© Надежда Чипева 1. Хазартната драма: За новия ред в

...
© Надежда Чипева 1. Хазартната драма: За новия ред в
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Какво се случи в новия епизод на хазартната драма, как ПИБ се готви за поправителен изпит

© Надежда Чипева 1. Хазартната драма: За новия ред в бранша, милиардите от залагания, лобирането на Божков и реакцията на институциите

Васил Божков може и да не е първият олигарх, чийто скалп увисва през последните две години на колана на властта, само че сигурно е най-големият. Историята, която стартира преди седмица с обиските в неговите жилища и офиси и с опита той да бъде арестуван в България, тази седмица ескалира с нови обвинявания към него, както и към още хора от властта, за които прокуратурата твърди, че са свързани с проведена от него незаконна група. В отговор на интензивността на прокуратурата властта се опита да реагира, като смени целия състав на комисията по
хазарта и разисква промени в разнообразни закони, които контролират този пазар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обвиненията против притежателя на " Нове холдинг " внезапно ескалираха през седмицата. От дебитор на бюджета с неплатени такси и обвинявания като водач на проведена незаконна група за пране на пари и други Васил Божков се снабди още и с обвинявания за убийства, изнасилвания и рекет. В този текст ще видите по-големите въпроси (и вероятните им отговори) за хазартния бранш. До момента те не се разискват толкоз съществено на държавно равнище, само че без тях всевъзможни дейности биха били единствено под паника отговор на избухналата ненадейно рецесия.

2. ПИБ усъвършенства резултатите си през противоречива интервенция с портфейл неприятни заеми и облигации

През лятото на 2019 година шест български банки минаха през инспекция от ЕЦБ като част от пътя на страната към еврозоната. Образно казано, скъсаните на изпита бяха две - Първа капиталова банка (ПИБ) и Инвестбанк. При тях беше установен дефицит на капитал от надлежно 263 и 52 млн. евро и действително това се трансформира в главната причина влизането валутния механизъм ERM II и банковия съюз да се отсрочи за тази година. Поправителната сесия е планувана за март-април, докато те би трябвало да са покрили дупките по авансово начертани проекти.

Това към този момент се случва - сега и двете са оповестили разнообразни пакети от ограничения, в това число и проекти за набиране на пресен капитал. Как се приготвя ПИБ вижте тук.

3. Пет тренда от стопанските системи на областите, забележими през последните данни за Брутният вътрешен продукт

Българската стопанска система може да се забавя паралелно с европейската през последните две години, само че това към момента не е очевидно на районно равнище. Наскоро националната статистика разгласява данните за развиването на регионалните стопански системи за 2018 година Те идват със закъснение от към година, само че демонстрират забавни трендове, които мъчно биха могли да се видят посредством други индикатори.

Картата с годишното изменение на основания районен Брутният вътрешен продукт е шарена. Това, което изпъква, е зависимостта на някои области от огромен локален шеф, какъвто е казусът с водачите по годишен растеж на Брутният вътрешен продукт през 2018 година - Перник и Враца. Защо се случва това и какви са другите трендове, които видяхме в " Капитал ", прочетете тук.

4. BNP Paribas ще продаде централата си на " Цар Освободител " 2, която в предишното е оценена на към 15 млн. лв.

Ако стартираме да изброяваме най-красивите здания в София, няма по какъв начин да не споменем тази на " БНП Париба " на площад " Ал. Батенберг " в София - диагонално на Националната художествена изложба. В настоящия си тип тя е от 2002 година насам. Оригиналното здание е строено преди 135 години в стила на неокласицизма по план на австрийския проектант Петер Паул Бранг. Предназначено е било за игрален дом, по късно наименуван " Софийски клуб ". " БНП Париба " купува постройката от страната преди 23 години и съвсем я построява отначало. Запазва истинската фасада на паметника на културата и вгражда в нея нова офис постройка.

През март зданието, в което се обитава централният офис на " БНП Париба " в България, ще излезе на пазара на недвижими парцели съгласно източници на " Капитал ". В края на предходната година чиновниците на " БНП Париба С.А. - клон София " са били известени, че от октомври ще бъдат в нов офис, като от март на постройката ще се търси покупател за настоящия. Подробностите ще откриете в този текст.

5. Иван Иванов, шеф на фамилната земеделска компания " Агротайм ", в изявление пред " Капитал " за фамилния бизнес, земеделието, дотациите

Иван Иванов е бакалавър по " Международни финанси и търговия " от University of Portsmouth - Англия, и магистър по " Хранително-вкусова индустрия " от Heriot-Watt University - Единбург, Шотландия, и по " Мениджмънт " от London School of Economics and Political Science. Управлява фамилната компания " Агротайм ", която обработва към 8000 хектара земя в регионите на Разград и Исперих и е измежду най-големите компании - производителки и експортьорки на зърно.

Компанията има лични овощни градини, създава плодове под фирмената марка " Бориса " и има един от най-големите свинекомплекси в България. " Агротайм " е и измежду най-големите работодатели в района и обезпечава непрекъсната претовареност на 350 души, като всяка година наема и към 150 сезонни служащи. Преди дни Иван Иванов получи премията на фондация " Еврика " за най-хубав " Млад фермер " (до 35 години) на 2019 година Интервюто с него вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР