© Лилия Йотова Още по темата ФАРА ден втори: Отвъд

...
© Лилия Йотова Още по темата ФАРА ден втори: Отвъд
Коментари Харесай

Големият рекламен победител

© Лилия Йотова Още по тематиката
ФАРА ден втори: Отвъд рамките на рекламата

Изкуството на договарянията и основаване на креативен решения с резултати бяха някои от тематиките на рекламния фестивал
8 юни 2018
ФАРА ден първи: 20% повече поръчки в конкуренцията

Вече са известни част от финалистите в рекламния конкурс
7 юни 2018
Да влязат рекламодателите

Най-големият български рекламен фестивал ФАРА към този момент ще връчва награди както на организациите, по този начин и на рекламодателите
25 май 2018 " Не бих се учудил, в случай че виждаме от ден на ден висококвалифицирани чужденци в българската промишленост на равнище цифрова тактика, бранд съвещания, цифрова промяна и др ", Ангелос Парасхакис, основен изпълнителен шеф guts&brainsDDB. " Агенциите към този момент вземат решение същински проблеми, които оказват помощ на огромни марки и се трансформират в образец за промишлеността ", Васил Петраков, креативен шеф guts&brainsDDB.
Точно три години след последното си огромно отличие guts&brainsDDB още веднъж стана организация на годината на най-големия рекламен фестивал в България ФАРА, който протече под мотото " Работим задно. Печелим дружно ". В унисон с тематиката за партньорски взаимоотношения сред рекламодатели и организации и шерване на триумфите втората най-престижна премия " Рекламодател на годината " получи Telenor, които работят с guts&brainsDDB от ребрандирането си преди пет години до момента.

За guts&brainsDDB (преди това " DDB София " ) оценката е пета огромно премия, която я трансформира и в най-награждаваната организация в 19-годишната история на ФАРА. За това време в компанията са работили няколко генерации рекламисти, чиято работа към този момент излиза отвън границите на България. Миналата година guts&brainsDDB стана и креативен хъб за организациите от 23 страни в района, част от DDB Group, и по този метод се трансформира в мотор на маркетинговите тактики на групата.

Партньорството сред огромните наградени

Признанието " Агенция на годината " guts&brainsDDB получи след спечелването на 7 златни, 3 сребърни и 18 бронзови награди от общо 53 подадени поръчки в състезанието. За пръв път организацията има оценки за акции за всеки от клиентите, с които е кандидатствала: Lidl, Telenor, EVN, " Международен филм фест ", " Трейдинг 212 ", OLX, Absolut, " Сердика център " и McDonald’s.

Най-много награди обаче guts&brainsDDB получи за акциите на другия огромен победител на ФАРА - Telenor, с който работят и на унгарския пазар. " С платформата на Telenor вършим три неща: приказваме същински, приказваме за хората вместо за себе си, разказвайки техните истории, или напряко те приказват, както направихме в коледната акция и предоставихме рекламното си време на тях ", споделя Васил Петраков, креативен шеф на организацията. Концепцията се харесва и на други пазари, които последвали българския модел. " Разказването на същински истории работи на всички места, хората желаят нещо действително, тъй като като цяло мнението им за рекламата е, че виждат артисти и изкуствени хора, които демонстрират идеалистични взаимоотношения ", изяснява Мария Иванова, управител " Маркетинг връзки " в Telenor.

Според изпълнителния шеф на guts&brainsDDB Боян Панайотов в крайник с тематиката на ФАРА за партньорството сред рекламодатели и организации резултати се реализират единствено когато има взаимно доверие и екипите приказват на един език, което е и приоритет в развиването на компанията. " Все по-често чуваме от клиенти, че знаят къде желаят да стигнат, само че не знаят по какъв начин и разчитат на организацията да ги води. Именно това е вярното систематизиране на функциите в партньорствата ни ", прибавя той.

Отражение на взаимната работа са и премиите от фестивала, които съгласно креативния шеф са значим отзив за работата през годините. " Важно е в дълготраен проект да се запазиш измежду топ организациите на ФАРА. Дори и в най-слабите си години постоянно сме били в топ 3. В последна сметка клиентите не желаят кратковременен романс, а дълготраен креативен сътрудник ", споделя той.

Фокус на развиване

През последните години guts&brainsDDB осъществя акции в чужбина, което по думите на основния изпълнителен шеф на компанията Ангелос Парасхакис е и измежду главните цели за развиване. " Целта ни е да увеличим фрапантно приходите от чужбина. Така и локалните ни клиенти ще се облагодетелстват от свежия интернационален опит на екипа ни, който ще ни разреши да предлагаме още новаторски и непредвидени креативен решения, запазвайки конкурентни цени по отношение на множеството западни организации ", разяснява той.

Освен с Telenor в Унгария организацията стартира рекламни акции и във Англия за компанията " Трейдинг 212 ". " Наблюдавайки мненията в YouTube, виждаме, че клип, изработен тук, се харесва доста и в чужбина, което се дължи и на положителните български режисьори и продуценти ", споделя Петраков. Според експерта предизвикателство пред организацията е да усъвършенства равнището на креативните си хрумвания, тъй като в тази промишленост, откакто създадеш личен жанр, който доближи до пика си, той бързо може да тръгне надолу. " Заради това е доста значимо да въвличаме в работата си още млади и надарени хора ", добавя той.

Рекламна равносметка

Васил Петраков е безапелационен, че филмовата промишленост в България е в напредък, поради което се подвига и равнището на снимане на рекламите. " Ако преди се снимаше за един ден с ниски бюджети, към този момент се снима в 2-3 дни с много по-големи вложения, което значи, че клиентите желаят и търсят качествени продукции ", споделя още той.

На българския рекламен пазар към този момент рядко може да се види и яростно състезание сред организациите, които от ден на ден почитат работата на сътрудниците си и работят дружно да развиват промишлеността. " Благодарение на разрастването на пазара организациите към този момент вземат решение същински проблеми, които оказват помощ на огромни марки и се трансформират в образец за промишлеността. Именно по този начин всички могат да се развиват, конкурирайки се по интелигентни креативен критерии ", изяснява креативният шеф.

Според Парасхакис пазарът в България е към този момент узрял да внася познание и ноу-хау от чужбина. " Не бих се учудил, в случай че виждаме от ден на ден висококвалифицирани чужденци в българската промишленост на равнище цифрова тактика, бранд съвещания, цифрова промяна и други "

Проблем обаче продължава да бъде наемането и задържането на фрагменти, тъй като рекламата е в мощна конкуренция с други промишлености, измежду които и IT сферата, а това води и до повишаване на цената на квалифицирания труд. " Това неизбежно ще докара до препозициониране на нискобюджетните организации, за които ще става все по-трудно да оцелеят ", добавя още основният изпълнителен шеф на guts&brainsDDB. Обзор на ФАРА 2018

ФАРА 2018 още веднъж мина под знака на смяната. Журито беше разграничено в три групи от по седем професионално профилирани специалисти за всяка да прави оценка категории, в които е най-компетентна. Емблематичната статуетка звезда беше разграничена на две – едната част за рекламодателя, а другата за организацията. Въпреки положително оценените от цялата промишленост промени всички се сплотиха към мнението, че измежду поръчките в състезанието към момента липсват неповторими хрумвания и акции, които да поведат пазара. " Преди имахме малко спечелили с няколко положителни хрумвания и всички останали планове бяха на доста ниско равнище, а в този момент междинното е по-високо, само че пък го няма върхът ", споделя Васил Петраков, креативен шеф на guts&brainsDDB и член на журито на ФАРА.

Тази година е и една от най-слабите във връзка с брой и качество на подадените поръчки в цифровите категории и към момента най-разпространените похвати са просто изявления във Фейсбук и Гугъл. Според Петраков това се дължи главно на преобладаващата телевизия, поради която се снимат повече и по-добри клипове, вместо цифровите поръчки да порастват. " Най-активното потомство хора обаче съвсем не гледа телевизия, а клиентите имат потребност от интегрирана цифрова тактика с съответна инвестиция, с цел да съумяват да доближат до този толкоз скъп таргет. Според мен занапред ще се ускорява инвестицията не в банери и постове, а в добре квалифицирано и свястно онлайн наличие ", споделя той.

Като посока на развиване на фестивала той показва по-доброто систематизиране на категориите по журиращите групи. За Мария Иванова пък е значимо ФАРА да излезе отвън границите на България и да се трансформира минимум в районен конкурс. " Само по този начин ще може да се показа опит и с други експерти, тъй като, с цел да се качи равнището, би трябвало да има с кого да се съпоставяме ", добави тя. Мария Иванова, управител " Маркетинг връзки " в Telenor

Какви резултати демонстрират рекламните акции на Telenor?

Според регулярно изследване* за оценка на рекламното наличие и показване във връзка с познатостта на рекламите Telenor се показва преди всичко (т.нар. Top of Mind Advertising Awareness) от към една трета от интервюираните, а над 70% от всички, които са виждали наша реклама в последно време, харесват рекламите на оператора. Това демонстрира, че връзката на компанията притегля вниманието и интереса на потребителите и основава висока степен на познатост на марката.

Колко значими за вас са премиите от рекламни фестивали?

За мен премията е това, че имаме организация, в която имаме вяра и на която се доверяваме. Успяхме дружно да установим тренд в връзката ни, който се последва от доста рекламодатели на пазара. За нас е значимо да реализираме задачите си и да сме удовлетворени от това, което вършим, а премиите са оценката на положителните резултати.

* KANTAR TNS, Ad Tracker, Национално представително проучване за градско население в България, 15 - 55 години "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР