© Mike Blake Още по темата Вечерни новини: Нови ограничения

...
© Mike Blake Още по темата Вечерни новини: Нови ограничения
Коментари Харесай

Вечерни новини: Мъск иска да свали Tesla от борсата, само български фирми ще строят тунел "Железница"

© Mike Blake Още по тематиката
Вечерни вести: Нови ограничавания за пушене, оптимизъм за автомагистрала " Хемус " от Борисов

И още: Тръмп заплашва фирмите, които вършат бизнес в Иран; Пожари бушуват в Южна Португалия; Защо Китай забрани новия филм за Мечо Пух
7 авг 2018
Вечерни вести: Рекорден жп търг, арестуваните с Митьо Очите са пуснати от ареста

И още: Тръмп призна за срещата сред сина му и съветската адвокатка; Десетки жертви след земетресението в Индонезия; Още пари за пленарната зала в Партийния дом
6 авг 2018 Срядата в Европа като че ли се организираше съревнование кой е по-по-най популист.

Тук Бойко Борисов посъветва " жътварите " на марихуана по-добре да не прибират реколтата, в случай че не желаят " да се вкарат " в пандиза, тъй като полицията се е подготвила доста добре и ги чака.

Борис Джонсън пък провокира следващи гневни реакции на Острова, като съобщи за Daily Telegraph, че дамите с бурки приличали на " пощенски кутии " и банкови обирджии.

Силно се показа Италия, където министърът на вътрешните работи Матео Салвини разгласи война на " вноса на модерни плебеи " от други европейски страни - изключително от България и Румъния, откакто 16 сезонни аграрни служащи починаха в произшествия в последните дни в Пулия. А Сенатът анулира закон за наложително имунизиране на децата.

Никой обаче не може да надмине Орбанова Унгария, където в детските градини към този момент ще има " патриотично " образование с акцент върху " националното съзнание, християнските полезности, връзката с отечеството и фамилията ".

Ако новият образ на Европа не ви понася изключително, тогава може да заложите на тенис шампионата в Торонто, където Григор Димитров съумя да обърне мача и да победи Фернандо Вердаско в мач, игран в дребните часове нощес, и продължава напред.

НАЙ-ВАЖНОТО

Илън Мъск желае да смъкна Tesla от борсата

Основателят и изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск разгласи, че счита да смъкна компанията от фондовата борса. Това заяви самият той в писмо към всички чиновници на компанията, което по-късно беше оповестено на уеб страницата на Tesla. В него той дава няколко аргументи за възможното си решение, което към момента не е извънредно. В случай че Tesla фактически слезе от борсата, това ще стане на цена от 420 $ на акция – над сегашната борсова цена, която доближи 380 $, нарастване с 11% след новината.

Писмото на Мъск е разумно продължение на битката му с анализатори, вложители и спекуланти, които залагат против акциите на Tesla. Затова и някои виждат в хода на Мъск главно пазарна операция за да повиши цената на акциите и по този начин да накаже вложителите, заели къси позиции против Tesla и предричащи нейния банкрут. От началото на годината Мъск влезе в няколко абсурда по време на показване на резултатите на компанията, а Twitter акаунтът му се оказа полесражение за разногласия и обиди сред него и медиите. Изявлението на милиардера идва и малко откакто стана ясно, че Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия е закупил дял на стойност 2 милиарда $ в компанията.

Тунел " Железница " – непокътнат за български компании

Един от най-апетитните търгове от последната година - за строителството на най-дългия и безценен тунел в страната - " Железница ", част от автомагистрала " Струма ", най-сетне се снабди с реализатори. Самият тунел ще се строи от обединяване с водеща роля на свързваната с изпълнителния шеф на " Лукойл " Валентин Златев " Джи Пи груп ", което печели с оферта от 185 млн. лева Двата метода към тунела са поверени на " Главболгарстрой " (29.9 млн. лева.), и на " ПСТ груп " (18.4 млн. лева.).

Така за следващ път нормалните български компании са с преимущество в скъпия търг, до момента в който всички задгранични участници не са били позволени до крайното класиране със общоприетия претекст за документни пропуски. Тунелът " Железница " би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала " Струма ". В противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея и даже ще се наложи да връща пари на Брюксел.

Китай и Съединени американски щати взаимно си постановат мита на импорт за 16 милиарда $

Вашингтон ще стартира от 23 август да събира по 25% мито върху още китайски артикули, а Пекин разгласи същите ограничения по-късно денем. Новите американски мита се прибавят към към този момент въведени на 6 юли 25% върху китайски артикули за 34 милиарда $. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски артикули на същата стойност. Окончателният лист за общо 50 милиарда $ е с 279 артикули. Китайските ограничения включват продуктите от нефт и стомана до авточасти и здравно съоръжение.

Двете най-големи международни стопански системи са в търговски спор след обвиняванията на Съединени американски щати, че Китай употребява нападателни тактики, в това число киберкражби. Администрацията на Тръмп упреква Китай, че лишава американските компании от опцията да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за приемане на забранен достъп до значима комерсиална информация.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Виена завоюва войната против споделените колела без избрани места за заключване


[Shutterstock]
Общината във Виена завоюва войната против велосипедите на самообслужване, които нямат избрани места за паркиране и задръстват неконтролирано публичното пространство. Влязла в действие от 1 август нова разпоредба де факто не разрешава тези колела и докара до конфискуването на съвсем всички.

Велосипедите чартърен, които се употребяват с интернет приложение, само че нямат избрани места за заключване, бяха сполучливо въведени във Виена през 2017 година от китайската Ofo и сингапурската oBike. Скоро по-късно общината укори операторите поради огромния брой развалени или просто оставени където и да е колела, които задръстват публичното пространство.

Същата услуга в последните години се развиваше стремглаво бързо в Китай и докара до великански " гробища " за колела в стотици китайски градове, иззети от управляващите поради това, че задръстваха градовете (на снимката).

СПОРТ
Трансферният пазар във Висшата лига на Англия затваря в четвъртък

След като огромна част от клубовете във Висшата лига гласоподаваха напролет за привършване на покупко-продажбите преди началото на сезона, пазарът затваря на 9 август в 19.00 часа. На идващия ден публично се открива шампионата в британския футболен хайлайф със срещата сред " Манчестър Юнайтед " и " Лестър ".

Интересното е, че това важи единствено за привличане на футболисти, а тимове от други страни ще могат да купуват играчи от британските клубове до 31 август. През това лято най-активен на най-големия футболен пазар към този момент е тимът на " Ливърпул ", само че в оставащите часове се чака да бъдат оповестени покупко-продажби за стотици милиони паунди.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Кабинетът се снабди с двама нови зам.-министри. Лилия Иванова, доскорошен шеф на кабинета на икономическия министър Караниколов, ще е заместител с сектор язовирите - неотдавна страната отпусна над 500 млн. лева за ремонтите им. Стоян Андонов пък ще е заместник-министър на младежта и спорта, като в известието не се загатва за какво има потребност от ново предопределение в министерството на спорта.

Китай ще осъществя плана за трета АЕЦ в Северозападна Турция , съобщи през днешния ден турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез и изявление за CNN Türk. През юни стана ясно, че Турция най-вероятно ще строи третата АЕЦ в европейската част - в Източна Тракия, покрай границата с България.

Завършени са 81 от 133-те км телена ограда по границата с Румъния против африканска чума по свинете , заяви земеделското министерство. Африканската чума по свинете се приближи до България още повече в последните дни, откакто бе записано огнище на 20 км от българската граница.

Пилотите на Ryanair в Германия оповестиха 24-часова стачка в петък дружно с сътрудниците си в Ирландия, Швеция и Белгия, която ще засегне всички полети от Германия. Те упорстват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, само че към този момент управлението отхвърля всякакво нарастване на разноските за личен състав.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Рекорден брой дами - претенденти за Конгреса в Съединени американски щати


Рашида Тлайб

[Reuters]
Рекорден брой дами са претенденти за двете камари на Конгреса на Съединени американски щати на междинните избори през ноември тази година. След първичните номинации, които се организираха във вторник в четири щата в страната, стана ясно, че 11 дами са номинирани за губернатори, а най-малко още 173 - за Конгреса. Резултатите се одобряват като продължаваща история на триумфа на дамите деятели в политиката.

Една от кандидатките за камарата сигурно ще се трансформира в първата мюсюлманка в Конгреса. Рашида Тлайб (на снимката) от Мичиган завоюва кандидатурата на Демократическата партия. Тя ще бъде и първата палестино-американска конгресменка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР