© Надежда Чипева България е изключена като собственик на морски

...
© Надежда Чипева България е изключена като собственик на морски
Коментари Харесай

Българският морски флаг е изключен от Парижкия меморандум

© Надежда Чипева България е изключена като притежател на морски байрак от всички описи на Парижкия меморандум – организацията, която се занимава с пристанищния надзор на корабите. Това заяви профилираният уебсайт transportal.bg. Проверка в оповестените в края на юли описи на уеб страницата на организацията открива, че името на страната ни липсва и в трите листата – черен, сив и бял, в които се дефинират флаговете с висок, междинен и невисок риск за корабоплаването.

Според изданието най-вероятната причина за това е извънредно намалелия брой кораби, които плават под български байрак. Това е развой, който се случва последователно през последните години. От всички 32 кораба на " Български морски флот " на Кирил Домусчиев да вземем за пример, 31 са регистрирани в Малта. " Кoрaби пoд бългaрcки флaг пoчти нямa и близo cтo прoцeнтa oт външнaтa ни търгoвия ce извършвa пoд непознат флaг ", сподели преди няколко месеца пред " Дaрик " прeдceдaтeлят нa Бългaрcкa мoрcкa кaмaрa кaпитaн дaлeчнo плaвaнe (кдп) Бoгдaн Бoгдaнoв.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изключването от Парижкия мемомрандум в този момент е неприятна вест. " Изпадането на България от описите е противен факт, без значение на какво се дължи. Това значи, че режимът за инспекция на корабите ни ще бъде затегнат до извънредно високи равнища ", споделя пред " Транспортал " някогашният шеф на ИА " Морска администрация " к.д.п. Николай Апостолов. Той изяснява, че на тези описи се гледа извънредно съществено.

" Ако изпадането не се дължи на някакво техническо условие, това значи, че сме почнали да берем плодовете на абсурда с либийския танкер " Бадр ", разяснява за изданието и ръководител на доброволната избавителна организация " Булсар ", кдп Никифор Герчев. Скандалът с либийския транспортен съд

Либийският танкер BADR беше задържан на пристанище Бургас през ноември 2017 година, откакто " Булгаргеомин Лтд. " ДЗЗД (в което водеща роля има шефът на " Титан-АС " Димитър Борисов) показа подправена морска ипотека върху плавателния съд за застраховане на вземания на банкрутиралата държавна компания " Булгаргеомин " ЕАД. В деня на самото конфискуване на кораба и свалянето на либийския капитан (21 декември 2018 г.) Бургаският областен съд излиза с решение, с което анулира дейностите на частния арбитър реализатор по обществената му обмен. Няколко правосъдни решения афишират ареста му за непозволен, като последното от Върховния административен съд идва дни откакто корабът обаче към този момент е със заменен притежател, байрак, екипаж, име и е изведен в интернационалните води.

Разследване на " Биволъ " сподели, че в абсурдът е забъркан и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според изданието през август 2018 година той е пътувал до Либия дружно с оръжейния търговец Николай Гигов и Димитър Борисов от сметопочистващата компания " Титан ". В арабската страна те поискали " хонорар " от 4,5 милиона евро - консултантски контракт за адвокатската фирма на Емил Радев, с цел да обезпечат освобождението на танкера БАДР. Димитър Борисов в избрани моменти е считан за непосредствен до премиера Бойко Борисов.
" Държавата би трябвало незабавно да вземе ограничения за подсилване на имиджа и привлекателността на българския байрак ", разяснява и кдп Христо Папукчиев, капитан на огромни италиански кораби. " Няма по какъв начин Българската банка за развиване (ББР) да финансира немска компания, която да купува китайски кораби, които след това да плават под панамски байрак. Трябва при финансиране от сходна институция едно от наложителните условия да бъде плавателният съд да бъде регистриран и да плава избран брой години под български байрак ", споделя той.

Преди година БМФ разгласи, че е подписала контракт за кредитиране на стойност 95 млн. $ с китайската " Ексимбанк " за построяването на шест нови кораба. Споразумението беше подписано в Министерския съвет в наличието на министър председателите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян. ББР има обособен контракт от 2017 година с Китайската банка за развиване - кредитно съглашение за поддръжка на взаимни капиталови планове на стойност 80 млн.евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР