© Maxim Shemetov БТК е оттеглила молбата си към Комисията

...
© Maxim Shemetov БТК е оттеглила молбата си към Комисията
Коментари Харесай

БТК е оттеглила молбата си КЗК да разследва Apple

© Maxim Shemetov БТК е отдръпнала молбата си към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява международния колос Apple във връзка с корист с по-силна позиция при договаряне. Това излиза наяве от уеб страницата на регулатора, като повода е, че двете компании – БТК и Apple, към този момент са почнали договаряния във връзка с казуса, обвързван с продажбата на смарт телефоните на американската компания iPhone.

Казусът стартира изненадващо през юли, когато на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията се появи нищожна информация, че БТК, най-големият телеком по доходи в България, желае регулаторът да проверява Apple, само че без да показва повода. Впоследствие стана ясно, че БТК пледира за дискриминация във връзка с продажбата на iPhone в личната си мрежа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики КАПИ i БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ ЕАД Собствен капитал 561,9 Печалба 108,0 Активи 1528,1 Пасиви 966,1 Брой заети 1537 Приходи 940,7 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Макар и извънредно малко евентуално, на доктрина въпросът даваше опция на Комисия за защита на конкуренцията да санкции Apple с 10% от приходите на компанията в съответната активност за последната година – над 100 милиарда $ за 2018 година

Къде е казусът

БТК е единственият от трите телекома в България, който не продава през мрежата си моделите iPhone. Към този миг обстановката не се е трансформирала, въпреки двете компании към този момент да са влезнали в договаряния. Практиката на Apple е да се договаря непосредствено с операторите в дадена страна и продуктите на компанията да се продават единствено от фирмите с извънредни права.

В случая на България измежду операторите това са " А1 България " и " Теленор ", което прави позицията на БТК неизгодна, тъй като губи клиентите, които желаят да се снабдят с новите модели iPhone, които не са налични в нейната мрежа. През годините БТК е достигала до правата за продажба на някои от моделите на компанията, само че от няколко години те отсъстват напълно от портфолиото ѝ. В един миг " А1 България " даже беше единственият оператор, който продаваше моделите на Apple. Причината беше в промяната на собствеността на българската " Теленор " - от норвежката Telenor към чешката PPF. Впоследствие и PPF доближи до правата за iPhone.

БТК към този момент е влезнала в договаряния с Apple за продажбата на iPhone в личната си мрежа, поради което е и отдръпнала молбата си към Комисия за защита на конкуренцията. Не е явен обаче какъв ще бъде изходът от тези договаряния, като на уеб страницата на Vivacom, комерсиалната марка на БТК, към момента липсват моделите на Apple.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР