© Мария Съботинова Още по темата Вечерни новини: Протест, некачествен

...
© Мария Съботинова Още по темата Вечерни новини: Протест, некачествен
Коментари Харесай

Вечерни новини: Златни пясъци под заплаха от преливане на шахтите, Аржентина поиска бърза помощ от МВФ

© Мария Съботинова Още по тематиката
Вечерни вести: Протест, фалшив асфалт и институционално изтощение след случая в Своге

И още: Съединени американски щати и Мексико с ново комерсиално споразумение; Русия с най-големите военни учения от 1981 г.; Toyota влага в Uber 500 млн. $ за безпилотни коли
28 авг 2018
Вечерни вести: Търговският указател проработи, новите наказания на Съединени американски щати против Русия влязоха в действие

И още: Отново жертви в всеобща пукотевица във Флорида; В очакване на поръчка за над 800 млн.лв. за " Струма " ; Uber ще се концентрира в е-велосипеди и тротинетки в градовете
27 авг 2018 Краят на август идва без огромни вести в страната и в света. Тук беше ден на продължения: поради развода с бунтуващите се синоптици Българска академия на науките уволни шефа им, на петия пет от смъртоносната злополука в Своге министърът на районното развиване Николай Нанков се яви на разпит в следствието дружно с шефа на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов, шефа на Института по пътищата и мостове инж. Веселин Димитров и всичките 20 членове на Държавната приемателна комисия, приели дефинитивно този пътен сектор.
Събитието в Европа беше конфликтът на концепциите на Меркел и Макрон, откакто немският зам. финансов министър Йорг Кукис разгласи, че Германия може да не поддържа Макрон за общ бюджет на еврозоната.

НАЙ-ВАЖНОТО

Златни пясъци застрашен от препълване на пречиствателната станция


Пречиствателната станция на курорта Златни пясъци е претъпкана, има заплаха шахтите да прелеят и по алеите да протекат канални води. Това стана ясно през днешния ден, откакто екоминистърът Нено Димов дойде във Варна по неотложност и се срещна с регионалния шеф, локалната власт и управлението на ВиК. Местните управляващи твърдят, че се вземат ограничения за попречване на бедствието, а незабавно след края на сезона се възобновява работата по разширение на пречиствателната станция на курорта.

За рисковото състояние се сочат сложни аргументи - повишен брой гости и това, че по-голямото количество дъждовни води също се водят в битовата канализация. Курортът към момента няма нова пречиствателна станция - след закъснение от февруари 2017 година такава се строи от " Хидрострой ". Срокът за осъществяване е 29 месеца, само че работата стопира по време на всеки летен туристически сезон, прогнозите са, че оборудването ще е готово най-рано през лятото на 2020 година

Аржентина изиска от МВФ бърза поддръжка

Кризата в Аржентина се задълбочава и страната изиска от МВФ да отпусне по-рано контрактувания през май заем от 50 милиарда $, оповестява BBC. Това е следващата разрастваща се стопанска система след Турция и Бразилия, която изпитва съществени стопански компликации. Въпреки че централната банка увеличи лихвата до 45% преди 2 седмици и поддържа с 13 милиарда $ националната валута на пазарите, песото продължава да поевтинява, като изгуби 7% единствено в сряда.

МВФ разгласи, че ще ревизира избавителния си проект за Аржентина след молбата на президента и ще поддържа напъните му. Инвеститорите се тормозят, че страната може да не заплати огромните си външни задължения и да банкрутира още веднъж. По образеца на други разрастващи се стопански системи Аржентина също зависи от непознатите капитали, които напущат страната, а слабото песо прави отговорностите по-трудни за погашение. През годините страната страда от стопански проблеми, високи обществени разноски и дефицити, които Макри се пробва да понижи.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Продължават демонстрациите против мигрантите в Кемниц

[Reuters]

Германската полиция се готви за нова проява против мигрантите довечера в Кемниц. Крайнодясната организация " Про Кемниц " написа във " Facebook ", че провежда митинг в 18:00 ч. локално време наоколо до градски футболен стадион. Полицията в провинция Саксония, където се намира Кемниц, е поискала помощ от федералната полиция. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер и кметът на Кемниц Барбара Лудвиг пък възнамеряват да проведат социална полемика с жителите, с цел да обсъдят събитията в града.
Смъртта в неделя на намушкан с нож немец, за който се допуска, че бе погубен в Кемниц от сириец и иракчанин, предизвика митинга на крайнодесни групи, против които пък се изправи контрапротест от крайнолеви групи. Последва още по-голяма проява в понеделник, която докара до конфликти и до случайни набези против чужденци.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Преобличане на корта докара до обвинявания в сексизъм и извинения на US Open


[Reuters] Едно бързо преобличане на фланелка посред нюйоркските горещини разбуни духовете на US Open. В главната на всичко беше французойката Ализе Корне. 28-годишната тенисистка играе с шведката Йохана Ларсон в първия кръг, като дуелът се организира при доста горещо време. Между втория и третия сет двете се прибраха до съблекалните за десетминутна отмора за ободряване. Когато се върна на корта, Корне видя, че е облякла фланелката си наопаки. Тя реши да я обърне незабавно, като за задачата даже се завъртя с тил към камерите. Въпреки това обаче Корне получи предизвестие от съдията на стола поради " нарушаване на правилника за държание ". Решението му отприщи вълна от неодобрение в обществените мрежи. В сряда уредниците на шампионата разгласиха изказване, в което се извиниха за обстановката.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Производствените цени през юли понижават с 0.8% по отношение на предходния месец , само че се усилват с 4.7% по отношение на юли 2017 година, заяви Национален статистически институт. За месец най-голямо е поевтиняването в добивната индустрия - с 8.4%, а в преработващата индустрия по-съществен спад има при производството на съществени метали - 7.6%.

Окръжната прокуратура – Бургас, се е самосезирала от журналистически материали и е разпоредила на регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков да спре решението на общинския съвет в Царево за застрояване в местността Силистар . Вчера и министър председателят Бойко Борисов разпореди същото. Общинарите на Царево са одобрили обстоен организационен проект за имот от 22 хиляди кв.м в местността Силистар.

Ръководството на Българска академия на науките приключи мандата на проф. Христомир Брънзов като шеф на Националния институт по метеорология и хидрология . Според него това решение е било предстоящо поради с митинга на сътрудниците му против орязаното финансиране на института, който упорства да се отдели от Българска академия на науките.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Защо цяло населено място в Нова Зеландия желае да забрани котките


Малко населено място по южното крайбрежие на Нова Зеландия възнамерява да приложи коренен проект за отбрана на локалната дива природа - възбрана на всички домашни котки. Съгласно самодейността притежателите на котки в Омауи ще би трябвало да ги кастрират, микрочипират и записват при локалните управляващи. След гибелта на домашния любим обаче притежателите му няма да могат да си вземат нов, споделя BBC.
Това звучи извънредно, само че котките са виновни за гибелта на милиони птици и бозайници всяка година - те са див звяр, който не е характерен за Австралия и Нова Зеландия и е привнесен там при колонизацията им. Учените по опазването от дълго време предизвестяват за въздействието на котките върху локалните екосистеми. Като цяло котките са измежду 100-те най-лоши инвазивни типове в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР