© Надежда Чипева Епидемията с африканската чума по свинете стигна

...
© Надежда Чипева Епидемията с африканската чума по свинете стигна
Коментари Харесай

Африканската чума стигна до голяма русенска ферма със 17 хил. прасета

© Надежда Чипева Епидемията с африканската чума по свинете стигна нова сериозна точка, откакто за първи път засегна индустриална плантация. Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи, че е установила ново огнище на болестта в свинекомплекс със затворен индустриален цикъл до русенското село Николово, в който се отглеждат към 17 хиляди броя животни.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с висок риск от разпространяване на болестта. От БАБХ споделят, че са взети ограничения и е наложена цялостна забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. " Цялото количество месо и артикули, добити от прасета от тази плантация подлежат на заличаване ", оповестяват още от институцията. Въпреки това упованията са, че африканската чума по свинете ще продължи да се популяризира. Много евентуално е да бъдат наранени и други индустриални ферми, което би довело до вреди за милиони и повишаване на свинското месо за крайните консуматори.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво следва

Освен в инфектираната плантация в Николово от БАБХ ще подхващат насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в радиус от 3 км. В 10 км надзорна зона пък се намира друга индустриална плантация - в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти вид " персонално стопанство ". При тях на този стадий ще се прави засилено наблюдаване и непрекъснат надзор. Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в зоната.

Областната дирекция на БАБХ ще прави клинични прегледи на домашни прасета в обитаеми места, както и ще се вземат проби за вирусологично проучване. Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания или търговия на домашни прасета. " При определяне на такива, на превозвачите и на притежателите на животните ще бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат неотложно и хуманно умъртвени ", споделят още от организацията.

Висока заплаха

Африканската чума е едно от най-опасните болести при домашните и дивите прасета заради своите високи равнища на смъртност, неналичието на лекуване и ваксина. Веднъж проникнала в дадена страна, заболяването има доста отрицателно влияние върху националната, районната и интернационалната търговия, свиневъдството и ловното стопанство.

Унищожаването на заболяването е извънредно мъчно и при дивите прасета може да отнеме години. Поради това африканската чума е с капацитет за бързо разпространяване, а вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти артикули. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят в природата. Отстреляни диви прасета също не би трябвало да бъдат оставяни, а да се заравят и местата да се дезинфекцират.

По последни данни на БАБХ от началото на 2019 година до 17 юли са били регистрирани 16 огнища на болестта - 11 в област Плевен, 2 в Русе и по едно във Враца, Бургас и Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са били от вид " персонално стопанство, като първият случай на инфектирана индустриална плантация е тази в Николово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР