© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Д-р Дариткова, как според вас трябва да

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Д-р Дариткова, как според вас трябва да
Коментари Харесай

Д-р Даниела Дариткова: Здравната каса има резерви да увеличи стойността на клиничните пътеки още сега

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Д-р Дариткова, по какъв начин съгласно вас би трябвало да се реши въпросът със съществуването на голям брой лечебни заведения и обоснованото неодобрение в цялото съсловие от ниските заплати?

- Няма по какъв начин да се даде систематизирана картина за заплащането в бранш опазване на здравето, тъй като всеки съответен случай на лечебно заведение би трябвало да се преглежда самостоятелно. От гледна точна на общото равнище на възнаграждение в министерството на този стадий са събрани информации единствено във връзка с заплатите на медицинските експерти в общинските и държавните лечебни заведения. От тази информация, която касае и съществени брутни заплати, остава усещането, че в другите лечебни заведения има огромен дисбаланс сред равнището на възнаграждение и интервенцията на министерството в посока на основаване на методика, която да разреши на шефовете на лечебните заведения до някаква степен да балансират разликите, ще бъде потребна. Но никога министърът на опазването на здравето не може да дефинира съответното равнище на възнаграждение, тъй като отговорността за него е на всеки шеф.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Темата е извънредно основна и би трябвало да продължим да обсъждаме по какъв механизъм с изключение на посредством положително финансово обезпечаване и опция за кариерно израстване ние би трябвало да задържим и лекари, и сестрите в България.

Вие самата имате горчив опит в болничното заведение в Смолян, в която давахте нощни наряди единствено и единствено да запазите педиатричното поделение, и познавате доста добре лечебните заведения в градовете отвън София. Как могат да се привлекат експерти там?

- За мен парадоксално е, че в тези периферни лечебни заведения ние осигуряваме специализация и възнаграждение на една доста добра заплата на младите лекари с опция те да се включат интензивно в работата на болничното заведение и да натрупат на практика опит. В същото време желанието на завършващите млади експерти лекари и медицински сестри е да попаднат в огромните академични центрове. Това за мен в действителност е проблем, който няма по какъв начин да се реши без обединените старания, от една страна, на учащите, които да осведомят задоволително съответно всички студенти за опциите да се осъществят в България. От друга страна, е нужна и огромна интензивност от страна на локалните общински управления, които да дават преференциални условия и стипендии за тези, които специализират и които са им потребни като експерти за съответните лечебни заведения. Трябва и огромна интензивност от страна на мениджърите. Аз персонално считам, че всеки управител на болница би трябвало да посещава студентите преди промоция, да споделя за съответното лечебно заведение, да го популяризира, с цел да може да притегли фрагменти. Всичко това като сложни старания може да докара до завръщане на експертите в другите райони. Това касае лечебните заведения. За мен по-големият проблем е, че няма работещи в първичната извънболнична здравна помощ.

Как би могъл да се реши въпросът с незадоволителния брой персонални лекари?

- Би трябвало доста деликатно да се обмисли условието за добита компетентност по обща медицина, с цел да може един доктор да открие процедура. Предвид недостига на фрагменти би трябвало в детайли да обсъдим със съсловната организация, с академичната общественост опцията да се стартира процедура по обща медицина, с цел да се обезпечат лекари в районите, в които има недостиг на такива, и да се специализира в хода на работата. Това ще разреши да се преодолее неналичието на общопрактикуващи лекари, практиката ще бъде потребна на пациентите и на самия доктор. Трябва да се търсят и модерни способи на образование, с цел да могат лекарите по едно и също време да практикуват и да се образоват, без да би трябвало да се отклоняват от работа. Разбира се, могат да се обезпечат разнообразни разновидности на контрол от доктор експерт по обща медицина, който работи в съседство. Трябва обаче да се даде независимост на приключилия медицина да стартира да работи в тази сфера и да специализира по едно и също време. От времето, когато бях общински консултант в Смолян, се резервира положителната традиция да предоставяме стипендии от 10 хиляди лева годишно на всеки, който специализира в направление, което е дефицитно за нашата болница, и стартира работа в нея.

Преди няколко месеца положихте огромни старания да прекроите бюджета на здравната каса със заложените голям брой промени в здравните закони. В момента не престават да излизат като проблеми лимитите за лекуване и медикаменти, разходоефективността, рестриктивните мерки за възнаграждение от касата. Мислите ли, че нормативната уредба би могла да се усъвършенства в допълнение?

- В закона отговорностите във връзка с съответното систематизиране на лимитите падат върху надзорния съвет на касата. Смятам, че има задоволително средства в бюджета на НЗОК, с цел да се търси дейно систематизиране по този начин, че дефицитът да не се отразява на пациентите, да не се отразява в достъпа им до профилирана извънболнична здравна помощ, до медико-диагностична активност, до болнично лекуване и надлежно до лекарствена терапия. Тук напълно разгадавам на компетентността и административния потенциал на НЗОК и съответните районни здравноосигурителни каси.

Какво е вашето отношение към митинга на педиатричната болница, смятате ли, че това е развой, който дълго време би трябвало да търси решение, изключително настояването за разпродажба и превръщане?

- За мен огромният проблем в този развой е отсъствието на управлението на болничното заведение, там има шеф, ръб от трима души, които по някакъв метод не са дали отговор на проблемите, които сътрудниците в този момент излагат пред обществеността и трансферират към министерството. В течение съм на някои от административните проблеми, имам поради условието да се лимитират леглата по обособени подспециалности. Имаше умишлен отговор от районната здравноосигурителна каса до управлението на болничното заведение, че защото става въпрос за профилирана болница по педиатрия в границите на общия леглови фонд, вътре могат да се вършат преразпределения на пациентите съгласно потребностите. Тоест 11-ият пациент за 10 кревати по неврология може да бъде признат, като се преобразува болничното легло от ендокринологията и да се реши казусът. Това по никакъв метод не е стигнало до сътрудниците или в случай че казусът още персистира, не е артикулирано вярно от районната здравноосигурителна каса. Другият проблем е, че управлението на болничното заведение въобще не е кандидатствало за спомагателни източници на финансиране. Лечебното заведение няма незабавно поделение, а то може да бъде финансирано от Министерството на здравеопазването. Всички сме наясно, че има проблем с оказването на незабавна педиатрична помощ в София. Имаме информация от болница " Пирогов ", в която е разкрито такова незабавно поделение и те към този момент имат по 200 пациенти дневно, прегледани в това поделение. Това поделение е механизъм болничното заведение да подсигурява достъп до педиатрична помощ при едни доста положителни експерти и въпреки това – да си обезпечи спомагателен източник на финансиране. Педиатричната болница не е кандидатствала и по другите механизми, които министерството обезпечава, всички стратегии са налични и би следвало да ги употребяват. Съгласна съм, че би трябвало да се откри решение за неналичието на скенер, това беше един от изтъкнатите проблеми. Болницата е строена по този начин, че построяването занапред на такава конструкция ще излезе извънредно ресурсоемко и комплицирано. На територията на така наречен каре на Александровска болница има задоволително струпана инсталация, която може да се натовари дейно.

За мен в действителност е значим диалогът за това педиатричната помощ в България да стане действителен приоритет. Наистина може да се отстрани лимитът на тази болница, тъй като е профилирана, и имам вяра, че това ще се случи на идващия контролен съвет на касата. Трябва да се търси и решение да се усилят цените на клиничните пътеки по педиатрия. Смятам, че спомагателните средства в бранш опазване на здравето, които би трябвало да се обезпечат, с цел да се реализира нарастване на заплатите на всички експерти съгласно професионалните им задължения, би трябвало да мине през финансирането от НЗОК. Това е нашият модел на финансиране. Объркването на бюджетиране и финансиране посредством осигуровки може да сътвори доста по-голям проблем и да не сътвори резистентност на лечебното заведение в бъдеще.

Вие неведнъж сте поставяли въпроса за действителното остойностяване на клиничните пътеки и на здравната активност като цяло. Кои други специалности с изключение на педиатрията бихте анализирали предпочитано? - Смятам, че би трябвало да се преразгледат цените на пътеките, които са най-ниско остойностени и с които лечебните заведения работят всеобщо, изключително дребните общински лечебни заведения. Това е методът да не се върти оборот на пациенти, а в действителност да бъдат диагностицирани и лекувани тъкмо тези, на които им се постанова да постъпят в болница. Освен това по този начин ще се подсигурява доход на лечебните заведения, тъй че те да могат да задържат личния състав си посредством положително възнаграждение. Това е ефикасният механизъм, който би трябвало да се осмисли, тъй като съгласно мен има запаси в касата и нарастването може да стане още в този момент.
Смятате ли, че би трябвало да се преостойностят пътеките за долекуване и дълготрайно лекуване, по които доста лечебни заведения се грижат дълготрайно за възрастни пациенти с голям брой болести. Много общински лечебни заведения извършват тъкмо тази обществена функционалност.

- Смесването на здравните и обществените грижи съгласно мен ще се осъществя в няколко насоки. От една страна, общинските лечебни заведения би трябвало да бъдат подкрепени посредством нарастване на цените на пътеките, които най-често употребяват, и да бъде основана опция да осъществят капацитета си в долекуването. Това също минава през положителното остойностяване на тези пътеки. Имаше едно забавно предложение от Българския лекарски съюз да се разпишат пакети за тези лечебни заведения и да бъдат добре остойностени, тъй че да се позволява опция за правилно лекуване на пациентите по същинските им диагнози, а не по тези, които подхождат на клиничните пътеки, възможни в даденото лечебно заведение. И в това време да се обезпечи задоволителен запас, с цел да може тези лечебни заведения да са мястото, което да разреши достъп на пациентите в дребните и отдалечените обитаеми места.

От друга страна, в Закона за обществените услуги се дефинира предлагането на така наречен социално-здравни услуги и има към този момент университети, които ще приготвят такива експерти. Там ще се даде опция за поддръжка в дома на пациента, потребна грижа с оказване на обществена и на здравна помощ. Ако всичко това се осъществя, ще имаме една по-добра грижа за пациентите и това ще понижи натиска върху лечебните заведения за хоспитализации, а самата здравна помощ ще бъде по-добре ориентирана.
Какво е вашето отношение към спорадичните претенции в бранша лечебните заведения да се преобразуват в нон-профит организации? Мислите ли, че това би решило казуса със съществуването и финансирането?

- За мен комерсиалното сдружение е единствено юридическа форма. Основният проблем съгласно мен в бранш опазване на здравето не е методът, по който действат лечебните заведения, а методът, по който се финансира здравната помощ. Много пъти сме говорили, че в клиничните пътеки не е заложено тъкмо остойностяване, някои клинични пътеки са предпочитано остойностени, а други – недооценени като стойност. Оттам са и несъответствията, които се натрупат с години - в разположението на другите типове медицински услуги, от това произтичат несъответствията и в медицинските специалности, от това се образуват и дефицитните медицински специалности, поради това е неналичието на педиатри, на патоанатоми, анестезиолози. Това е тематика, която неведнъж сме засягали и която за жалост към този момент не е намерила своето решение. Трябва да се търси един добър разговор с Българския лекарски съюз и аз считам, че в този момент е подобаващият миг и с другите съсловни организации да се обсъдят бъдещите рамкови контракти, които ще бъдат тригодишни. Трябва да се даде опция за различен механизъм и по-добро остойностяване и предефиниране на клиничните пътеки, с цел да стартират да се преодоляват несъответствията. Иначе дали ще е комерсиално сдружение или нон-профит организация, болничното заведение би трябвало да дава отговор на избрани нормативни условия за положително менажиране.

Какви са вашите законодателни цели през тази година, отбелязали ли сте проблем, който към момента е недооценен?

- Очакваме законопроект от Министерския съвет, респективно от Министерството на здравеопазването, който да бъде в отговор на решението за понижаване на административната тежест и усъвършенстване на всички административни процедури. В него ще се включат промени в разнообразни закони, с цел да се преодолеят някои от проблемите, които породиха при подписването на този рамков контракт. Например ще бъде дефинирано и законово регламентирано заплащането на 2 лева на аптеките за обработка на предписания от НЗОК и други До края на годината нямаме желание да вършим структуроопределящи промени в законите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР