© Надежда Чипева Държавната програма за предоставяне на гаранции, чрез

...
© Надежда Чипева Държавната програма за предоставяне на гаранции, чрез
Коментари Харесай

Идва нова вълна от евтини кредити за бизнеса

© Надежда Чипева Държавната стратегия за даване на гаранции, посредством които комерсиалните банки отпускат кредитиране при облекчени условия на дребни и междинни предприятия, още веднъж се раздвижи след година застой. През тази седмица Националният гаранционен фонд (НГФ), който е конструкция към Българска банка за развиване (ББР) разгласи, че е подписала нови съглашения с ОББ и с БАКБ. В предходните рундове на програмата участваха 18 банки.

Рестарт

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инструментът, който държавния фонд дава на банките, споделя риска и по този начин те имат опция да предложат финансиране при по-малко поръчителство, по-ниски лихви или по-дълги периоди за връщане. Това отваря достъпа до кредитиране на дребни и междинни предприятия, които употребяват ресурса както за оборотни средства, по този начин и за вложения. Търговските банки са медиатори в програмата, като до момента в нея са взели участие 18 банки, а резултатът е под формата на подкрепени 9 100 предприятия с запас от общо 2.4 милиарда лева от 2008 година до момента.

През февруари предходната година управлението на Националния гаранционен фонд бе заменено, като институцията бе поета от някогашния заместител ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Ангел Джалъзов и доближен до новия началник на ББР Стоян Мавродиев. Обявените нови съглашения с две банки са първите възобновени оттогава до момента, като най-вероятно и другите сътрудници ще се включват поетапно през идващите месеци. По информация на " Капитал ", рамката на програмата не е променяна, като новият екип на фонда е трябвало да предоговори цените и размерите на гаранциите с искащите да се включат банки. Сред дребното промени било условието по-големите заеми да минават на утвърждение с изключение на от самите банки и от екипа на НГФ, което би забавило с няколко дни отпущането на финансирането.

Новите съглашения

Гаранционният предел, контрактуван с ОББ, е в размер на 70 млн. лева Това се равнява на кредитиране от най-малко 140 млн. лева То може да е и по-голямо, защото банката може да комбинира разнообразни гаранционни принадлежности. ОББ е сътрудник на националната стратегия от 10 години, като за този интервал е предоставила финансиране от над 570 млн. лева за повече от 2200 плана. " Гаранциите са подобаващи за дребни и междинни предприятия с до 250 души личен състав, включително и без задоволително поръчителство. Програмата позволява необятен набор от клиенти и браншове на активност, което прави множеството дребни и междинни предприятия подобаващи за финансиране ", разяснява Кирил Величков, шеф " Европейски планове и финансови принадлежности " в ОББ.

Второто съглашение е с Българо-американската кредитна банка (БАКБ), която с потреблението на гаранциите ще може да отпусне заеми за 26 млн. лева Финансирането е налично и за започващи компании, като поддръжка за техния напредък.

Гаранции от Европа

Междувременно Уникредит Булбанк подписа съглашение с Европейския капиталов фонд (ЕИФ), което ще разреши увеличение на кредитирането за дребни и междинни предприятия посредством гаранционни принадлежности за 210 млн. лева Тъй като 50% от кредитния риск за предоставените капиталови и револвиращи оборотни заеми ще се покрива от стратегия COSME, заемите за бизнеса ще могат да се отпускат при облекчени условия за поръчителство, рента и период. Схемата ще е с дълготрайност три години, прецизират от банката.

От там чакат, че ресурсът ще стигне за поддръжка на повече от хиляда компании от двата сегмента - ритейл и дребни и междинни предприятия. Стандартно, претендентите ще могат да употребяват заеми до 150 хиляди евро, само че по COSME се позволяват и заеми с по-голям размер, прецизират от Уникредит Булбанк. Ако финансирането ще е до пет години, размерът на заема може да доближи 3 млн. евро., а за тези със период до 10 години - до 1.5 млн. евро.

На въпрос има ли предпочитани браншове, които ще се кредитират по програмата, от банката показаха, че фокус са всички дребни и междинни компании, в това число и тези от агросектора, които имат намерение да употребяват финансирането да покачат конкурентоспособността си, да осъществят капиталовите си планове и да удовлетворят потребността от оборотно финансиране. При тази директна гаранция, фирмите не заплащат спомагателна такса за гаранцията, а в същото време употребяват гъвкава процедура за утвърждение през профилирания артикул COSME, по който условието за поръчителство по оборотно финансиране е единствено залог на вземания. За капиталовите им планове се изисква не повече от 5% самоучастие от клиента, в същото време без спомагателна тежест и поръчителство, с изключение на обекта на инвестицията, прецизират от банката.

Още конкуренция

Освен гаранционните принадлежности на НГФ, следва на пазара да се появи и още един конкурентен артикул, този път през държавния Фонд на фондовете, който с изключение на дребни и междинни предприятия, ще може да бъде от изгода и на огромни компании. Очаква се до месец да бъде оповестена процедура за избор на финансови медиатори, през които към бизнеса да се насочат гаранции за покриване на риска по заеми. Ресурсът на програмата е 130.7 млн. лева, от които 74.6 млн. лева са за планове на компании в региона на енергийната успеваемост, а 56.1 млн. лева са за планове за софтуерно развиване и нововъведения. Гаранцията ще покрива загуби, претърпени от финансовия медиатор при просрочия или неизплатени главници и лихви по заеми.

По време на пазарните съвещания при структурирането на програмата, евентуални финансови медиатори предвидиха, че междинния размер на заем може да доближи 0.5 млн. лева, а междинната срочност на портфейла - до 5- 6 години. Според тях интервал за генериране на нов портфейл до декември 2023 година би бил изцяло задоволителен за реализиране на задачите на инструмента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР