© Надежда Чипева Евентуалното участие на руската ВТБ е заплаха

...
© Надежда Чипева Евентуалното участие на руската ВТБ е заплаха
Коментари Харесай

Мнения Daily - Продажбата на ЧЕЗ застрашава сигурността

© Надежда Чипева Евентуалното присъединяване на съветската ВТБ е опасност за страната ни.
Червена паника

Продажбата на ЧЕЗ заплашва сигурността

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Новата договорка за ЧЕЗ заплашва националната сигурност.

Новината за покупка на ЧЕЗ от " Еврохолд " се посреща с необяснимо безмълвие. А тази договорка слага още повече и по-сериозни въпроси от договорката с госпожа Гинка Върбакова:

1) Според известието на Еврохолд, финансирането е от " западни банки ", а съгласно пресата в Чехия - от съветската външнотърговска банка - ВТБ;

2) Еврохолд няма НИКАКЪВ опит в ръководството на енергийни активи;

Да напомним - ВТБ, съгласно авторитетни западни медии свързвана с съветската мафия и тайните служби, е забъркана във ВСИЧКИ тежки кавги в България през последното десетилетие - КТБ, БТК, Булгартабак...

Въпросът ми към ръководещите, и изключително към ДАНС и КЕВР е елементарен - ще допуснете ли ЧЕЗ да попадне в същите ръце, в които попаднаха БТК и Булгартабак? Ще допуснете ли ЧЕЗ да последва ориста на КТБ?

И въобще... давате ли си сметка какво вършиме?

-------
Осъждането на ултрадесния съюз " Крепост Европа " е леко подправено.

Дясно на ръб

Порция великденско двуличие

От коментар на Петър Чолаков за " Дойче Веле "

На 21 април в София бе основан извънредно десният съюз " Крепост Европа ". Българският народен съюз (БНС) бе хазаин на срещата в столицата, събрала радикално-десни обединения от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша. Лидерът на БНС Звездомир Андронов отхвърли събитието да е извършено в чест на 130-тата годишнина от рождението на Адолф Хитлер (20 април 1889 г.). Но през 2011 година съпредседателят на БНС " Еделвайс " Асен Кръстев беше наказан за проповядване на фашистка идеология и расова дискриминация. През 2009 година той закачи нацисткото знаме на 60-метров комин на фабрика в Пазарджик.

Фотограф: Георги Кожухаров

Целите и " концепциите ", които преследва " Крепост Европа ", опровергават господин Андронов. Те разкриват радикално-десните корени на учредената организация. " Крепост Европа " " желае да ликвидира въздействието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, и джихадистките групи ", сподели Андронов в предаването на bTV " Лице в лице ". БНС са наследници на ген. Христо Луков и легионерите, на тези, които са се борили за " национална и обществена България ", съобщи водачът на групировката.

Нека погледнем под лупа някои от най-любопитните термини, с които е изпъстрена реториката на господин Андронов. За водача на БНС, " в дома България " ромите, турците, евреите, арменците и така нататък са " посетители ", а етническите българи – " господари ". И с невъоръжено око се вижда, че тези смущаващи " прозрения " се родеят с нацисткия мит за свръхчовеците и низшите раси.

Историята на термина " цитадела Европа " е многозначителна. Той се появява през 19 в. по отношение на Наполеоновите войни, като изразът " Festung Europa " евентуално е употребен за първи път от немския публицист Йохан Щефан Шютце. През първите години на Втората международна война понятието заема значимо място в нацистката агитация, чийто идеолог е Йозеф Гьобелс. С термина се разказват окупираните от нацистка Германия и нейните съдружници територии в Европа.

В най-ново време за " цитадела Европа " ( " Fortress Europe ", " forteresse Europe " и т.н.) се приказва в подтекста на анти-имигрантските настроения на континента. Откриваме го в реториката на популистките радикално-десни обединения като немската Пегида, които приканват за превръщането на европейския дом в твърдина против нашествениците-мигранти.

Ясно е, че термини като " цитадела Европа ", " господари ", " прислужници " и човеконенавистната идеология, която подло наднича зад тях, не устоят на обикновената логическа и историко-фактологична инспекция.

Добре е, че българското Министерство на външните работи (МВнР) осъди новосъздадения съюз " Крепост Европа ". Но този възторг звучи леко подправено. Предизборно. Защото става дума за същия този кабинет " Борисов " 3, който роди свадите с нацистките фотоси. Кабинет, чийто към този момент някогашен вицепремиер и майстор-провокатор Валери Симеонов беше комплициран отпред на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси. Кабинет с към момента настоящ различен вицепремиер, Красимир Каракачанов, който постави големи старания да възвърне рейтинга си, поставяйки на масата " циганския въпрос ".

Дали това не беше порция великденско двуличие?

--------
Глобализацията безмилостно отслаби националната страна.

Постдържавност

Изборите в Украйна са следващия образец за рецесията на институциите

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Не зная дали скоро следва да " замръзне " усмивката на Зеленский, само че отвън подозрение е, че украинците - както дали своят вот за него, по този начин и за съперника му Порошенко - скоро няма да имат мотив за радостни усмивки на политическа тематика. Изборите в Украйна са следващия образец за популистка вълна, издигаща се върху рецесията на представителните институции и бързата инфлация на политическите водачи и елити.

Фотограф: Stringer

Представителната народна власт е система за политическо ръководство, която трансформира в действителност общата концепция за властта като произлизаща и принадлежаща на " народа ". И защото съгласно Хегел " народ е това общо, което не знае какво желае ", представителното ръководство е допустимо тогава, когато " народът " първо се трансформира в гражданска общественост - в общественост от равноправни и рационални персони, осъзнаващи както своя частен интерес, по този начин и интереса на обществото като цяло.

Възникнала във века на механиката, представителната народна власт съставлява механична система от " предавки ", които трансформират самостоятелната воля на жителите в институционална воля за групово ръководство. С усложняването на публичния живот на индустриалното общество се усложнява и самият развой на посланичество.

Вместо гласове на териториално ситуирани фермери, изпращащи в Народното събрание представител на своя окръг, индустриалният капитализъм развива огромни общности - съсловия, чиито екс-териториални ползи се пазят посредством институционални медиатори сред жителите и Народното събрание - политическите партии. В следствие, с прехода към постиндустриален капитализъм, партиите от класови и " национални " последователно се трансформират в електорални, стремящи се да " продадат " по-атрактивна визия за ръководство на жителя - потребител. В този откъслек от историята на демократичното посланичество светът навлезе в епохата на глобализацията и изискванията на демократичната игра трагично се трансформираха.

Глобализацията безмилостно отслаби националната страна като стопански и обществен сътрудник, а с това понижи и смисъла на един народен политически избор. Глобалните корпоративни елити си подсигуряваха свободна пазарна игра, неограничена от никакви институционални правила. Офшорки, tax-havens, неограничена миграция на капитали и обезпечено господство над национални страни - мощни и слаби.

Информационната гражданска война сътвори непрестанно експанзираща лавина от информация, която безмилостно редуцира капацитета на обособения човек да вниква в дълбочина, да мисли, да разсъждава. Докато го измислиш - излезли още две-три нови версии на съответния информативен масив. След като не мислиш - би трябвало да се доверяваш. Ако е несъмнено. че се доверяваш, намират се от ден на ден заинтригувани да те лъжат - да злоупотребяват с доверието ти. Инструментите на осведомителната операция експанзират и се усъвършенстват " със скоростта на светлината ", до момента в който човешкото схващане, памет, прочувствена и морална просветеност си остават съвсем същите в границите на настоящия откъслек от цивилизационно време.

Демократичното посланичество има няколко века история и кристализирали поучения от нея. Демокрация има там, където има задоволителна обществена кохезия - интеграция. Поляризацията сред беднотия и благосъстояние на " чистия пазар " е противопоказана на демокрацията.

И най-важно - да напомним: демокрацията не е кресло, в което можеш да седнеш комфортно и да се отпуснеш. Тя е система на ежедневна отбрана на цивилен права и имунитети против естествената наклонност към централизация и монополизация на властта. Идва време да препрочетем старите книги, написани от умни и от дълго време мъртви мислещи хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР