© Надежда Чипева Фондът демократизира инвестирането в изкуство, като дава

...
© Надежда Чипева Фондът демократизира инвестирането в изкуство, като дава
Коментари Харесай

Живописна доходност

© Надежда Чипева " Фондът демократизира вложението в изкуство, като дава достъп до него като капиталов клас на по-широка база от вложители, защото сега това е привилегия на по-състоятелни хора. "

Никола Янков, сътрудник в " Експат капитал ".Инвеститорите във финансови принадлежности имат склонността да виждат света в два цвята: в зелено, когато са на облага, и в алено, когато това, на което са заложили, носи загуба. Отскоро пазарните динамичности нагоре-надолу може да задават нюанси в цялата палитра цветни тонове и повода за това е появяването на първата действителна опция за вложения в изкуство и диверсификация на портфейлите посредством фонда " Експат световно изкуство ", ръководен от " Експат капитал ". За шест месеца той е привлякъл близо 100 вложителя, а активите му са за 1.5 млн. лева. През тази седмица се организира и първият му огромен аукцион за продажба предмети на изкуството, който дефинира рентабилност от 14% за вложителите, споделиха от ръководещото сдружение за " Капитал ". Това обрисува ведри вероятности пред фонда, който отваря напълно действителна капиталова опция за хората с приходи над междинните и по едно и също време с това дава вяра на надарени създатели, търсещи финансово рамо за промотиране на изкуството им пред света.

Не единствено за ценители

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди появяването на профилирания фонд за изкуство опциите за вложения в предмети с художествена стойност имаха висок предел за вход и носеха забележителен риск. За да завоюва от скъпа картина или статуя, преди всичко бе нужен забележителен финансов запас за покупка (измерван в десетки хиляди, а от време на време и стотици хиляди левове), разноски за съветник и оценител (около 20 - 30% от цената на сделката), следващи разходи по превоз, предпазване, застраховки. В добавка, за вложителя остава несигурността дали този, от който купил експоната, е легален негов притежател и дали придобивката е оригинал, а не фалшификат. Публична загадка е, че при неналичието на контролиран пазар на изкуство сделките на скъпи художествени експонати са най-вече кешови покупко-продажби, в които може да се превъртат и нечисти пари.

С учредяването на професионален фонд, който събира на едно място запас от доста вложители, влага го в професионално побрани предмети на изкуството, с цел да ги препродаде след това на облага, главните две трудности пред изкушените да диверсифицират капиталовите си портфейли са преодолени. Нещо повече - отстрани се рискът от невъзможността за излаз от инвестицията. Или с други думи - няма я заплахата тъкмо този Дечко Узунов, от който очакваш рентабилност, да се окаже непродаваем и в последна сметка единствената изгода от него да е естетическата приятност, която носи на теб и гостите ти, окачен на стената в хола.

Как изкуството работи за мен

Засега като вложители във фонда за изкуство на " Експат " могат да се включат професионални вложители. Минималната сума за вход е 10 хиляди лева, а формалното ограничаване за самостоятелните играчи физически лица елементарно може да бъде преодоляно, в случай че вложителят употребява поверителен портфейл, ръководен от някой професионален асет управител. В бъдеще, в случай че регулациите се трансформират и за фонда се отвори опция за листване на фондовата борса, достъпът към него би могъл да се отвори и за необятната аудитория на финансовия пазар.

Като първата сходна конструкция на българския пазар " Експат световно изкуство " потегля с необичана конструкция - основан е като акционерно сдружение с два вида акции. Първият, " Клас А " са принадлежности, даващи право на глас при избора на ръководещи органи във фонда. Собственик на този тип акции е ръководещото сдружение на " Експат ". Вторият, " Клас Б " акции нямат право на глас при избора на управление на фонда, само че пък дават право на притежателите им да си разпределят цялата възможна бъдеща облага от активността. Тези принадлежности могат да се записват от външни вложители, като при интерес и поръчки управлението взема решение за увеличение на капитала на фонда и емитира съответния брой нови акции. Ако вложител реши да приключи присъединяване си, той може да изиска назад изкупуване на акциите си, като цената им се дефинира на база чистата стойност на активите, котирана на ежедневна база.

Партньорът в " Експат капитал " Никола Янков изяснява, че фондът за изкуство предлага на процедура същите благоприятни условия, каквито и фондовете за парцели, единствено че, вместо да секюритизира здания, той работи с предмети с художествена стойност. По думите му пазарът на изкуство е непрогледен пазар, който разрешава от него да се възползват добре осведомените и готови участници, а не всеобщият вложител. " Нашият фонд е див звяр, в положителния смисъл на думата. Ние не се стремим да придобиваме сбирки, които след това да излагаме в художествените зали, а търсим творби, които да купим на добра цена и да продадем с облага за акционерите ", прибавя Янков.

" Експат световно изкуство " не е ориентиран към избран жанр в изкуството, съответен интервал, география или художник. Търсят се подценени произведения, които се оферират освен на локалните колекционери, само че и на мрежата от контакти, която " Експат " твърди, че има по света. Фондът ще търси своето място освен на пазара в България, само че и в района, защото се оказва, че е единственият сходен в Централна и Източна Европа. " Има сходни фондове в Западна Европа, в Съединени американски щати и Китай, само че те са отворени единствено за професионални клиенти и минималните суми за вложения са от порядъка на 500 хиляди лева нагоре ", показват Янков. " Изкуството като актив не е корелирано с финансовите пазари. То е доста по-ниско волатилно, тъй като като непопулярна инвестиция има функционалността на леговище в рецесии, каквото е златото. Така че с изключение на рентабилност то дава и опция за диверсификация на капиталовите портфейли ", изяснява Янков.

Първият аукцион

Картината " Казаните " на 23-годишната Петра Димитрова от Варна провокира сензация на дебютния аукцион, проведен от " Експат световно изкуство "

Фотограф: Надежда Чипева
При препоръчани 106 картини на първото събитие, са продадени 20 платна за близо 200 хиляди лева С този резултат чистата стойност на акция на фонда ще се усили с към 4%. Преди търга оценката за насъбраната рентабилност е била към 10%, а след аукциона тя се подвига на най-малко 14%, споделиха от " Експат ".

Сред най-големите " удари " на търга са продажби на две картини на младата художничка Петра Димитрова, надлежно за 10 хиляди и за 4400 лева " Цените на този млад гений са към този момент неколкократно увеличени по отношение на деня преди търга и към този момент са открити по неоспорим метод ", сподели Никола Янков.

" Средствата, които влизат от откупки, се реинвестират назад в изкуство. А доходността за акционера се извлича при противоположното изкупуване на дялове ", показва Янков. На този стадий не се планува фондът да изплаща дивиденти, само че в случай че на пазара няма опция за атрактивна покупка и управлението реши, че няма смисъл да държи кешовия запас, то би могло да се вземе решение за разпределение на дял, изясни Янков.

Палитра от благоприятни условия и за създателите

Освен като опция за вложителите фондът за изкуство на " Експат " отваря опция и за създателите в България, които търсят поддръжка за показване на творбите си пред ценителската публика. След като през лятото направи конкурс за модерни създатели, който завърши с откупки на обособени произведения и цели сбирки, от фонда остават отворени за оферти и поучават искащите да потърсят контактите им в интернет.

" Представете си, че сте млад създател, мъчно ви излагат в софийските галерии, където може да бъдете видяни от колекционери и където биха купили вашите произведения. Нямате доста гласност, публиката просто не ви познава. Ако се свържете с нас, през Фейсбук страницата ни, нашите специалисти ще дойдат при вас и в случай че решат, че с това, което вършиме, имате какво да кажете на света, то вие ще получите поддръжка. В България липсва екосистема за поддръжка на млади създатели и ние бихме могли да бъдем продуценти на български гении ", показва Никола Янков. Като образец за такова партньорство той дава 23-годишната варненска художничка Петра Димитрова, която към този момент участва в портфейла на " Експат световно изкуство " с няколко свои платна.

Друга опция, която фондът за изкуство отваря, е пред притежателите на скъпи сбирки, които нямат предпочитание или опция да се грижат за тях. " Представете си, че ненадейно се окажете правоприемник на сбирка картини. Има 20 - 30 художници, които в никакъв случай не сте чували. Какво ще извършите? Ще потърсите ателиета в дребните улички, където най-вероятно ще ви предложат да ги вземат на безценица. Ние бихме могли да погледнем това, което имате, и да ви предложим пазарна цена. Нашата цел не е да вършим пиратски покупко-продажби, в които някои се усещат ощетени ", изяснява Янков и прибавя, че избирайки този метод за продажба, притежателите на сбирки си икономисват агентската комисиона, която биха платили, в случай че продават на парче.

" Експат световно изкуство " дава опция и за подмяна на изкуство против акции във фонда. " Вие получавате оферта за сбирката си, в случай че се съгласите с нея, записвате нови акции във фонда и не ви се постанова да вадите кеш ", изяснява Янков. " Технически заменяте картини с акции, които са по-диверсифициран инструмент. Те не изискват грижа, застраховки. И най-малкото сте изпразнили тавана и към този момент може да го ползвате за нещо потребно. " Какво има в портфейла

В портфолиото на фонда има както български типичен художници като Светлин Русев, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков-Нерон и Дечко Узунов, по този начин и млади създатели като 23-годишната варненска художничка Петра Димитрова. Сред картините има и портрет на водача на Коминтерна Георги Димитров от Васил Стоилов. Най-скъпото платно е " Окови " на Атанас Яранов - 48 хиляди лева, а най-евтините са на млади създатели от към 1500 - 2000 лева, демонстрира уеб сайтът на фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР