© Leah Millis Американският президент вероятно ще се смее последен.

...
© Leah Millis Американският президент вероятно ще се смее последен.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Защо Тръмп ще се окаже историческа фигура

© Leah Millis Американският президент евентуално ще се смее финален. Още по тематиката
Мнения Daily - Какво взеха решение смъртните присъди, когато ги имаше?

И още: Защо Валери Симеонов нападна майките, само че не и хазартните босове; Слободията и диктатурата са две сестри
22 окт 2018
Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на " Желязната завеса "

Последният коментар на саудитския публицист Джамал Хашоги за " Вашингтон пост "
18 окт 2018 America first

Защо Тръмп ще се окаже историческа фигура

От коментар на Гидиън Рахман за Financial Times

Когато Доналд Тръмп приказва в Организация на обединените нации предишния месец, аудиторията му се смя. Но се притеснявам, че той може да се смее финален. 45-ият президент на Съединени американски щати може да остане в историята, като еманация на духа на епохата.

Първо, той скъса с консенсуса на елита по какъв начин Съединени американски щати би трябвало да се държи. Предишните президенти или отричаха ерозията на американската мощ, или безшумно се опитваха да се оправят с това. Тръмп го призна обществено и пробва да го предотврати. Той употребява американската мощ намерено и брутално, с цел да пренапише разпоредбите, преди да е прекомерно късно.

Глобализацията, реши Тръмп, в действителност е ужасна концепция, която отслабва Америка и ерозира виталния стандарт на американците. След 30 години на стагниращи и падащи действителни приходи, хората там се оказаха подготвени за такава концепция. Освободен от потребността да е вежлив, Тръмп заплаши както врагове, по този начин и другари.

Също по този начин, Тръмп реши, че по-богат и мощен Китай е неприятна вест за Съединени американски щати - и стана първият президент, опитал се да спре китайския напредък. Дали това е добра концепция или не, няма значение, тъй като е исторически ход, обръщащ 40 годишната политика на Съединени американски щати да се пробва да интегрира Китай в сегашния международен ред.

На домашния фронт, Тръмп беше първият президент, забелязал голямата дупка сред публичното мнение и елита - по въпросите на имиграцията, търговията и политиката на идентичността. Той дейно и безжалостно употребява това разделяне, говорейки неща, които биха били самоубийство другояче. Инстинктът му се оказа по-добър от този на социолозите.

Залогът на Тръмп към този момент печели. Американската стопанска система се движи нагоре, а китайската се забавя. Върховният съд беше преконфигуриран. Канада и Мексико предоговориха комерсиалното съглашение, а други американски съдружници също демонстрират признаци за единодушие.

Разбира се, всичко може да се провали. Икономиката да прегрее, при нова рецесия Съединени американски щати да не съумеят да координират световен отговор, инстинктът за рискови дейности на Тръмп да докара до война с Русия, Китай или на корейския полуостров. Но даже това няма да го спре да е историческа фигура.

------- За премиера е изключително значимо да лавира сред Русия и Европейски Съюз.

Цугцванг

Без парите на " неприятните еврократи " Борисов няма да издържи и седмица

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия блог

Фотограф: Анелия Николова
Днешната рецесия, както и предходните, се дължи на провали на цялото ръководство, а освен на навика на Валери Симеонов да натрупа точки от " straight talk " ( " Модерен " табиет, който носи позитиви, само че и постоянно разкрива тежката му политическа, а и човешка неприспособимост за висок държавен пост).

Кризата демонстрира три трайни и непреодолими неуспеха на ръководството на Борисов:

1. Пълна управническа отпадналост, боязън и непросветеност.

Не може, просто не може, след близо 10 години ръководство и политическа доминация, множеството от тях във превъзходна икономическа обстановка (с която не стопира да се хвали), властта на ГЕРБ да няма обикновени решения на проблемите на хората с увреждания. ГЕРБ просто не знаят какво да вършат в тази сфера, а и ги е боязън да създадат дребното, което знаят.

2. Състезание по популизъм и некадърност да се решат вътрешните проблеми.
Кризата издава освен очевидния вътрешен разпад на " Патриотите ", само че и разломите вътре в ГЕРБ, и най-лошо - непреодолимата конкуренция сред обособените групи в ГЕРБ и Оперативна програма кой да се нарежда като най-големия народен популист, лъжеконсерватор и лъжепатриот, като " български Орбан ". Просташкият език на Симеонов не е случайност - той е детайл от рецептата за сполучлив лъжеконсерватизъм. Този жанр не е натрапен от Симеонов, а от Борисов.

3. Външнополитическа взаимозависимост и накърнимост на властта.

Тц. Бойко не го е боязън, че кабинетът ще падне, в случай че извади Симеонов или Сидеров. Страх го е, само че от друго. Че в единия вид - изхвърляне на очевидния подбудител Сидеров, ще загуби милостта на Батюшка-Цар в Кремъл. А в другия, изключително с привличането на Марешки, ще изпадне в цялостна взаимозависимост от Батюшка-Цар и ще загуби парите на неприятните евробюрократи, без които напълно не може да свърже двата края. Не, не на ръководството - тях от дълго време е изпуснал. А на финансирането на обръчите на партията си, без които не може да задържи властта и седмица.

За Борисов е изключително значимо да продължава да лавира сред Русия и Европейски Съюз, като лапа пари и получава гаранции за сигурност и от двете места. По тази причина се нуждае и от шумното предателско държание на Волен, и от театрално-показната русофобия на Валери.

Оставката на Валери Симеонов няма да позволи нито един от проблемите. Оставането му на поста - още по-малко. Промяна е нужна " малко по-нагоре ".

-----------
Проблемът е не ниската раждаемост, а високата смъртност и емиграцията.
Дистопия

Роботите ще маргинализират страните като България

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Демографията като че ли е най-прекият път към душата на българската аудитория. Новото проучване на Георги Бърдаров и Надежда Илиева от Българска академия на науките още веднъж задейства познатия медиен инстикт.

Демографската пустиня – с тази мощна метафора създателите сполучливо активизираха националната меланхолия, която си е част от идентичността ни. Всички знаем, че България се обезлюдява, само че обликът на територия, която единствено след дванайсет години ще е 60% демографска пустиня (под 10 поданици на квадратен километър), естествено ще стресне всекиго. Ако бяха използвали някаква друга метафора, да вземем за пример екорезерват, щеше да звучи много по-ободряващо.

Тъжно е, че селища изчезват, тъй като хората все по-масово мигрират към шест огромни града в страната. Впрочем, жалейката за отиващото си село е книжовен род от предишния век. Защо да е неприятно, че популацията се събира на по-големи места? За мен наподобява доста по-лесно да организираш обществени услуги, работа, инфраструктура и културен живот, когато намалелите по брой хора се съберат по-близо едни до различен. Държавата е дребна, една добра ЖП мрежа ще трансформира загиващите китни места в приятни туристически дестинации, а тези, които обработват земята, ще са на половин час от нивите си.

Демографският срив е по-скоро проблем за пазара на труда. Георги Бърдаров е измежду дребното, които изясняват какво е демографски преход: оня необратим развой, при който раждаемостта спада паралелно с повишаването на стандарта. Навсякъде, във всички общества. И в това няма особена покруса, таман в противен случай – то е знак за развитост на обществото. Раждаемостта в България от 1,53 на жена напълно не е ниска спрямо другите европейски страни. Проблемът е високата смъртност и хроничната емиграция.

Идеята да върнем българските емигранти, като им дадем по-високи заплати, е медийно факсимиле, което създателите на проучването като че ли не са подложили на сериозен разбор. Ако работодателите имаха пари, щяха да дават. Но с цел да имат, би трябвало да се завърти производството, а за това пък няма хора. Виж, в случай че страната реши да подкрепя завръщащите се с жилища, оземляване, заеми - това към този момент е различен диалог.

Една от ограниченията, които отчетът самоуверено предлага, е " изработването на самодейна имиграционна политика ". Смело, тъй като върви срещу национал-популисткия консенсус. Какво значи самодейна? Започваме съществено да обмисляме какви хора ни трябват, по какъв начин да ги мотивираме, в какви количества да ги одобряваме. Като повтаряме ясно, че с изключение на имиграцията, просто няма различен метод да решим незабавно демографския проблем.

Всъщност най-големият демографски въпрос персонално за мен е дали технологическото развиване няма да направи човешките същества непотребни. Не единствено водачи, служители на реда и секретарки, само че и лекари, инженери, адвокати. Ако на следващия ден всичко ще прави изкуственият разсъдък, за какво въобще да се тревожим, че територията се обезлюдява? На техно-утопистите обаче бих предложил и един различен мотив, който развива Ювал Харари в последната си книга. Роботите няма да създадат непотребни единствено избрани групи вътре в страните – те ще маргинализират цели страни, които не съумяват да се приспособяват към новата стопанска система. Една такава страна рискува да стане България, запънала се като магаре на световния мост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР