© Надежда Чипева Които вече имат устройството, ще си търсят

...
© Надежда Чипева Които вече имат устройството, ще си търсят
Коментари Харесай

Мнения Daily - Битката срещу електронните цигари ще роди нов вид контрабанда

© Надежда Чипева Които към този момент имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия и Украйна. Още по тематиката
Мнения Daily - Ще се разпадне ли НАТО

И още: Да не сме проспали приватизацията на парламента; Левите либерали ще докарат половин Африка в Европа
5 юли 2018
Мнения Daily - Трудните решения за миграцията занапред идват

И още: Русия в този тип не може да даде нищо на България; Поредната " фабрика за убийства " намирисва на димка
4 юли 2018 Димна завеса

Битката против електронните цигари ще роди нов тип контрабанда

От коментар на икономиста Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

Идеята за шоково повдигане на акциза върху нагреваемите тютюневи произведения в страната провокира същинска стихия от мнения и политически обрати през последната седмица. Поради спецификата на тематиката доста от мненията имаха общ темперамент и не съумяха да заловен някои от значимите елементи – подобен да вземем за пример е данъчната основа на нагреваемите произведения. Последното развиване, а точно че най-вероятно идната седмица въпреки всичко ще се предложи нарастване на акциза – вероятно до 50% от този на класическите цигари, значи, че вниманието би трябвало да е тъкмо в детайлите.

Акцизната политика върху тютюневите произведения в България си има своята история на внезапни и необясними промени. Познати са ни и резултатите от учебникарски данъчен потрес на пазара – огромният образец е от 2010 година Макар и да приказваме за към момента нишов артикул – нагреваемите произведения, поуките от предходни неточности би трябвало да не се не помнят. Ценовата досегаемост на тютюневите произведения и еластичността на търсенето им в България е такава, че сходни стъпки неизбежно водят до голяма реакция на пазара. Ако приемем, че политиката има здравна и данъчна цел, то несъмнено здравната ще бъде изцяло загърбена – ще се ограничи опцията хората да се откажат от класическите цигари.

Текущият законопроект за незабавно повдигане на акциза на нагреваемите произведения в действителност не просто изравнява акцизната тежест на класическите цигари и хийтовете, само че на процедура ги третира еднообразно и като данъчна основа – брой парчета, а не количество тютюн. Подобно отнасяне е несъответстващо във връзка с нагреваемите произведения, защото някои от тях просто нямат " парчета ". Отделно това ги връзва с адвалорния (пропорционалния) съставен елемент на акциза, което може да има неподозирани нездравословни резултати за новаторските артикули, които занапред ще навлизат на пазара. Не е инцидентно, че всеобщата процедура в Европа е нагреваемите произведения да се таксуват единствено със характерен данък, т.е. акцизната тежест да не се обвързва с ценовите решения на фирмите.

Важно е да отбележим и че цялото това законодателно изпитание на процедура е самобитен удар по нововъведенията и тласък за контрабанда. С новия данък (било и 50% от този на цигарите) прекосяването към бездимни произведения ще значи съществено повишаване на разноските за пушачите по отношение на алтернативата – класическите цигари, което в локалните условия би било непреодолима спънка. Разбира се, тези, които към този момент имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (цената им е към 4 лева.) и евентуално от Украйна (цената им е едвам 2 лева.).

Потенциално ще си създадем напълно нов тип контрабанда на произведения, които до неотдавна никой не беше и виждал в страната. И защото водещ мотив на законотворците е пропуснатите доходи за бюджета, в умозаключение ще прибавим, че приходите от акцизи върху тютюневите произведения през първите пет месеца на 2018 година са рекордни и доближават 923 млн. лева (спрямо 848 млн. лева за първите пет месеца на 2017 г.). До края на годината тези доходи най-вероятно ще надминат 2.5 милиарда лева, а в случай че прибавим и приходите от Данък добавена стойност върху тютюневите произведения, то общо приходите ще са над 3 милиарда лева Това би било безспорен връх, тъй че надали неналичието на пари от облагане на тютюневи произведения може да се преглежда като мотив.

----------------- Народното събрание е превърнато в гише.

Евразийство

Институциите работят като наказателни бригади

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Клуб Z "

Фотограф: Анелия Николова
Основният (отровният) резултат от Председателството се вижда с просто око: внезапно, трагично, форсирано раз-европейчване на България. Усилията на всички партии в българския парламент да откъснат страната от Европа са налице от началото на мандата " Бойко-3 ". Но председателството даде спомагателна скорост, порив и мощност на това изменническо мероприятие.

В Европа, страните съществуват, с цел да обслужват общото богатство и поддържат условия на сигурност, успокоение и правдивост, та да могат жителите да преследват своето благоденствие. В България, страната се употребява за персоналните цели, произлизащи от присъщата за ГЕРБ (и за Българска социалистическа партия, и за останалите в парламента) бедняшка лакомия, погълнала без излишък всички останали мотивации на държанието. Институциите на страната работят като наказателни бригади, ориентирани срещу общото богатство и сигурността на жителите, с цел да подкрепят ръководещите в изпомпването на ресурсите, инак принадлежащи на жителите. Всеки жител, във всеки миг, може да се окаже задържан, профилактиран, респектиран или фалиран.

Загърбването на Европа и на всевъзможни остатъчни детайли на цивилизованост лъсна още сега, в който ГЕРБ разкри съдружниците, които на интернационалния терен подкрепят българските управляващи в разграбването на страната си. Отчаяно търсещ метод да смъкна предпазения статут на Пирин, с цел да даде планината в ръцете на един настрана взет лаком субект, министър Нено Димов откри следните съдружници в ЮНЕСКО: Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Ангола, Зимбабве, Китай и сходни. Не, да речем, Англия, Франция, Германия.

Властта при съдружниците на ГЕРБ по проблема " Пирин " е конституирана категорично на анти-европейски основи. Държавата там е владеене на върхушката, общо богатство не съществува, корупцията е правилото, а за народа остава да бъде, по думите на Бжежински, " обичай по улиците от униформени сътрудници на властта ". В Англия и Франция не е така; в Азербайджан и Зимбабве е тъкмо по този начин. Затова последните две са съдружниците на ГЕРБ.

В последните дни виждаме и внезапен завой по посоката на интеграция с Китай. Защо? Защото там, за разлика от Европейски Съюз, подкупите са методът на правене на бизнес; и са големи. Ако скоростната железница ти я прави европейска компания (българските не умеят това), няма по какъв начин да се договориш с нея да откраднеш % от цената. Ако са китайци, това е в границите на одобрените правила на играта.

След като разкри своята природа на интернационалната сцена, където жертва богатството на България поради алчността на няколко изедника, режимът на ГЕРБ предстоящо разкри природата си и пред българските жители. Съюзяването с Буркина Фасо, Куба и Ангола съответства по време с проливен дъжд законопроекти, инициирани или подкрепени от ГЕРБ, които обслужват не богатството на жителите, а алчността на тъкмо избрани човеци.

Знаят се имената на печелившите от проектозакона за горивата и проектозакона за наложителна Камара на превозвачите. Знаем КОЙ печели от акциза върху бездимните цигари и КОЙ прокара медиен закон, благославящ медийния МУ монопол. Можем да обиколим вододайните зони на язовирите и да се осведомим, чии нелегално издигнати парцели ще бъдат легализирани с отпадането на закрилата на тези зони.

Вече не се крият: зад всеки закон незабавно прозира лицето, което ще направи лесни пари от използването му. Народното събрание е превърнато в гише: подаваш си законопроектчето, плащаш колкото и комуто би трябвало и най-после печелиш едни милиони.

------------ Нарастват антизападните настроения в Турция.

Единоначалие

Ердоган поема цялата власт

От коментар на Арам Екин Дуран за " Дойче Веле "

Фотограф: Umit Bektas
Днес президентът Реджеп Тайип Ердоган поставя клетва пред Народното събрание. С това Турция публично минава от парламентарна към президентска форма на ръководство. Изминаха 13 години, откогато Партията на справедливостта и развиването (ПСР) и нейният създател и водач Ердоган започнаха присъединителни договаряния с Европейски Съюз. По това време изглеждаше като че ли демокрацията, свободата на мненията и публичният мир са скоро достижими.

Днес обаче Турция се готви да сложи Ердоган, който с течение на годините ставаше все по-краен националист и ислямист, а и все по-авторитарен, отпред на една нова система на ръководство. На изборите на 24 юни той завоюва 52,5 % от гласовете. С полагането на клетвата Ердоган получава по-големи пълномощия от който и да е различен политически водач преди него. След анулацията на парламентарната система в неговите ръце ще се концентрира цялата изпълнителната власт в страната, а и освен тя. В съюз с ултранационалистическата Партия на националното деяние (MHP) той ще управлява правосъдната система и правораздаването.

Професор Ерсин Калайджиоглу от университета " Сабанджъ " в Истанбул обръща внимание на обстоятелството, че в днешна Турция на процедура се анулира цялата досегашна система на ръководство. Ердоган постоянно е повтарял, че президентската система на ръководство съществува във всички значими демокрации. В реалност обаче системата в Турция се разграничава доста от президентската система в Съединени американски щати и от полупрезидентската форма на ръководство във Франция. Така да вземем за пример американският президент няма право да разпуска Конгреса. Ердоган обаче може да разпуска Народното събрание и да привиква нови избори. Френският парламент може да дефинира членове на Конституционния съд, а в Турция президентът ще може да взима решенията, засягащи тази висша правосъдна институция.

Открит въпрос е дали съюзът на Ердоган с ултранационалистическата МНР ще усили напреженията в страната. Мнозина се притесняват, че твърдата позиция на МНР по кюрдския въпрос и отхвърлянето на някои демократични полезности ще основат още по-националистическа атмосфера в Турция. Ердоган има потребност от МНР, с цел да си обезпечи болшинство в Народното събрание. Това може да се окаже най-голямото затруднение пред мирното решение на кюрдския проблем и пред доближаването на Турция с Европейски Съюз.

От интерес е и въпросът по какъв начин ще се развиват връзките сред Турция и Запада. През 1999 година Турция подаде публична молба за пълноправно участие в Европейски Съюз. На 3 октомври 2005 година започнаха и присъединителните договаряния. През миналите 13 години обаче не бе реализиран огромен прогрес. След оповестяването на изключителното състояние в Турция преди две години договарянията бяха замразени.

В същото време и връзките на Турция със Съединени американски щати се намират в извънредно сложна фаза. Проповедникът Фетхуллах Гюлен, който Ердоган счита за главен подстрекател на опита за прелом през 2016 година, към момента си живее в Съединени американски щати. Америка оказваше и поддръжка на кюрдските милиции в Сирия, които Турция счита за терористи. Професор Догу Ергил обръща внимание на обстоятелството, че последните социологически анкети сочат мощно повишаване на антиамериканските настроения в Турция. В момента те са даже по-силни, в сравнение с в Иран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР