© Mike Blake Американски технологични компании, най-активни сред които са

...
© Mike Blake Американски технологични компании, най-активни сред които са
Коментари Харесай

Американски компании лобират за олекотяване на забраната на Huawei

© Mike Blake Американски софтуерни компании, най-активни измежду които са производителите на чипове, са почнали да лобират в интерес на олекотяване на възбраната за бизнес с китайската Huawei, написа Reuters. Самата Huawei стои настрани от лобирането към американското държавно управление, само че американските компании, които имат бизнес с нея, също страдат осезаемо от вкарването на колоса в смарт телефоните и телекомуникационното съоръжение в черния търговски лист на Съединени американски щати.

Представители на Qualcomm, Intel, Xilinx и други са почнали да вършат срещи с държавното управление още в края на май, няколко дни след оповестяването на възбраната за бизнес връзки. Лобистите са се срещали с представители на комерсиалното министерство. Reuters се базира на четири свои източника.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Влизането в черния лист на Съединени американски щати докара до възбрана за американските компании да търгуват с Huawei, която е в листата, под предлога, че е опасност за националната сигурност на страната. Забраната е ориентирана най-вече към телекомуникационното съоръжение на компанията, само че удря и бизнеса със смарт телефони, където компанията разчита и на американски снабдители.

Заради нас, не поради вас

" Тук не става дума за помощ към Huawei. Става дума за вредите към американските компании ", разяснява един от източниците на Reuters. Производителите на чипове считат, че възбраната може да бъде променена по този начин, че тя да включва единствено телекомуникационното съоръжение на китайския колос. Според тях в смарт телефоните си и други дребни устройства компанията употребява елементи, които не будят същите съмнения, каквито в по-едрия бизнеса на компанията.

Huawei е изхарчила 70 милиарда $ за съставни елементи през 2018 година, като 11 милиарда $ от тях са отишли в компании от Съединени американски щати, като Qualcomm и Intel. Фирми като Micron пък са изключително подвластни от връзките си с Huawei, която е най-големият търговски сътрудник на компанията.

SIA, асоциация на производителите на полупроводници в Съединени американски щати, също признава, че към този момент е насрочила съвещания с представители на американското държавно управление. На срещите се чака SIA да изложи причините си в интерес на омекотяване на възбраната поради тежкото отражение върху американските компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР