© Надежда Чипева България е на 52 място в тазгодишното

...
© Надежда Чипева България е на 52 място в тазгодишното
Коментари Харесай

България трудно привлича и задържа таланти

© Надежда Чипева България е на 52 място в тазгодишното издание на класацията IMD World Talent Ranking, която прави оценка 63 страни съгласно опциите на техните стопански системи да развиват, притеглят и задържат висококвалифицирани експерти. Въпреки че България отбелязва скок и изпреварва съседите си от Турция (58 място в класацията) и Румъния (55), страната остава измежду последните в класацията и зад страни като Казахстан (38), Филипините (49) и Йордания (51).

По-доброто класиране се дължи главно на ниските разноски за живот в страната, до момента в който страната изостава в привличането и задържане на гении, както и по качеството на живот по отношение на другите страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Класацията се изготвя от Международния институт за развиване на ръководството (IMD), основан в Швейцария. За правенето на отчета IMD си сътрудничи с разнообразни институти от страните, които изследва. В България сътрудник на IMD е Центърът за проучване на демокрацията.

Общият резултат на България е 43.9 точки от общо 100 вероятни. Класацията има три критерия – вложения и развиване, прелест и подготвеност. По отношение на вложенията България е на 46 място, по прелест – 58, а по подготвеност – 55 място.

Начело на класацията продължава да бъде Швейцария, която има 100 от 100 точки. Страната е на второ място във връзка с вложения и подготвеност, само че на първо по прелест. След нея остават Дания и Швеция със надлежно 90 и 86.9 точки. Петицата се затваря от други две запаедноевропейски страни – Австрия и Люксембург, а първата неевропейска страна в класацията се появява едвам на десето място – Сингапур.

Представянето на България

България остава в дъното на класацията, само че въпреки всичко отбелязва прогрес през последните пет години. През 2015 година страната е класирана на 61, след което три следващи години е на 58 и 57 място. Скокът с пет места през тази година е най-хубавото показване.

Самият скок се дължи на първо място на ниското равнище на разноски за живеене в страната – по този индикатор България се подрежда на четвърто място от стопанските системи, прегледани в класацията. Според профила на страната най-силните страни на България са разноски от Брутният вътрешен продукт на човек от популацията за обучение, високият коефицент на присъединяване на дамите в стопанската система, пропорцията на учители по отношение на възпитаници в гимназиите и икономическият напредък във връзка с работната мощ.

Слабите страни на България са невъзможността да се притеглят и задържат гении, качеството на живот по отношение на другите страни (България е на 59 от 63 места в това отношение), ниското заплащане на мениджърите, равнището на висшето обучение и образованието мениджъри.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР