© Мария Съботинова Още статии по темата:Центърът на София -

...
© Мария Съботинова Още статии по темата:Центърът на София -
Коментари Харесай

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани снимки в интернет

© Мария Съботинова Още публикации по тематиката:
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре Още по тематиката
Не би трябвало да се спекулира с междинния резултат на софийските поправки, счита Елен Герджиков
от Дневник,11 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
ГЕРБ-София дефинираха настояването за оставката на Фандъкова като политическа нервност
от Дневник,4 окт 2018
Има ли проблем с мащаба на започнатите поправки? Вие сте архитект на две централни градски зони с огромен обсег и би трябвало да правите авторски контрол и на двете? Възможно ли е да се надзирават качествено толкоз огромни обекти?
- Kъм този миг не сме изпитали недостиг на време. Мобилизаран е целият ни екип – архитекти, партниращи инженери и ландшафтни архитекти. Няма ден, в това число и събота и неделя, в който да не обхождаме напълно плановете. Влагаме нужното време, за основните за съответния миг сектори. В случай на нужда реагираме в границите на час. Досега не е имало изключение.

Проектната документи е извънредно подробна, а и без значение от огромните размери и привидната трудност на плановете, има доста огромна повторяемост на рисунъка и на детайлите. Това спомага работата на изпълнителя и улеснява контрола на сходството с плановата документи.

Изпълними ли са периодите?
- Със сигурност спазването на периодите ще съставлява същинско тестване. Разбираемо е, че за мен като проектант, първи приоритет е постигането на сходство с плановите индикатори за качество.

Повече от ясно е, обаче, че и времето, за което ще бъдат приключени двата плана е от първостепенна значителност за всички ни. Съществена част от центъра на София е строителна площадка и това затруднява неимоверно всекидневието на хората: спиране на линии на градския транспорт; шум; запрашеност; затруднено придвижване; затруднена работа на търговците и на заведенията са единствено част от неудобствата от работата по обновяването на двете зони. Това изяснява заложените допустимо най-кратки периоди.

Надявам се, че периодите ще бъдат спазени, което ще възвърне комфорта на всички ни. И въпреки всичко - неудобствата ще бъдат забравени, само че приключени плановете ще съществуват десетилетия.

Можеше ли работата да се стартира поетапно при по-голяма гласност и да докара до по-малко напрежение?
- Като се има поради високият градус на напрежение през последните дни, несъмнено е можело пропагандирането и публичността на плановете да бъдат по-обхватни. Не мога да кажа какъв брой повече, тъй като това са най-дълго и най-вече оповестените и оповестявани планове с наше присъединяване. Става въпрос за към този момент пет годишна история. Имаше значително представяния и разисквания и то регулярно от 2014 година насам. Явявал съм се в не една телевизия. Но ние, проектантите, бяхме единствено дребна част от този развой. Проектът бе оповестен в доста професионални и всеобщи медии и регулярно присъстваше в конференциите на Столична община.

Сигурно е можело да се направи повече, с цел да стигне информацията до всички заинтригувани. Твърдя, че най-малко архитектурната ни гилдия е била осведомена в точния момент и премного, а плановете са били налични към всеки стадий и във всеки миг в продължение на цялата им еволюция. Визирам обстоятелството, че се чуха гласове на сътрудници, в това число и на участници в състезанието отпреди 5 години, че не били осведомени, че...... За мен това е необяснимо.

Идейните планове, показани преди няколко години и подложени на публични разисквания представляваха визуализации, само че в тях не попадат типове материали, плочки, снабдители и прочие Работният план обаче се утвърждава непосредствено от възложителя и няма публичен консенсус за настилка. Тук вършим уточнението, че става въпрос за знаково обществено пространство. Мислите ли, че това е пропуск, който води до публично неодобрение?
- Предвид разразилата се същинска стихия на неодобрение от естетическото решение ще си разреша да бъда по-пространен в отговора си.

Като типология материалите са били декларирани кардинално още в конкурсното ни предложение като част от заложените хрумвания. След възлагането процесът на планиране мина през няколко етапи и то на база доста в детайли задание на възложителя, НАГ. Наскоро споделих, че с изключение на каменни (гранит) и бетонни плочи (не плочки) просто няма други реалистично използвани у нас материали за настилки. Третият вероятен вид материал, клинкерът, с неговата цветност и подбудени отрицателни реакции от реализацията на Витошка, беше априори стеснен до доста дребни повърхности.

И идейният, и работният план, като етапи, минаха съгласувателен развой, в който участвуваха доста страни. Експертният съвет имаше 65 члена, в това число и от Неправителствени организации, работата му продължи месеци. Получихме десетки отзиви, оферти, мнения и забележки и, едвам откакто ги отразихме, плановете бяха съгласувани и утвърдени. Проектите бяха гледани извънредно обширно и от НИНКН. Разбира се, че отстранихме всички забележки и отразихме всички рекомендации на института и чак тогава получихме нужното координиране.

Що се отнася до материалите за настилките - и в заданието и в плана техническите индикатори и за гранита, и за бетонните плочи са оптималните вероятни към днешните условия. Законът за публичните поръчки изключва установяване на съответни източници и снабдители. Т.е става въпрос за развой, който минава през даване на образци от изпълнителя, отговарящи на техническите спецификации.

Така се стигна до съответни препоръчани на изпълнителя и изработката на образци в натура 1:1 (mock-up). Бяха пренаредени няколко пъти, до момента в който стигнем до консенсусен избор.

Използвам опцията, която ми давате с това изявление, да обърна внимание на следните обстоятелства:

А. Гранитът се доставя от производител - " КРИН КГ " от личните им кариери в Прилеп, Македония. За мен е значимо, че източникът е районен, въпреки и не български. (Регионалният генезис на материалите е водещ аршин за резистентност. За жал, обратно на тиражираните в някои медии изказвания, в България от дълго време НЯМА кариери и производства за извличане и снабдяване на такива количества гранит при такива механически параметри.)

Б. Положените в градината на Св. Седмочисленици бетонни плочи са прозведени от Semmelrock – България в индустриалната им база в Елин Пелин. Моделът е Umbriano СВЕТЪЛ ГРАНИТ. " Стоплянето ", на настилката, правещо връзка с тухлите от фасадата на църквата реализираме с плочитe Umbriano БЕЖОВО-КАФЯВ МЕЛАНЖ. (стр. 58 от каталога за 2017 на Semmelrock). Преди основаването на такова произвеждане наоколо до София този материал бе импорт, най-вече от Турция.

Съжалявам за зародилото неодобрение по отношение на естетическата страна на избора ни, само че ние и в този момент сме спокойни в качеството си на специалисти. Със стареенето повърхността на бетонните плочи ще се хомогенизира и те ще се приближат до въздействието на естествения гранит, каквото е и наименованието на определения модел. Моля, дано да изчакаме завършването на плана и още веднъж да разясняваме. Ние сме обществено виновни и сме били постоянно най-много стимулирани от това, че тези планове са за хората. Припомням си многото рецензии и недоволството против плана ни за Женски пазар, където партнирахме като съавтор на проф. Никофорова и Архитектурно Студио Никифоров. Мисля, че в този момент Женски пазар действа умерено и естествено като качествена среда за хората, значима част от градския център. Уверен съм, че такава ще бъде и ориста на плановете ни за възобновяване на Зони 2 и 4.

Има ли разминаване сред идейния план и красивите визуализации, които видяхме преди няколко години с осъществяването на работния план? Пример: в спецификациите към документите за Зона 2 и по-конкретно за градинката на " Св. Седмочисленици " са посочени плочки H.15 - бетонни, сив меланж, два типа - тъмни и светли. А действително плочките са един тип, с преливащи се цветови нюанси на сивото.
- Отговорът на този въпрос в огромна степен се съдържа в предходния ми отговор. Не, няма разминаване, има единствено развой на конкретизация. Имам поради определението за архитектурното планиране като " развой на конкретизация на креативната концепция ". Много архитектурни състезания биват извоювани с доста по-абстрактни презентации, които обаче изрично и ясно споделят главните хрумвания. Оттам насетне има дълъг развой на работа и взимане на решения, които водят до съответния избор на материал (в случая плочите в градината на " Св. Седмочисленици " ) и съответната реализация. Мисля, че няма да има изключително отличие сред визуализациите и въздействието, което ще има приключеният един ден план.

В спецификациите е посочено и тъкмо по какъв начин би трябвало да се срещат другите типове настилки, само че съгласно това, което се видя като осъществяване и там имаше разминаване. Ще бъдат ли оправени тези недостатъци?
- Отговорът е къс - установените недостатъци ще бъдат отстранени.

Имам впечателение, че огромна част от недоволството се разви от разпространението на преекспонирани фотоси в Интернет. Много от изразяващите възмущението си не са посетили мястото. Същевременно получаваме доста поздравления от сътрудници, другари, само че и от непознати, сред които архитекти и художници, което значи, че не сме сами в преценките си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР