© Надежда Чипева Ако не можете да се справите, дайте

...
© Надежда Чипева Ако не можете да се справите, дайте
Коментари Харесай

DMS за магистрала "Тракия"

© Надежда Чипева " Ако не можете да се справите, дайте да събираме есемеси, да създадем DMS Trakia. " Това съобщи в петък депутатът от " Воля " Боряна Георгиева в отговор на изявлението на районния министър Петя Аврамова, че няма пари за ремонт на автомагистрала " Тракия " в сектора от Чирпан до Стара Загора.

От края на 2018 година или малко над 10 години след откриването ѝ, за правата е въведено ограничаване като за междуградски път - оптималната скорост 90 км/ч, тъй като настилката е в неприятно положение. Шофьорите пък се възмущават, че с изключение на неудобството да карат по разрушената настилка, зоната се употребява от полицията като средство за събиране на санкции. Само за последните месеци глобените за превишена скорост (над 90 км/час) са хиляди.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изглежда обаче, до момента в който държавното управление работи по " грандиозните " проекти за нови планове - автомагистралите " Хемус " и " Европа ", скоростния път Видин-Ботевград и други, то откритите не чак толкоз от дълго време пътища към този момент имат потребност от главен ремонт, за който няма пари.

Все по-скъпо

Отсечката на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора получи позволение за прилагане надлежно през 2007 година по време на държавното управление на Сергей Станишев и 2011 година по време на първия кабинет на Бойко Борисов. Изпълнител на строителството бе съдружие " Рънуей-БГ " с главен участник " Пи Ес Ай " от групата на " Трейс ". Гаранционният период е бил пет години и към този момент е изминал, сподели министър Петя Аврамова през октомври, когато още веднъж бе запитана от депутати по тематиката.

Тогава тя изясни, че реконструкцията единствено на дясното платно в посока Бургас е 40 млн. лева Към днешна дата реконструкцията на дясното платно е поскъпнала с 20 млн. лева и към този момент коства 60 млн. лева, излиза наяве от думите на Аврамова. През март 2019 година пък беше споделила, че ограничаването ще отпадне скоро, само че това обаче наподобява няма да се случи най-малко още година или две.

Приоритети

Макар че автомагистрала " Тракия " е най-натовареното пътно трасе в страната, за реконструкцията ѝ не могат да се намерят средства към този момент две години. За другите планове обаче има пари. Към края на декември районното министерство изплати съвсем 351 млн. лева на държавната " Автомагистрали " за градежа на 134 км от " Хемус ", макар че на процедура се работи по едвам 1.6 км от нея, а за останалите още се вършат планове. Стотици милиони бяха дадени на " Автомагистрали " и за укрепването на свлачища, което също няма да се случи в този момент и едновременно.

През есента се раздадоха още 420 млн. лева за скоростен път от Мездра до Ботевград, а други 119 млн. лева са планувани за строителството на 6-километровото трасе от столичния квартал " Младост " до връзката с автомагистрала " Тракия ".

Тол системата, която дълго време беше посочена от държавното управление като златния извор на пари за асфалт, освен закъсня съществено, само че и ще събира доста по-малко доходи, откакто таксите бяха смъкнати на равнището, което желаеха превозвачите. Затова може да се предложи една нереалистична, само че смела концепция. По данни от полицията за първата година от въвеждането на ограничаването за превишаване на скоростта в проблематичния сектор са санкционирани 4546 водачи. Парите от санкциите може да се реалокират във фонд, който да се влага в този ремонт. Така или другояче той ще отнеме повече от година, та има време, до момента в който би трябвало да се изплати цялостната сума.

Абсурдно е, да, само че щом пътната организация и районното министерство нямат пари, с цел да се изравнят вълните по пътя към морето, би трябвало да се ползва въображение. Вярно или не: Колко се заплаща за ремонтите

По думите на Петя Аврамова бюджетът на пътната организация за ремонтни стратегии за тази година още не е одобрен, само че тези 60 млн. лв., нужни за едното платно на " Тракия ", са повече от половината от плануваните средства за поправки и поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа.

На процедура обаче това не правилно. Платената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 година до октомври 2019 година (виж текста по темата) надвишава 1 милиарда лева, което е жестоко 200 млн. лева на година

Предвидените бюджети при започване на годината в действителност не са изключително високи. Същевременно обаче Министерският съвет постоянно отпуска десетки милиони левове на АПИ за пътни поправки. Така че още има възможност да се намерят и за " Тракия ", стига министър председателят Бойко Борисов да реши.

За поддържането на цялата " Тракия " в идващите пет години са планувани 73 млн. лева планирано и договорите са с държавната " Автомагистрали "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР