© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук Цената на съветския газ за България пада с 40.3% от 1 април Цената, на която " Газпром " продава природен газ на " Булгаргаз ", ще бъде понижена с 40.33% от 1 април, откакто двете сдружения са постигнали ново съглашение по дълготрайния контракт посред им.

Понижението ще важи и със задна дата - от 5 август 2019 година, само че размерът на отстъпката ще се пресмята месец за месец съгласно котировките на $ и петрола, а и съгласно борсовата цена на самия природен газ през съответния интервал. Това разгласи изпълнителният шеф на българския публичен снабдител Николай Павлов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че министър председателят Бойко Борисов разгласи новите цени за алегоричен подарък от Русия за 3 март, действително отстъпките са вследствие на антимонополното дело на Европейска комисия против " Газпром ", а България бе останала последната страна в Европейски Съюз, която не се е възползвала от правото си да получава по-евтин газ. Връщането на пари след новата цена на газа сътвори безпорядък в институциите
Когато цените се подвигат - всичко е тъкмо и ясно за страната. Ако обаче има намаляване - настава същински безпорядък. Точно това се случва сега с новите цени на съветския природен газ за България. След като публичният снабдител " Булгаргаз " и " Газпром " реализираха съглашение за понижение на цената на газа със задна дата - от 5 август 2019 година, и съветското сдружение ще върне към 150 млн. лева, в този момент никой не може да каже по какъв начин ще се разпределят тези средства и дали крайните консуматори ще бъдат обезщетени.

Проблемите идват от това, че енергийният регулатор би трябвало да преизчисли новата цена на природния газ за всеки обособен месец от август насам, а по-късно да излезе и с нови ценови решения за парното, топлата вода, а евентуално и на тока, защото топлофикациите създават електрическа енергия, която се купува от НЕК за контролирания пазар. Това обаче е неприемливо от закона, по тази причина ще се наложат промени. БЕХ реши да усили с 597 млн. лева капитала на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " Българският енергиен холдинг е взел на 2 март решение за увеличение на капитала на механически банкрутиралия Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", демонстрира информация на " Капитал " в Търговския указател. Реално обаче средства няма да се дават, а ще се трансформира част от дълга на централата към холдинга, демонстрират документите. Става дума за 597 млн. лв..

От оповестените салда се вижда, че финансовото положение на централата все още е сериозно - насъбраната загуба към този момент е над 850 млн. лева след регистриран за 2019 година нов негативен финансов резултат от 230 млн. лева Задълженията пък минават 1.6 милиарда лева, което значи, че след отписването на близо 600 млн. лева от тях отново ще останат над милиард.
" Булгаргаз " търси банкова гаранция от 109 млн. $ поради азерския газ Държавният газов снабдител " Булгаргаз " разгласи процедура за избор на кредитна институция, която да издаде необезпечена банкова гаранция в размер на 109.3 млн. $ в интерес на Azerbaijan Gas Supply Company. Целта е по този метод да се обезпечи осъществяването на паричните отговорности на " Булгаргаз " по 25-годишния контракт за доставка на природен газ с държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR.

Става дума за подписания в края на 2013 година договор за доставка на 1 милиарда куб. метра каспийски газ годишно по Южния газов кулоар, който би трябвало да влиза в България през газовата връзка с Гърция. Тогава това се разглеждаше като съществена опция на съветския газ и контрактуваната с Азербайджан цена беше по-ниска от тази на " Газпром ". След намаляването на цената на съветския газ обаче договорът със SOCAR стана неблагоприятен за България.

Делът на ВЕИ в Германия за пръв път надвиши 60% за целия календарен месец
Според данните от февруари 2020 година делът на ВЕИ в производството на електрическа енергия в Германия е бил от порядъка на 61.2%, надхвърляйки за пръв път 60%. Досега за цялостен календарен месец делът на ВЕИ в никакъв случай не се е повишавал до такова равнище. Предишният връх е бил през март 2019 година (54%). Данните са оповестени на уеб страницата energy-charts към института Fraunhofer ISE.

Делът на вятърната енергетика за производството на електрическа енергия също е достигнал рекордното равнище за месеца, превишавайки 45%. В същото време производството от въглищните електроцентрали се е свило до рекордно ниски индикатори - към 11%. Русия възнамерява да създаде усъвършенствани плаващи АЕЦ
До лятото на 2020 година централното конструкторско бюро " Айсберг " ще създаде план на усъвършенстван съветски плаващ атомен енергоблок, предопределен за експорт, съобщи РИА " Новости ". ЦКБ " Айсберг " ще извърши активността по поръчка на " ОКБМ Африкантов ", част от " Росатом ", като също така ще показа планова документи и за 100-мегаватов кораб за електрозахранване с реактор РИТМ-200М.

Ще бъде оценена опцията за топлоподаване от плаващата АЕЦ към крайбрежните консуматори и зареждане на външна апаратура за обезсоляване на вода. По-рано тази година първата плаваща АЕЦ в света - АЕЦ " Академик Ломоносов ", стартира енергоподаване към град Певек в Чукотка. Норвежкият върховен фонд влага към 11 милиарда $ във ВЕИ
Норвежкият върховен фонд възнамерява да направи вложения в размер на към 100 милиарда крони, което се равнява на 10.77 милиарда $, до 2022 година в планове за възобновима сила като вятърни паркове и слънчеви ферми, заяви основният изпълнителен шеф на фонда Ингве Слингстад.

След продължителни диспути фондът към този момент може да влага в нова категория активи, като до неотдавна той можеше да влага пари единствено в акции, облигации и недвижими парцели. В края на предишния месец Суверенният фонд регистрира облага 180 милиарда $ за 2019 година Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР