© Михаил Ванчев Белгийският предприемач Герт Бернард приключи първия етап

...
© Михаил Ванчев Белгийският предприемач Герт Бернард приключи първия етап
Коментари Харесай

"Транспорт груп България" инвестира 3 млн. лв. в нова база край Пловдив

© Михаил Ванчев Белгийският бизнесмен Герт Бернард завърши първия стадий от капиталов план в с. Царацово, Пловдивско, на стойност над 3 млн. лева Тези средства са вложени в построяването на нова база за транспортните му компании и за покупка на 11 нови камиона от висок екологичен клас. Чрез своята " Транспорт груп България " Герт Бернард ръководи общо 13 компании. Четири от тях са напълно негова благосъстоятелност. Всички те са регистрирани в България, като дъщерни на белгийски компании. Част от компаниите имат и клонове в Португалия и Испания. В тях Бернард е в съдружничество с интернационалните бизнесмени в региона на транспортните услуги. Той изяснява икономическата логичност на построената от него фирмена конструкция с това, че работи с интернационални вложители, тъй че с всеки от тях има обособена компания с обособен бизнес и настрана счетоводство.

Камионите на белгийския бизнесмен правят профилирани транспорти с контейнери и брезенти до Англия и Ирландия, други транспортират прясно месо в Европа. Третото направление на бизнеса във компаниите под шапката на " Транспорт груп България " е превоз с ремаркета вид " гондола " и " сило ". С тях се транспортират пластмасови гранули от Белгия до Германия, а по противоположния маршрут тировете са натоварени с цимент. В фирмите на " Транспорт груп България " ООД работят общо 380 души, 150 са заетите в България.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Размерът на активите, които ръководи ръководещата компания, е 25.583 млн. лева, а общият размер на облагата за 2018 година е 625 хиляди лева Най-важният актив на тринадесетте компании, в които Герт Бернард е притежател или съучастник, са 330 камиона, от които 109 са транспортните средства в България. Активите включват също здания, ремонтни работилници, хранилища.

Инвестиция в Царацово

За новата си транспортна база в Царацово Герт Бернард закупува 6 декара земя и през септември 2018 година получава позволение за градеж. " В момента сме съвсем подготвени с първия стадий на капиталовия ни план. Построихме офис постройка и паркинг за камионите. В строителството дотук сме вложили към 1 млн. лв.. Второто ни капиталово направление в този план е покупка на 11 нови камиона, 6 от които към този момент работят, а през юни ще дойдат още пет. В края на година евентуално ще закупим и още една партида от 5 нови камиониа. Размерът на инвестицията ни в камиони до момента през тази година е 960 000 евро. Част от машините купуваме от Белгия, друга част от локални дилъри. За мен 2019 година е запаметяваща се с вложенията в строителството, само че за превоза желая още да прибавя ", разяснява Герт Бернард. Той е финансирал инвестицията в постройка и паркинг за камиони със свои средства и заем. Покупката на новите камиони е финансирал посредством лизинг от българска лизингова компания.

Вторият стадий

" Следващият стадий от капиталовия ми план значително ще зависи от следствията за Европa от " Пакет Мобилност I ". Заради неяснотите, които чакаме на пазара, мисля да диверсифицирам бизнеса си, като основа хранилища в базата в Царацово ", разяснява шефът на " Транспорт груп България ". Той се тормози от неразумни вложения, тъй като има чувството, че стопанската система в Европа стартира леко да изстива и да се свива. Белгийският бизнесмен още не може да предвижда с акуратност и по какъв начин ще се отрази върху бизнеса му и излизането на Англия от Европейски Съюз.

Вторият стадий от капиталовия план на Герт Бернард ще бъде финансиран първоначално с продажбата на досегашните му офиси в центъра на Пловдив. Целта му е да развие пазарни връзки с директни за българския пазар клиенти, тъй като до момента работи главно спедиция на товари. И към този момент има своя ниша в характерен превоз на добавки към храни за животни от Белгия към България. Засега става дума единствено за 2 поръчки месечно, само че белгийската компания производител има желание да усилва пазарния си дял у нас, а това ще значи и повече транспорти към страната ни.

През 2018 година Герт Бернард основава " Джи Енд Ви Лоджистикс " с концепцията да усили работата си на българския пазар и закупува за нея 3 нови EURO-6 камиона. През 2019 година компанията към този момент реализира доста положителни резултати - всяка седмица прави износ на 3 товара от България към Европа и 3 товара от Европа към България.

Инвестиция в учебно заведение за водачи

В края на месец май Герт Бернард има работно посещаване в Украйна, с цел да изследва пазара на превоза и на работната ръка. " Ще диря благоприятни условия за транспорт към тази страна. Бих желал да се срещна с новаторски артикули, технологии и системи свързани с интернационалния превоз, както и опция за развиване на бизнеса ", изяснява Герт Бернард. В българските му компании работят общо 124 водачи. И не доближават. Затова той мисли на втория стадий от капиталовия си план в Царацово да направи фирмено учебно заведение за водачи, които да образова по стандартите на работа в своите компании.

Влиянието " Макрон "

" Влиянието на " закона Макрон " върху българската част на транспортния бизнес и върху западноевропейската част на бизнеса на " Транспорт груп България " не е едно и също. В Белгия можем към момента да намерим решения – да вземем за пример да назначим задгранични водачи в белгийските компании. В България няма по какъв начин да го създадем. Не можем да вземем водачи от Украйна или Русия и да ги докараме тук да работят. Макрон сподели на българските водачи, че към този момент не са добре пристигнали. Въпреки че и в Източна и Западна Европа водачите не доближават. Не можем да намерим водачи в Белгия, Холандия, Германия. Просто тази работа е тежка и хората не желаят да работят като водачи на камиони ", разяснява Бернард. Неговата прогноза е, че може да се получи преразпределение на товари от автомобилния към железопътния превоз. Но няма по какъв начин железопътният превоз да измести автомобилния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР