© Надежда Чипева Биткойнът е балон. Инвеститорите, които насочват средства

...
© Надежда Чипева Биткойнът е балон. Инвеститорите, които насочват средства
Коментари Харесай

Има риск от балони при акциите, облигациите и имотите

© Надежда Чипева Биткойнът е балон. Инвеститорите, които насочват средства към биткойн, би трябвало да имат подготвеност да изгубят във всеки миг 50% или даже цялата си инвестиция. Още по тематиката
Amundi: Европейските акции имат капацитет за повишаване през тази година

Политиките на централните банки основават условия за раздуване на балони
11 яну 2018
Взаимно доверие

В рамките на една година семействата усилиха с над 20% спестяванията си в локални и задгранични фондове
15 сеп 2017
Amundi завършва договорката за Pioneer Investments

Най-големият при взаимните фондове в България към този момент ще е с френски притежател
25 юни 2017
Дидие Боровски е началник на макроикономическите изследвания в Amundi, най-големият фонд за ръководство на активи в Европа с вложения за 1.4 трлн. евро. В България компанията ръководи потребителски активи за 435 млн. евро, откакто през предходната година погълна фондовете на Pioneer от някогашния им притежател UniCredit.

Какъв е прочитът ви на макроикономическата конюнктура, в която се намираме при започване на 2018 година, и какво подсказва тя на вложителите?

Намираме се по средата на световно синхронно възобновяване на стопанската система, което се следи от 2017 година насам. Последните статистически данни демонстрират, че трендът продължава и през 2018 година, а положителната вест е, че той обгръща целия свят - Съединени американски щати, Европа, Азия, разрастващите се стопански системи.

Едновременният напредък на стопанските системи не е толкоз необикновен, само че има нещо, което придава уникалност на обстановката. И то е, че нямаме съвсем никаква инфлация. По формулировка подобен синхронизиран напредък води до покачване на инфлацията, каквато ние не виждаме на този стадий. Това значи, че лихвите най-вероятно ще останат ниски, което ще спомогне този цикъл да се задържи по-дълго от елементарното.

А съответно в Европа какво е характерното в макрокартината?

И в Европа виждаме по какъв начин всички вземат участие в това възобновяване - и Испания, и Гърция, което основава една доста положителна конюнктура. Факт е, че при такова циклично възобновяване Европа, и по-специално еврозоната, сервира изненади с по-добри резултати от предстоящото и считаме, че това ще продължи и през 2018 година Прогнозираме междинният растеж на Брутният вътрешен продукт да се движи към 2.4%, което е доста над капацитета на еврозоната от 1.2%, на колкото го изчисляваме. И това е още един индикатор, че това възобновяване има капацитет да продължи, което да докара до още по-висока претовареност.

Доколко протичащото се е резултат от паричната политика на централните банки и очаквате ли по-остър завой в стратегиите им за подкрепяне?

Причината, заради която виждаме това възобновяване, е точно паричната политика на централните банки, които на световно равнище са доста дейни и с това доведоха до намаление на лихвите. Ние чакаме тази парична поддръжка да продължи и през 2018 година В Съединени американски щати цикълът стартира преди 9 години и Фед закономерно пристъпи към повдигане на лихвите, само че в Европа цикълът още не е извървян, има лаг от 3-4 години, тъй че надали централната банка ще пристъпи към повдигане на лихвите и през 2019 година

Това не води ли след себе си опасности, имайки поради, че като съответствие към Брутният вътрешен продукт салдото на ЕЦБ с изкупените облигации надвишава сензитивно този на Фед?

Вярно е, че при ЕЦБ количествените удобства водят до съответствие на салдото от 40% по отношение на Брутният вътрешен продукт, до момента в който при Съединени американски щати това отношение е 23% от Брутният вътрешен продукт, само че това не е проблем. Моето съмнение е, че ЕЦБ ще продължи да изкупува активи най-малко до септември 2018 година, до момента в който в същото време салдото на Фед ще понижава. В световен мащаб ликвидността на централните банки ще продължи да нараства, което ще балансира понижението на Фед.

Такава политика на ЕЦБ усилва вероятността цикълът на възобновяване да продължи още няколко години. Според мен централната банка желае да поддържа този курс, тъй като до момента в който в Съединени американски щати цикълът е към този момент в своята зряла възраст, в Европа към момента има стопански системи, които не са минали през всички стадии на възобновяване и то е прекомерно нежно. Така че, в случай че ЕЦБ отстъпи от паричната си политика или предприеме прекомерно внезапни дейности, това ще дерайлира възобновяване, изключително в по-уязвимите стопански системи. Ето за какво не чакам завършек на количествените удобства през идващите 12 месеца. Твърде рано е за повдигане на лихвите, въпреки че би могло да има оттегляне от негативните лихви по депозитите.

До какво води тази политика на финансовите пазари?

Тук има нещо, което е прекомерно извънредно - при този синхронен стопански напредък и висока ликвидност на централните банки в световен мащаб ние не виждаме инфлация при стоките и услугите, а инфлация на пазарите - имаме ниска рентабилност на облигациите, по-високи цени на акциите и недвижимите парцели.

През предходната година задграничните вложители се притесняваха от политическия риск в Европа, който тази година се възстановява. В същото време намираме, че рисковата награда за европейските активи е по-висока и оценките тук са по-ниски от цените на активите в Съединени американски щати. Така че това ще притегли към Европа непознатите вложители от Съединени американски щати и Азия. Не чакаме то да е нападателно, няма да е някакъв огромен скок, а по-скоро нормализиране на експозициите на външните вложители в експозиции в Европа. Това ще се улеснява и от курса на еврото, при който предпоставките са да се ускори.

Данъчната промяна на Тръмп, която цели връщане на задокеански бизнес в Съединени американски щати, не опонира ли на концепцията ви, че американските активи не са добра инвестиция сега?

Данъчната промяна ще увеличи Брутният вътрешен продукт и ще повлияе на растежа през тази година сигурно. От макроикономическа позиция това покачва и вероятността от инфлационни изненади в края 2018 година, което би предиздвикало Фед да пристъпи към повече покачвания на лихвите, в сравнение с пазарите към този момент са калкулирали в упованията си. Това е повода да считаме, че в случай че тръгне някаква пазарна промяна през тази година, тя би пристигнала от американския пазар.

И второ, фискалните мултипликатори са с къс резултат на деяние - те ще побутнат растежа в идващите 4-6 тримесечия, само че по-късно позитивният им резултат ще изчезне и през втората половина на 2019 година растежът на стопанската система ще стартира да се забавя. Така че вложителите одобряват протичащото се за добра вест, само че те надценяват въздействието върху дълготрайния напредък на Брутният вътрешен продукт. Потенциалният напредък на Съединени американски щати е по-скоро покрай 1.5%, в сравнение с до 3%, тъй че през 2019-2020 година чакаме Брутният вътрешен продукт да се върне към капацитета си, а даже и под него.

Кои са най-перспективните от капиталова позиция активи през тази година?

И тази година към момента акциите имат капацитет, само че бъдете деликатни, тъй като годината няма да е линеарна, нещата няма да вървят единствено в една посоката, както беше през предходната. Има стойност, която може да бъде открита в активи от еврозоната и Япония, до някаква степен и на разрастващите се пазари, защото въпреки всичко не чакаме световната ликвидност да пресъхне.

Притеснява ни, че степента на волатилност е прекомерно ниска, което се отразява върху държанието на вложителите и по-конкретно това, че те намират макрокартината за прекомерно ясна, а тя не е. За нас 2019 и 2020 година са с загадъчен знак. Причината е, че има риск по едно и също време с паричните тласъци да се раздуе световен балон на пазара на акции, облигации или при недвижимите парцели. Това не е нещо, което виждаме на съответен пазар сега, само че вложителите са прекомерно оптимистични за световната макроикономика и може да изискат да усилят експозициите си към рискови активи, което да докара да последваща рецесия.

Парадоксът е, че рискът, пред който сме изправени сега, е да преживеем взрив в кратковременен проект, който ще генерира единна посока на придвижване на всички пазари, което може да докара до образуване на балони по едно и също време при разнообразни класове активи и заплаха от пръсване в края на 2019 година да вземем за пример.

За какви други опасности би трябвало да внимават вложителите?

Най-напред за инфлационните опасности. Пазарните упования за инфлация са прекомерно ниски и считам, че вложителите би трябвало да хеджират този риск, изключително при портфолиото от активи с закрепен приход. Дори и да не го създадат незабавно, през втората половина на тази година това ще се наложи. Знаем, че инфлацията е знак, който се демонстрира с прочут лаг във времето на стопански напредък, и появяването й може да принуди централните банки да подхващат повече стъпки, в сравнение с пазарните участници са калкулирали.

Вторият риск е геополитическият, приближаващ сега от Близкия изток. Ние считаме, че в случай че има пазарна промяна, тя не би била на пазара на активите с закрепен приход, в случай че не бъдат позволени някакви неточности в паричната политика, което е доста малко евентуално. На пазара на акции обаче рискът не е толкоз невисок, тъй като там нямаме контрола на централните банки.

Как гледате на биткойн като капиталова опция?

Това е балон. Това са новите лалета. Биткойн не е валута, преди всичко, и никой не знае какво тъкмо крие. Смятам, че не би трябвало да разрешаваме този балон да продължи да се раздува повече. Инвеститорите, които насочват средства към биткойн, би трябвало да имат подготвеност да изгубят във всеки миг 50% или даже цялата си инвестиция. Обикновено, когато се стигне до такава степен междинна ръка хора да влагат парите си в нещо, което даже не схващат, значи се е стигнало до последната степен преди спукването на балона. Не знам по кое време тъкмо ще се случи това, само че хората стартират да се сещат за това едвам когато е прекомерно късно.

Къде е България на картата на портфейлните вложители?

България е облагодетелствана от икономическия напредък в останалата част на Европейския съюз и най-много от нейните съседи. Тя би трябвало да се възползва от тази опция и да направи промени. Знаем, че тези удобни условия ще свършат след няколко години, това не е нещо, което трае с десетилетия. Дори във Франция и Италия положителният миг се употребява за укрепване на институциите и структурни промени, тъй че и България би трябвало да се възползва от този прозорец.

Това, което е значимо за вас в България, е да диверсифицирате активите си. Не приказвам единствено за семействата, само че и за другите типове вложители. Когато имате огромни играчи във фондовата промишленост, можете да се възползвате от опцията да увеличите експозициите към доста повече артикули и пазари. Не сте единствените, които не диверсифицират задоволително, във Франция и Италия е по същия метод, експозицията към артикули с закрепена рентабилност е прекомерно огромна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР