© Mal Langsdon Безопасността и неприкосвеността на личните данни в

...
© Mal Langsdon Безопасността и неприкосвеността на личните данни в
Коментари Харесай

Искам друг браузър

© Mal Langsdon Безопасността и неприкосвеността на персоналните данни в интернет стават все по-важни. Нестихващият растеж на киберпрестъпността, кражбите на данни и следенето на информация карат потребителите да се замислят за тях постоянно. В днешно време браузърът несъмнено е най-използваният вид софтуерно приложение. В множеството случаи изборът на потребителите се свежда до относително стеснен лист, включващ добре известните на всички ни Chrome, Firefox, Internet Explorer (който еволюира в Edge в Windows 10) и Safari, който е основан извънредно за консуматори с устройства на Apple. Въпреки че всеки от тях претендира, че подсигурява неприкосновеността на персоналните данни, терзанията за сигурността остават, а потребителите избират да се насочат към по-надеждни други възможности. Ето и някои от тях:
Фотограф: Капитал Vivaldi
Това е идеалният вид за хората, които, като се изключи че са фокусирани върху неприкосновеността на персоналните данни, ценят и опциите за персонализация на софтуера, който употребяват. Vivaldi не събира потребителските данни, като в същото време разрешава да променяте цветовите тематики, началните изображения, позицията на обособените прозорци и други елементи. Интерфейсът е подсъзнателен и ще бъде прочут на потребителите, които са работили с Opera – различен план на основния изпълнителен шеф на компанията Джон декор Течнер. Една от основните функционалности на Vivaldi са така наречен Quiсk Commands, които заменят мишката. Освен това браузърът има Speed Dial алтернатива, която дава бърз достъп до маркираните в отметките уеб сайтове. Съществува и алтернатива за водене на бележки по наличието на уеб страниците, а фактът, че е съчетаем с уеб магазина за разширения на Chrome, е измежду главните му преимущества. Сред минусите му са сложното синхронизиране на пароли и забележителното количество RAM памет, което изразходва. Браузърът е разполагаем както за Windows, по този начин и за macOS и Linux.
Фотограф: Капитал Cocoon
Историята на този браузър стартира като добавка за Firefox, като главното му предопределение е да обезпечава оптималната сигурност. Cocoon изисква основаването на профил, който дава достъп до всички функционалности и системи за сигурност. Браузърът криптира всички данни, които влизат и излизат през него, като за задачата употребява сървърите на Cocoon. На тях има и антивирусен програмен продукт, който ревизира файловете, с цел да отбрани потребителя от евакуиране на вируси. Има и алтернатива за блокиране на опитите на уеб страниците да наблюдават потребителя. Програмата е съвместима с други добавки на Firefox, безвъзмездна е и е налична за Windows и macOS.
Фотограф: Капитал Epic
Ако сте привикнали с интерфейса на Гугъл Chrome, Epic е най-хубавата опция. На страницата за евакуиране на браузъра имате опция да изберете до кои сфери от интернет живота ви да бъде блокиран достъпът. Предлага се опция за сърфиране без предпазване на бисквитки, без история на търсене и без опазване на персоналните данни, които браузърите съхраняват по дифолт. Същевременно Epic ще блокира рекламите, действието на плъгините на обществените мрежи и системите за уеб разбор и автоматизирано ще изтрива данните за сесиите, когато го пандизите. Браузърът е разполагаем за Windows и macOS.
Фотограф: Капитал Tor
Основната цел на този браузър е да даде на потребителите анонимно сърфиране в мрежата. Tor не разкрива местоположението на потребителя, историята на търсенията, както и онлайн известията от всяко лице или бот, които са направили разбор на мрежовия трафик. Глaвнaтa ocoбeнocт нa Тоr e в тoвa, чe пaĸeтитe oт дaнни ce ĸpиптиpaт тpи пъти, a cлeд тoвa пpeминaвaт пpeз вepигa oт тpи Тоr cъpвъpa, вceĸи oт ĸoитo дoбaвя cвoй ĸpиптиpaщ cлoй. Bcичĸo e нaпpaвeнo пo тaĸъв нaчин, чe вceĸи cлeдвaщ cъpвъp нe знae нищo зa пpeдишния възeл нa пpeминaвaнe нa пaĸeтитe.
Браузърът е основан на Mozilla Firefox и употребява Tor мрежата за сърфиране в интернет. Тя е учредена на доста виртуални тунели сред разнообразни доброволци по целия свят. Ето за какво браузърът има един минус – скоростта. За множеството консуматори бавната скорост може да се окаже огромен проблем, само че в случай че имате бърза интернет връзка, този минус няма да е толкоз осезателен. Значително преимущество на Tor е фактът, че не е належащо инсталирането на програмен продукт на устройството, което употребявате – браузърът е портативно приложение, което може да се употребява и от USB. Той е разполагаем както за Windows и macOS, по този начин и за Linux.
Фотограф: Капитал Comodo IceDragon
Този браузър обръща особено внимание на отбраната на персоналните данни на потребителите. Програмата употребява връзка посредством сигурен DNS сървър, който блокира злонамерени уеб сайтове и употребява усъвършенстван неизвестен сърфиращ механизъм. Comodo IceDragon се предлага на тези, които държат на сигурността и поверителността на данните в интернет. Браузърът е съчетаем с разширенията на Firefox и е разполагаем както за Windows и macOS, по този начин и за Linux.
Фотограф: Капитал SRWare Iron
Ако сте консуматор на Гугъл Chrome, работата с SRWare Iron ще бъде лесна за вас, защото той се основава на плана с отворен код Chromium. Основната разлика сред Chrome и SRWare Iron е при отбраната на потребителските данни. Експерти подлагат на критика Chrome за " неповторимата му идентификация на потребителя ", само че SRWare Iron е изцяло друг в това отношение. Той не разпознава потребителя и не изпраща на Гугъл никаква информация за активността му. SRWare Iron е разполагаем за Windows, macPS, Linux, както и за Android.
Фотограф: Капитал Tenta
Tenta e фокусирана напълно върху сигурността и поверителността на потребителите и евентуално е най-хубавият вид за несъмнено сърфиране на устройства с операционна система Android. Браузърът е оборудван с вградена DNS защитна система. Всички персонални данни за сърфиране са предпазени, в това число вашият IP адрес, уеб история, отметки, както и изтеглени файлове. Можете също и да изтегляте, да шифровате и да възпроизвеждате видеоклипове благодарение на вградения мултимедиен плеър. Вероятно най-интересната му характерност е, че предлага безвъзмезден VPN. В Tenta по дифолт са включени някои отбрани, като да вземем за пример HTTPS Everywhere, а авансово заложената търсачка е DuckDuckGo. Имате опция да заключите браузъра с ключова дума, тъй че единствено вие да го ползвате. Освен уеб страниците, които сте отворили, паролата пази и файловете, които сте свалили през браузъра. Основният минус е фактът, че безплатният VPN забавя отварянето на страниците.
Фотограф: Капитал Pirate
Този браузър е план на основателите на торент тракерa The Pirate Bay. Основната му цел е да заобиколи цензурата в страните, в които уеб сайтът е блокиран. Браузърът е основан въз основата на модифицирана версия на Firefox, която има модифициран клиент Tor и добавка FoxyProxy Firefox. Браузърът е разполагаем само за Windows.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР