© Murad Sezer Още по темата Турската лира се срина

...
© Murad Sezer Още по темата Турската лира се срина
Коментари Харесай

Централната банка на Турция временно овладя срива на лирата

© Murad Sezer Още по тематиката
Турската лира се срина до 7.2 за $
13 авг 2018
Съединени американски щати удвояват митата за стоманата и алуминия от Турция

Тръмп позволи покачване на цените върху вноса от Анкара, Ердоган прикани жителите да обменят доларите и златото за лири
10 авг 2018 Цената на турската лира се увеличи от рекордно ниското си равнище от 7.24 лири за $, откакто Централната банка на Турция разгласи, че ще обезпечи ликвидност и ще понижи условията на турските банки за запасите в задгранична валута, заяви Reuters. Към 11 ч. българско време тя се търгува за 6.9 $ на интернационалните пазари.

Това са първите ограничения от оповестения по-рано от финансовия министър на страната Берат Албайрак екшън проект, с който управляващите целят да се опълчват на внезапната обезценка на турската валута на интернационалните пазари. Намесата успокои малко и европейските тържища, които започнаха деня с намаляване от към 2% на главните показатели, само че по-късно загубите бяха лимитирани до 0.5-1%

Централната банка понижи условията за валутни запаси с 250 базисни точки за всички депозити и с 400 базисни точки за всички активи с матуритет до 3 години, които са в неосновни задгранични валути. " По този метод ще се освободят 10 милиарда лири, 6 милиарда $ и златни запаси на стойност 3 милиарда $ във финансовата система ", обясниха от институцията. Също по този начин ще бъде обезпечена " цялостна ликвидност " за банките.

От началото на годината лирата се обезцени с повече от 40% по отношение на $ и с над 50% по отношение на еврото и надлежно – лв.. Плавното намаление на цената й внезапно се форсира в петък предходната седмица, когато цената й се срина с 18%. Причините за натиска са най-много поради въздействието на президента Ердоган над стопанската система, неговите апели за по-ниски лихви и утежняването на връзките със Съединени американски щати. Инвеститорите чакат обаче още ограничения за преодоляване на рецесията, която се придвижва и върху световните пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР