© Надежда Чипева Банковият сектор генерира 918 млн. лв. печалба

...
© Надежда Чипева Банковият сектор генерира 918 млн. лв. печалба
Коментари Харесай

Печалбата на банките за полугодието достигна до 918 млн. лв.

© Надежда Чипева Банковият бранш генерира 918 млн. лева облага за полугодието. Това е със 117 млн.лв. повече, по отношение на същия интервал на предходната година, която сложи исторически връх за сектора. За положителния резултат спомага растежът на кредитирането, който към края на май бе приблизително 6%, при устойчиви равнища на лихвите. Влияние най-вероятно е оказал и завършилият обзор на качеството на активите в шест от банките на пазара. Подготовката за него през предходната година докара до по-активно почистване на неприятните заеми и по-сериозно провизиране, а резултатът от това упражнение в този момент идва под формата на по-ниски разноски за обезценки, което оставя по-голяма облага за банките.

Откъде идва плюсът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към края на юни разноските за обезценки в банковата система са 183 млн. лева, при начислени 207 млн. лева за същия интервал на предходната година. Намалява тежестта и на неприятните заеми, които брутно към този момент са 6.4 милиарда лева или 7.2% от общия размер на заемите. Леко стесняване има на административните разноски, а покачване се следи при лихвените приходи, които за полугодието възлизат на общо 1.3 милиарда лева, както и при прихода от такси и комисиони до 545 млн. лева

По това перо се чака в края на годината банките да стартират да регистрират по-слаби резултати, защото влизат в действие нови европейски правила, които задължават институциите на пазара да уеднаквят таксите за валутните преводи с тези в лв..

Друга причина за положителния резултат на банковия бранш е растежът на активите. В края на юни те доближават до 108.6 милиарда лева, като единствено в интервала април- юни покачването е с 332 млн. лева Брутният кредитен портфейл към бизнеса и семействата набъбва до 63.1 милиарда лева, като на тримесечна база нарастването в ритейла е с 568 млн. лева, а в корпоративният сегмент - с 496 млн. лева С 310 млн. лева порастват заемите на други финансови предприятия.

При депозитите динамичността е позитивна до 91.8 милиарда лева, като за второто тримесечие на годината семействата са нараснали спестяванията си в банките с 644 млн. лева, а бизнесът - със 152 млн. лева

В добра форма

В края на първото полугодие рентабилноста на банковият бранш продължава да се усъвършенства, като възвръщаемостта на активите остава висока, в съпоставяне със средноевропейското ниво и даже се повишава с 1.69% до 12.98%. Печалбата е 918 млн. лева и две трети от нея се дължат на резултата на петте най-големи банки - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа капиталова банка и Пощенка банка. Две институции на пазара не съумяват да излязат на позитивен финансов резултат от активността си в края на юни и това са Токуда банк и БНП Париба - клон София.

В бранша има и 3 милиарда лева неразпределена облага е видно от статистиката на банковия регулатор. Данните регистрират понижение на личния капитал в системата с 18 млн. лева до 14.1 милиарда лева, което не е мотив за терзание, защото е резултат от изплащането на дивиденти и повишаването на облагите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР