© Надежда Чипева Дали един глас, па макар и американски,

...
© Надежда Чипева Дали един глас, па макар и американски,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Истерията и агресията може да заглушат "Свободна Европа"

© Надежда Чипева Дали един глас, па въпреки и " американски ", може да тежи повече от този на баба ти Дора. Още по тематиката
Мнения Daily - Зависимият политик се прави на бунтовник

И още: Държавна сигурност може би към момента управлява църквата; Фактите и истината не могат да се пазят сами
19 юли 2018
Мнения Daily - Илюзия е, че мирът е естествено положение на Европа

И още: Тайната дипломация води до трагедии; Тръмп желае да извива ръцете на всяка страна поотделно
18 юли 2018 Информационно тресавище

Истерията и експанзията може да заглушат " Свободна Европа "

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Завръщането на " Свободна Европа " в България (и Румъния) беше оценено еднопосочно като пестник за българската медийна среда, която очевидно е паднала до такава степен, че 11 години след присъединението към Европейски Съюз се постанова българите да получат още един самостоятелен външен източник на информация. Както става нормално при съмнителни режими и разрастващи се страни от така наречен Трети свят.

В предходната си версия радио " Свободна Европа " задаваше един сериозен и изчерпателен звук, а през днешния ден това ни е нужно повече от всеки път измежду шумотевицата от сензации, подправени вести и откровени нелепости. Оттук нататък следват няколко неизяснени въпроса.

Връща се Студената война, добре, само че кой против кого се бие през днешния ден в случай, че Тръмп се разгласи за по-близък с Путин, в сравнение с със съдружниците си в Европейски Съюз? В своята история " Свободна Европа " беше една мощно идеологическа радиостанция и таман като такава изигра значима роля в тогавашния Източен блок. Дали в този момент счита да организира тръмпианската политика на различна дясност и погром на Европейски Съюз? Или въпреки всичко ще продължи да пази демократичните полезности, в които до неотдавна всички вярвахме? Може и да ви звуча параноично, само че през днешния ден в Съединени американски щати се случват неща, които и на сън не си бяхме представяли. Затова не считам, че е невероятно тази медия да се захване да пропагандира хрумвания вид Фараж, Льо Пен или Орбан. Дай Боже да бъркам.

Странен е методът, по който беше показано завръщането на радиостанцията: група самостоятелни публицисти с името " Боец " написа писмо до американския Конгрес и за по-малко от два месеца към този момент имаме вест. Вярвам, че подписалите са честни хора. А и това, което са изложили в писмото си, е самата истина за нашата медийна среда. Но въпреки всичко множеството от създателите са просто редактори на уеб сайтове, доста от тях са ми изцяло незнайни, а зад имената им не стоят маси от жители, митинги, стачки, професионални организации. Как тогава стана чудото?

Да си представим в този момент ролята на една направлявана от Америка медия в родното блатце. Говорим за среда, в която със серия от политикански двусмислици и пинг-понг от неистини из безсъвестни уеб сайтове жителите бяха уверени, че страната (в незаконен съюз с Европейската комисия!) заразява животните в Странджа с биологическо оръжие и праща преоблечени като ветеринари роми да ги колят, с цел да засели там араби.

Тъй като при нас чужденецът постоянно е по-прав от локалния, можем да си представим, че един спокоен, експертен звук, опрян на отвъдокеански престиж, може да върне малко разсъдък в обществения ни живот. Питам се обаче дали тази скица от времето на догонващата рационализация към момента е допустима. Дали в разпадналата се цифрова галактика един глас, па въпреки и " американски ", може да тежи повече от този на баба ти Дора. И както трудно разбрахме, нервността, експанзията, да не кажа откровената полуда са постоянно по-интересни и по тази причина заглушават спокойните гласове.

Защото казусът ни през днешния ден не е оня от времето на комунизма, когато оскъдната информация трябваше да пробие заглушителите и да стигне до хората, прилепили ухо до приемника. Проблемът през днешния ден е свръхпроизводството на информация - не цензурата, а брътвежът, в който и най-болният мозък може да откри удостоверение на тезите си.

------------

2018 година на " Позитано " 20 се усеща като 1998 година

" Смяна на системата "

Българска социалистическа партия в действителност преоткрива себе си

От коментар на Петър Чолаков за " Дневник "

Фотограф: Анелия Николова
В събота пред Националното заседание на Българска социалистическа партия в НДК водачът на левицата Корнелия Нинова отбрани хрумвания, които удостоверяват тезата, че партията все по-усилено търси да пожъне гласове в нишата на популистката радикална левица.

В миг, в който даже Куба обмисля да промени конституцията си, с цел да легализира еднополовите бракове и частната благосъстоятелност, а консерваторите от ГЕРБ поддържат утвърждението на Истанбулската спогодба, Българска социалистическа партия, член на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, поведе още по-ожесточена война с " джендър идеологията ", подготвена е да отдръпна поддръжката си за влизането на страната в еврозоната и продължава да държи монопола върху носталгията по " славното " соц. минало.

По създание: На първо място, придобилата известност крилата фраза, че с очевидната си радикализация столетницата се трансформира в " новата " Атака ", не е правилна. Всъщност, в случай че се върнем няколко десетилетия обратно ще забележим, че корените на популистката радикална левица в най-новата история на България са в кръгове в и към Българска социалистическа партия.

В тях имаше (и безспорно още има) злост към кандидатурата за участието на страната в НАТО, съмнение към рисковите, " дегенеративни " европейски полезности, легализирането и легитимирането на етническата партия Движение за права и свободи и други Разбира се, Българска социалистическа партия постоянно е била партия със комплицирана природа, в която има доста крила, течения, фракции. Но " прото-атакистите " бяха заглушени през 1999г., когато управлението съобщи, че ще държи твърдо курс към НАТО и Европейски Съюз.

Сега с този следващ ход Българска социалистическа партия в действителност преоткрива себе си. 2018 година на " Позитано " 20 се усеща като 1998 година Партията се връща към иманентна част от същността си, за която се преструваше дълго време, че липсва, че е окончателно изгубена или, най-малкото, че няма да получи късмет да се наложи. Това, на което станахме очевидци в събота, е единствено следващата стъпка от едно придвижване обратно, което следим към този момент няколко годни подред (спомняме си последните локални избори в София и ироничната покана на Ангел Джамбазки към левия претендент за кмет на столицата проф. Михаил Мирчев да се причисли към ВМРО).

Този опит на Българска социалистическа партия да навлезе в ловните полета на популистката радикална левица и десница, които, несъмнено, са във напредък на доста места в Европа, има своите политически учредения. Успехът в тази ниша би довел, надяват се социалистите, най-сетне до превъзмогването на упоритата преднина на ГЕРБ. Въпреки несекващите кавги към кабинета " Борисов " 3, ГЕРБ продължава да води с към 3-4% пред социалистите.

И, нещо надалеч по-важно. Столетницата дълбае в неправилната посока. Как да повярват неубедените, колебаещите се гласоподаватели и негласуващите, че Българска социалистическа партия е действителна и решителна съпротива, когато тя работи през по-голямата част то времето като съвършения член на политическия картел. Поредното доказателство видяхме предходната сряда. Тогава единствено 29 народни представители от Българска социалистическа партия (от 79!) гласоподаваха срещу лобистките ремонти в Закона за приватизация и следприватизационен надзор. Поправки, които икономисаха едни 58 млн. лева на персоналния другар на господин Борисов Кирил Домусчиев – притежателят на БМФ, а по този начин също, както се твърди, облагодетелстват ползите на господин Делян Пеевски в " Булгартабак " и " Ню имидж ".

Горко на страна, в която това е портретът на парламентарната съпротива, а единственият " поръчител за държавността " е Валери Симеонов.

------------

Той е новия цар, новия общоприет секретар на Централен комитет на новата Българска комунистическа партия.

Системна неточност

България не е парламентарна, а Бойкова народна власт

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Анелия Николова
Макар че го поддържах по принцип, митингът на 30 юли, който сякаш сплотява, за мен остава прекомерно чудноват като организация, като фокус, като избор на дата и място. Народното събрание не е център на власт, всичко се взема решение от Него, в Министерски съвет. Там се стачкува, там се търсят решения. България не е парламентарна, а Бойкова народна власт. Той е новия цар, новия общоприет секретар на Централен комитет на новата Българска комунистическа партия - ГЕРБ. За това има единствено едно място, където да се стачкува.

Изборът на дата е още по-странен, защото Народното събрание ще бъде в отпуск. С две думи: ялова работа. Докато Министерски съвет работи.

Както демонстрираха медийните борби към Шарково и намесата на Нинова, която нанесе пагубен удар в идеята на бранещите баба Дора, тъй като услужи на ГЕРБ да показват казуса като завера на Българска социалистическа партия, е доста значимо да се знаят кои са уредниците и какви анажименти са поели. Нищо чудно и ГЕРБ да имат някакъв пръст в организацията, с цел да овладеят и опитомят силата на митинга по метода, по който пускат сами фалшив вести, с цел да обезвреждат същински вести от разкритията към къщата в Барселона.

Утре, условно казано, ГЕРБ и сие току виж намерили по случайност някое клипче с някой отворко, който да каже, че е приказвал със Слави Трифонов, или с Румен Радев, или с болната упоритост Нинова и да дискредитира митинга. Важното е да се знае авансово, с цел да не се позволен операции.
Иначе всеки може да взе участие като редови жител.

Ако е единствено митинг на майките е едно. Ако ще е митинг, който да сплотява всички сили против гротеската във властта, е друго. Ако ще сменяме системата, което е моята цел - няма да стане с Нинова и Българска социалистическа партия, тъй като те са част от нея. Интегрална, неотменима, същностна част.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР