© Lee Jae-Won Още по темата Уникредит ще финансира с

...
© Lee Jae-Won Още по темата Уникредит ще финансира с
Коментари Харесай

България е трета по финансиране от плана "Юнкер", Гърция води

© Lee Jae-Won Още по тематиката
" Уникредит " ще финансира с 15 млн. евро новаторски компании

Средствата са част от общо 340 млн. евро за осем страни и ще се отпускат при облекчени условия
8 май 2018
Райфайзенбанк ще отпуска заеми за още 250 млн. евро по стратегия COSME

Средствата по гаранционната скица дават опция за по-ниски обезпечения по заемите
15 яну 2018
Първото българско трио с пари от проекта " Юнкер "

Две частни сдружения към този момент получиха капиталови заеми за над 50 млн. евро от Европейска инвестиционна банка, а " Биовет " чака утвърждение за 100 млн. евро заем
21 сеп 2017 България е на трето място по притеглен запас от проекта " Юнкер ". Начело с най-вече средства като част от брутния вътрешен артикул се подрежда Гърция. Това демонстрират данните на Европейската комисия към април 2018 година Между двете балкански страни е Естония, а челната петица се добавя от Португалия и Испания.

Ресурс

Одобреният запас за България до момента от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който е централният дирек на проекта " Юнкер ", е в размер на 351 млн. евро. Той се чака да активизира спомагателни вложения от 1.6 милиарда евро. За съпоставяне - Гърция е получила 2.5 милиарда евро, които ще генерират вложения за 9.2 милиарда евро.

Като безспорна сума най-голямо финансиране до момента е получила Франция (9.3 милиарда евро), следвана от Италия и Испания. Там са мобилизирани и най-вече спомагателни вложения. Като цяло за Европейски Съюз утвърдените средства по проекта " Юнкер " са в размер на 56 милиарда евро към края на април. Те се чака да засилват вложения за 284 милиарда евро.

Големите планове

Досега в България са утвърдени три плана за инфраструктура и нововъведения, които ще бъдат финансирани от Европейската капиталова банка (ЕИБ) с поддръжката на ЕФСИ. Те са на обща стойност 281 млн. евро и ще засилват спомагателни вложения за 652 млн. евро. Най-големият от тях е планът на " Биовет ", която ще получи 100 млн. евро от ЕФСИ. Общата инвестиция ще бъде 212 млн. евро и ще бъде употребена за създаване на два нови завода за ветеринарни артикули - в Пещера и в Разград.

В края на 2016 година пък Българска банка за развиване получи кредитна линия от 150 млн. евро за финансиране на дребни и междинни предприятия и дребни сдружения със междинна пазарна капитализация. Допълнителната инвестиция се планува да бъде 408 млн. евро.

Малките печеливши

Отделно по проекта " Юнкер " са утвърдени 10 съглашения с банки медиатори за финансиране на дребни и междинни предприятия. За тях Европейска инвестиционна банка дава линия от 70 млн. евро, към които ще бъдат обезпечени спомагателни вложения за 930 млн. евро. Прогнозата е от облекчения достъп до финансиране да се възползват 6033 дребни и междинни компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР