© Надежда Чипева Европейската комисия ще предложи в близките дни

...
© Надежда Чипева Европейската комисия ще предложи в близките дни
Коментари Харесай

ЕК ще предложи страните да защитят авиокомпаниите от фалит

© Надежда Чипева Европейската комисия ще предложи в околните дни страните от Европейски Съюз да поддържат самолетните компании против неплатежоспособност. Това заяви еврокомисарят по превоза Адина Валян на съвещание на транспортната комисия на Европейския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя означи, че 90% от гражданските полети в Европейски Съюз са анулирани поради епидемията от ковид. Повече детайлности към този момент не се оповестяват, само че няколко страни в съюза към този момент поддържаха финансово авиопревозвачите.

Авиокомпаниите бяха едни от най-тежко засегнатите вследствие на пандемията, като редица от тях бяха принудени да вземат ограничения за редуциране на разноските. Голяма част от личния състав е пуснат в отпуска или във краткотрайна безработица, а заплатите бяха понижени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Превозвачи против клиенти

Euronews оповестява, че европейските самолетни компании отхвърлят да възстановят сумите на клиентите, чиито полети са анулирани заради ковид в нарушаване на регламентите на Европейския съюз. Пътниците имат право и съображение да изискат да получат назад сумите, които са платили за билети за неизпълнените полети. Това би трябвало да стане в границите на седем дни, само че по-голямата част от превозвачите, вместо да върнат парите, оферират ваучери за пътешестване или безвъзмездна резервация.

Обезщетенията с ваучери не са планувани в европейското законодателство и са възможни единствено при експлицитното единодушие на пасажера, отбелязва еврокомисарят по превоза Адина Валян. Тя уточни, че е належащо ваучерите да бъдат по-привлекателни за пасажерите, с цел да не се търси възобновяване на всички суми по купените билети и по този начин да се избегнат спомагателни усложнения за превозвачите.

Нежеланието на превозвачите да съблюдават разпоредбите идват на фона на финансовата поддръжка, която договарят с държавните управления. Air France получи заем от 7 милиарда евро, само че клиентите ще би трябвало да изчакат една година, преди да получат парите си.

Говорител на Air France съобщи пред Euronews: " Предвид неналичието на видимост във връзка с датата, на която може да настъпи даже умерено възобновяване на интервенциите, Air France понастоящем поддържа политиката си на разсрочено възобновяване на самолетни билети, анулирани вследствие на рецесията COVID-19. "

Същото е и с холандската KLM, която си партнира с Air France. Холандското държавно управление предложи избавителен пакет на стойност до 4 милиарда евро.

Нискоразходният транспортьор Easyjet, който си обезпечи финансов пакет от 686 млн. евро от държавното управление на Обединеното кралство, изисква клиентите първо да се обадят по телефона, само че пасажерите се оплакват от дълги времена на очакване. Представител на самолетната компания съобщи, че клиентите с анулирани полети могат да получат гратис различен полет или купон за цената на своята резервация онлайн или да изискат възобновяване посредством контактния център.

Неясно бъдеще

Авиокомпаниите бяха мощно наранени от рецесията вследствие на пандемията от ковид. Паневропейската мрежа за надзор на въздушното придвижване Eurogroup твърди, че полетите са намалели с 87% и 1 млн. полети са анулирани от началото на рецесията.
Международната асоциация за въздушен превоз, която съставлява ползите на самолетните компании, пресмята, че на клиентите се дължат 32.3 милиарда евро. В блог на уеб страницата на организацията изпълнителният й шеф Александър де Жуниак, съобщи, че превозвачите не могат да си разрешат да платят голямата сума: " Подкрепям самолетните компании (и нашите сътрудници в бранша за пътувания и туризъм) в молбата им държавните управления да забавят условие за неотложно възобновяване. "

Клиентите обаче са безапелационни, че се нуждаят от парите си в този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР