© Michael Berrigan Още по темата Новият проект на SpaceX

...
© Michael Berrigan Още по темата Новият проект на SpaceX
Коментари Харесай

SpaceX положи основите на глобална сателитна мрежа

© Michael Berrigan Още по тематиката
Новият план на SpaceX

Космическата компания на Илън Мъск възнамерява изпращането на 12 хиляди спътника, с цел да обезпечи бърз интернет в целия свят
19 фев 2018
Космическият урок на Илън Мъск

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
9 фев 2018
Фотогалерия: Одисеята на SpaceX в космоса

SpaceX изстреля най-мощната съществуваща галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата й степен и изпрати колата на Мъск оттатък орбитата на Марс
7 фев 2018
Полетът на Falcon Heavy онлайн (обновена)

SpaceX изстреля най-мощната съществуваща галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата й степен и изпрати колата на Мъск оттатък орбитата на Марс.
7 фев 2018 Космическата корпорация SpaceX продължава да написа история. Компанията на милиардера Илън Мъск изстреля преди минути два дребни пробни спътника, наречени Microsat-2a and Microsat-2b, които би трябвало да тестват опциите за построяването на световна орбитална мрежа, осигуряваща бързи и наличен интернет във всяка точка на планетата. Според заявката на компанията до щатския телеком-регулатор тестванията ще продължат сред 6 и 20 месеца. Тестовите микросателити бяха качени като втори товар по време на извеждането на испанския сателит за радарно наблюдаване и снимане PAZ, създаден от военното поделение на компанията Hisdesat и финансиран главно от испанското министерство на защитата.

Когато проработи публично, новата сателитна система на SpaceX ще се назовава Starlink. Тя ще бъде формирана от 4425 компактни информационни модула, които ще обикалят земята на ниска височина - сред 1100 и 1325 км. Това ще им разреши да обезпечават онлайн-връзка, която е с доста по-малко забавяне в съпоставяне в преноса на данни през информационни спътници в геостационарна орбита, намиращи се много по-далече – на към 36 хиляди км. от повърхността на планетата. Според заявката за патент, подадено от SpaceX, мрежата ще стартира да обезпечава високоскоростен интернет, откакто първите 800 спътника бъдат изпратени в орбита. От компанията чакат това да се случи през 2020 година

Но това не е всичко. След като първата партида от спътници бъде качена в ниска орбита, компанията възнамерява да изстреля и втора. Тя ще бъде още по-внушителна – ще се състои от 7518 спътника, и ще се намира единствено на 340 км. височина. Според SpaceX това ще разреши още по-бърз интернет с доста малко забавяне на сигнала, което ще е действителна опция на наземните кабелни връзки. Според разнообразни спекулации компанията на Мъск опитва и с директна връзка сред своите информационни спътници и крайни потребителски портативни устройства.

Мрежата Starlink не е единственото начинание, което се пробва да " покрие " Земята с облак от дребни информационни спътници на доста ниска орбита. Подобни планове има и компанията OneWeb, която си сътрудничи с конкурентната галактическа компания BlueOrigin на мултимилиардера и притежател на Amazon.com Джеф Безос.

Иначе изстрелването на Microsat-2a and Microsat-2b не е единствената оригиналност, която ще се тества по време днешния полет на ракетата Falcon 9. Компанията SpaceX опитва и система за хващане на двете елементи от " черупката " на втората степен, които пазят галактическия товар от триенето в ниските пластове на атмосферата. Според Илън Мъск повторното им потребление ще понижи с към 6 млн. $ цената на едно изстрелване на ракетата, което при сегашната цена от 62 млн. $ е към 10%.

При повторното нахлуване в атмосферата двете елементи от външния корпус на втората степен ще забавят полета си посредством спирачни парашути. След това те би трябвало да бъдат улавяни от нов вид кораб-дрон, наименуван " Mr. Steven ". По този метод SpaceX прави още една дребна стъпка към поевтиняването на изстрелванията в орбита и подобряването на техните ракети за многократна приложимост. И тази стъпка няма да е последната за тази година.

Повече детайлности – в новия брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР