© Мария Манолова Създателите на Вятър и вода превръщат плаването

...
© Мария Манолова Създателите на Вятър и вода превръщат плаването
Коментари Харесай

"Вятър и вода"... и бизнес

© Мария Манолова Създателите на " Вятър и вода " трансформират плаването с яхти в сполучлив бизнесНа сезон компанията провежда по 30 - 40 лодки в Гърция, а също така и образования и регатиОт предходната година излезе и в непознати води - прекосяването на Атлантика и Карибите Двадесет възела вятър, седем фута вода под кила и чорлави коси. Генуата и грота носят ветроходната лодка към Спорадите, Цикладите, или някъде из Йонийско море. Дните са цялостни с талази и острови. Нощите - с пристанища и диви заливи. За мнозина това звучи като съвършената приключенска почивка. За тримата притежатели на " Вятър и вода " Мартин, Добрин и Ясен обаче това в съвършеното комбиниране сред ветроходната им пристрастеност и бизнес начинание.

" Вятър и вода " има седемгодишна история. Основният й артикул е корабоплаване с яхта в Средиземно море и най-много в гръцки води. Компанията обезпечава лодката, капитана, маршрута, а от време на време зарежда и храната и напитките за пътуването, а от вас се чака да се спогаждате с останалите членове на екипажа и да не ви пука ще имате ли морска болест. " Вятър и вода " развива и състезателен клуб. Предлагат се още образование по ветроходство и присъединяване в регати за непрофесионалисти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Базите на компанията са на язовир " Искър ", където се вършат образования и детски лагер, като от време на време това се случва и на язовир " Батак ". Другата ветроходна база е на Синеморец, където има катамарани, сърфове, каяци. На туристическите плавания се падат към 70% от бизнеса. Обучения в Гърция и Бургас - 25% от бизнеса, и 5% - регати и детски лагери.

От 3 дребни лодки на Искъра през последните 3 години от " Вятър и вода " на сезон провеждат по 30 - 40 лодки в Гърция, споделя Мартин Неделчев, един от тримата съдружници. От предходната година " Вятър и вода " се насочи и в посока Карибите, където към този момент също предлага плавания, както и пресичане на Атлантическия океан. Цените са според от мястото на корабоплаване, типа на яхтата като за 7 дни в Гърция цената може да е от порядъка на 350 - 500 евро, а за 10 дневните турове от Мартиника или Сен Мартен - 800 евро. Идеята за ветроходни плавания се оказва сполучлива, като приходите порастват с по 5% на годишна база, а от компанията регистрират и че целият бизнес пораства.

" Искахме да създадем ветроходството известно в България ", споделя Марин Неделчев, един от тримата съдружници във " Вятър и вода "

В началото бе тиймбилдингът

Морските основи на " Вятър и вода " са сложени от Мартин Неделчев, Добрин Енчев и Добрин Падалски. Последният след това ще напусне компанията и на негово място като притежател ще влезе Ясен Димитров.

В началото на всичко са тиймбилдингите, които провеждат през компанията Develor. Един от плановете през 2008 година за ексцентрична корпоративна веселба за чиновници включва корабоплаване с лодка, която не може да се ръководи от един човек, т.е. нужни са 5 души екипаж, които би трябвало да си спомагат. Закупени са 3 дребни лодки от по 6 метра, които се нареждат на язовир " Искър ". Прекарват там и на язовир " Батак " няколко години и се употребяват за тиймбилдинг. В един миг обаче поради рецесията направлението за тиймбилдинг на Develor е закрито.

Малко по-късно тримата вземат решение, че ще основат своя компания, само че не за корпоративни ивенти, а за ветроходство. Така през 2011 година " Вятър и вода " започва с лодките, наследени от Develor. Идеята е да създадат ветроходството известно в България. През първата година плаването е допустимо единствено на Искъра и се предлага през уеб страниците за групови продажби. Само за няколко месеца към този момент има към 200 клиенти. Не закъсняват и запитванията за вероятни плавания отвън язовирите.

Твърде огромни за лични яхти

През септември 2012 година се случва и първото в Гърция. Събират се към 100 души и се прави една огромна флотилия от седем яхти. " Вятър и вода " към този момент са открили контакти с хора от Кавала. Запознават се и с главния си сътрудник - Статис Софицис, притежател на чартърната Aegeas Yachting. Компанията се занимава с обезпечаването на лодки за плавания, менажирането и поддръжката им. Статис е дипломиран инструктор от английската яхтена асоциация (Royal Yachting Asociation – RYA). Той самият е притежател на две яхти, като има контракти с редица други притежатели, от които се обезпечават лодки за плаванията на " Вятър и вода ".

От " Вятър и вода " бързо стигат до заключението, че да развият бизнеса със лични яхти ще се окаже прекомерно скъпо начинание. Една яхта на остаряло коства сред 200 и 500 хиляди евро. Бизнесът ни е толкоз огромен, че с една лична яхта мъчно ще се оправим ", споделя Мартин. По думите му, в случай че не живееш на яхтата и не правиш бизнес с нея, главно трупаш загуби, като годишната й прехрана е по 20 - 30 хиляди евро. В Гърция има редица общински постоянно риболовни пристанища, където лодките могат да дебаркират против дребна или никаква такса. Те обаче не устоят на огромни стихии и притежателите на яхти би трябвало да ги държат на марините, където таксите са по-сериозни, а зимата лодката се мести на изсъхнал док. Сериозен разход е и застраховката. Често се случват и повреди, които следва да се отстранят, а през това време би трябвало да се обезпечи друга за плануваното корабоплаване.

Така по-ефективно се оказва наемането им от главно гръцки притежатели през чартиращата компания, която заплаща поддръжката и разноските по нея. Цената на лодка без капитан е от 1200 до 2500 евро за остаряла лодка и по 5000 за нова на седмица, като за притежателите това е много добър бизнес. " Приходите са съществени. В Гърция, Хърватия... целият Карибски басейн действа от този бизнес ", споделя Мартин.

Добрин Енчев

Капитаните на компанията

Намирането на капитани е другото предизвикателство. Създателите на компанията се оказват значима част от капитанския състав, като досега правят сами част от плаванията. От една страна, тъй като плаването не е единствено бизнес, а най-много пристрастеност, а въпреки това, и поради желанието капитаните да провокират предпочитание в клиентите да ветроходстват и да се научат да плават. А не да гледат на екипажа, като на хора, които пречат на палубата. Едно от условията е капитаните да са от България, с цел да могат да поддържат връзка безпроблемно с клиентите.

" Научихме се да управлявахме лодки, тъй като не можехме да намерим капитани, които са задоволително смели, с цел да дадат на хората да ръководят лодката. Те караха, хората се возиха, а ние не искахме това ", споделя Мартин. " В началото се учихме с другари, към 2 години единствено с цел да се научим. След което си изкарахме и документите ", изяснява той.

По думите му в България няма явен метод да се сертифицираш като капитан, като Изпълнителна организация " Морска Администрация ", издава документ, важащ в целия свят, който дава право да управляваш кораб с до 20 метра дължина и 12 души на борда, като не прави разлика дали ще го използваш за персонални или за търговски цели. Липсва и практиката. Или имаш дееспособност, само че нямаш умения за справяне с компликациите в морето, като компанията се пробва да запълни тази празнота с образованията, които предлага. Сега огромна част от капитаните, с които стартират " Вятър и вода ", към този момент са създали личен яхтен бизнес.

Ясен Димитров

Фотограф: Капитал
С екипаж на борда

Развиват се и екипажите от клиенти. Първоначално клиентите се записват свободно за плаванията, до момента в който в този момент " Вятър и вода " работи в огромна степен с конструирани екипажи и се преценява по-скоро със свободното време на клиентите. Изчисленията демонстрират, че над 80% от клиентите се връщат и би трябвало да им се предложи нещо ново, като има екипажи които са плавали с " Вятър и вода " 7-8 пъти. Самите те към този момент са и много способени и се включват интензивно в ръководството на лодката. Всяка година идват и нови хора. От компанията обаче споделят, че не могат да порастват толкоз бързо, колкото им се желае, като сега са в развой по образование на нови капитани, който трае към 2 години.

Основен фокус постоянно са били българските клиенти. Частично е имало и излизане и на интернационалния пазар само че за " Вятър и вода " прекарването на лодка е характерно. " Ние държим да знаем кой се качва на борда, както и той да направи съзнателен избор къде отива, какво ще се случва и дали го желае " споделя Мартин. Според него с българите това е по-лесно, като те могат да участват на екипажните срещи преди плаването, на които да си основат верни упования.

" През организация на открито доста постоянно се случва да има на борда хора, които чакат нещо напълно разнообразни, да вземем за пример почивка на круизен транспортен съд ", споделя Мартин. Така към момента няма упоритости за излизане на интернационален пазар.

Фотограф: Мария Манолова
В непознати води

" Вятър и вода " обаче уголемява активността си във връзка с водите, в които плава. Конкуренцията на пазара се ускорява с всяко лято и това предизвика компанията да излиза от ден на ден отвън зоната си на комфорт. От предходната година лодките на " Вятър и вода " излизат отвън гръцки води и стартират да оферират плавания в цялото Средиземноморие и в карибския басейн, както и регати през Атлантическия океан.

През есента на 2018 година една лодка потегля и от България, като минава през цялото Средиземно море на 5 стадия, доближава до Гибралтар и се включва в трансатлантическата регата ARC. Лодката е по-луксозно осъществяване - 56 фута при 40-46-футови нормално, а подборът на екипажа - много сериозен, като се търсят хора с опит, които отиват да се състезават.

След трансатлантическото прекарване лодката доближава карибския басейн, където се реализират още три плавания. През пролетта яхтата се връща. Сменят се три екипажа - от Карибите до Бермудите, от Бермудите до Азорите и от Азорите до Португалия. Появата на лодката и на капитана й Диан Зайков, се чака в края на лятото. Плаванията на Карибите се оферират и тази година и към този момент има 3 екипажа, като към момента не е несъмнено единствено повторното пресичане на Атлантика.

С новите карибски артикули с изключение на новите благоприятни условия пред клиентите компанията отстрани и мъртвия сезон за бизнеса, който в предходни години се е употребяват за свършването на не доста вълнуващата административна част от бизнеса, договаряне на цени, счетоводството, анализите, като от тази години за първи път се основава непрекъснат офис с екип от двама души в него. По-добрият офис обаче постоянно ще е на вода и с издути платна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР