти на непознати компании, които са кандидатствали в процедурите. Трите лота на Елин Пелин - Костенец и правата София - Волуяк бяха извоювани от непознати компании, само че български играчи апелираха и съумяха да се върнат в конкуренцията. Това са ВДХ с предходно име " Водстрой 98 ", която преди се свързваше с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, " Джи Пи груп ", която претърпя огромен имиджов скандал и сякаш щеше да бъде извадена от всички търгове с бюджетни средства, както и Христо Ковачки, който от известно време демонстрира изключителна интензивност в обжалването на жп търгове през свързани компании.

Най-висок е залогът за правата Елин Пелин - Костенец, която е с индикативна стойност 1.02 милиарда лева Тя би трябвало да бъде изцяло подготвена до края на 2023 година, само че дейностите още не са почнали, а минималното време за строителство на най-сложната му част е 72 месеца. Така там ще има фазиране на плановете, т.е. част от дейностите, които не могат да завършат до 2023 година, ще се разплащат през идващия интервал.

Модернизация на жп линията от Централна гара София до Волуяк пък се финансира с близо 200 млн. лева по Механизма за обвързвана Европа и би трябвало да е изцяло подготвен до края на 2020 година, само че към момента няма подписан контракт.

Последните контракти

Последните подписани контракти на НКЖИ са с ВДХ и " Джи Пи груп ". Този с ВДХ е за 27.4 млн. лева без Данък добавена стойност и е за реорганизация на стрелковото развиване на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гаровата част на гара Зимница и Стралджа.

С обединяване, в което влиза " Джи Пи груп ", пък беше подписан контракт за 185 млн. лева за създаване на нови системи за сигнализация и телекомуникации по линията Пловдив - Бургас.

Свързано с Христо Ковачки обединяване пък ще извърши електрификацията на линия от София до Волуяк за 48 млн. лева Разбира се, в случай че се случи самото модернизиране на правата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР