© Красимир Юскеселиев Технологията на реакторите за АЕЦ Белене е

...
© Красимир Юскеселиев Технологията на реакторите за АЕЦ Белене е
Коментари Харесай

Мнения Daily: АЕЦ "Белене" трябва да остане като паметник на глупостта

© Красимир Юскеселиев Технологията на реакторите за АЕЦ " Белене " е парен локомотив Още по тематиката
Проектът АЕЦ " Белене " – повече нездравословен, в сравнение с безценен

Построяването на централата може да загроби освен настоящето, само че и напъните на няколко генерации напред
15 юни 2018
АЕЦ " Белене " към този момент потегля процедурно, строителството е под въпрос

Управляващите получиха зелена светлина да стартират нов рунд от разходи по два пъти проваления план за централата
7 юни 2018 Зависимост и корупция

АЕЦ " Белене " би трябвало да остане като монумент на нелепостта

От изявление на Йордан Йорданов, нуклеарен специалист и някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", за уеб страницата economic.bg

За такава дребна територия като България да я замърсиш с втора площадка е закононарушение. Особено в случай че имаш към този момент една площадка в Козлодуй, която по този начин или другояче си замърсил и има нужната инфраструктура. Ако се реши да се експлоатират тези реактори, може да се употребява площадката в АЕЦ " Козлодуй " като заместваща мощ на V и VI реактор, в случай че вероятно се наложи те по-рано да бъдат изведени от употреба.

Тази технология, която се употребява сега, е на правилото: сипваш топла вода в парогенератора, той генерира пара, която върти турбината, тя пък задвижва електрогенератора. Това е правилото от времето на парните локомотиви, при които парата върти буталото и кара колелата на локомотива да се въртят. Хората към този момент направиха реактори на бързи неутрони и дребни модулни реактори. Ние би трябвало да се замислим, че в случай че строим централата 20 години и я експлоатираме 60 години, излиза, че ще посрещнем новия век с парни локомотиви, нагледно казано.

В момента не би трябвало да се бърза, би трябвало да се изчака да дойдат по-модерни технологии. Така както бързо се развиват технологиите при телефоните, същото е и в енергетиката. В околните 15 - 20 години нямаме потребност от нови крупни мощности.

Не може единствено от една страна да получаваш всички енергоресурси, в това число и съоръжение за произвеждане на електрическа енергия и единствено с тяхно нуклеарно гориво. Трябва да има диверсификация както на оборудването, по този начин и на горивото. Турската атомна централа, която се строи, е с по-модерни реактори от нашите, с 1200 MW мощ. Унгарската също е съвременна, а чешката още повече. Освен това тези реактори могат да употребяват и друго нуклеарно гориво, а нашите реактори в " Козлодуй " могат да работят единствено с съветско гориво и съоръжение, както са и тези в " Белене ". Така авансово си залагаме клопки и няма по какъв начин да се възползваме от новите съвременни технологии, които ще дойдат, и оставаме подвластни.

Най-компетентната организация в региона на нуклеарното гориво, NUKEM, споделя, че до 2050 година фрапантно ще намалеят запасите от естествен уран и ще стартира повишаването му. Тогава тези централи, с тези " парни локомотиви ", стават нерентабилни, само че никой не приказва за това. Всички си мислят, че уранът се копае по този начин на полето. Ние имаме богати находища на уран, само че той се добива доста мъчно и при добива му се унищожава почвата. Ти правиш нещо за към 60 години напред, само че като ти нарастне уранът, какво ще правиш с тези реактори?

Най-големият минус на една атомна централа е, че основава доста нуклеарни боклуци и по тази причина в този момент в Козлодуй, против атомната централа, ще се строи с европейски пари национално вместилище за предпазване на радиоактивни боклуци – ниско и приблизително равнище. И по този начин Козлодуй става нуклеарно гробище, даже от Нови хан ще пренесат всички радиоактивни боклуци там.

Никъде по света не се предлага частен вложител в дребни страни, само има такива в Япония и в Съединени американски щати, само че това са страни с висок морал и разсъдък. За нашата страна частен вложител значи корупционен план, изключително в случай че е съветски, това е потвърдено. Въпреки че неведнъж се споделя, че държавното управление няма да даде нито един лев, това не е допустимо. Когато стана повредата с АЕЦ " Фукушима ", държавното управление в Япония изкупи централата и пое нуклеарния риск, който минава 500 - 600 милиарда $.

Сега споделят, че ще създадат търг, само че няма да поемат наложително изкупуване на силата и други, това не може да стане. Държавата би трябвало да поеме нуклеарния риск, както е в Турция. Има три виенски конвенции, които задължават страната да взе участие в Лондонски пул, където годишно се заплащат застрахователни суми на всеки нуклеарен обект, които подсигуряват, че в случай че стане повреда, този пул ще покрие избрана вреда. Но България внася доста ниска вноска, Лондонският пул ще покрие доста ниска вреда, останалото ще го поеме страната, което значи банкрут на страната.

За мен оборудването от АЕЦ " Белене " би трябвало да остане като един монумент на нелепостта. По-добре е да загубим 3 милиарда лева, в сравнение с да продължаваме да трупаме загуби, както вършат сега и други страни. Според мен би трябвало да се търси метод това съоръжение да се продаде и то е ясно, че на руснаците, както и предното съоръжение.
------------------------------
Дерегулация

Да освободим свободните специалности

От обява на Зорница Славова за седмичния бюлетин на ИПИ

От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на така наречен свободни специалности и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, лимитират конкуренцията, намаляват качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България казусът е изключително настоящ, защото регулациите при професионалните услуги са изключително тежки и непрекъснато нови и нови гилдии желаят да се саморегулират с целия набор от ограничавания.
За България казусът с регулациите при професионалните услуги е изключително настоящ, защото самите регулации са изключително тежки и непрекъснато нови и нови гилдии желаят да се саморегулират с целия набор от ограничавания

Фотограф: Красимир Юскеселиев
През последните няколко години Европейска комисия разгласява няколко проучвания на регулирането на свободните специалности. Докладите дават емпирични доказателства за резултатите от регулирането и отражението им върху засегнатите браншове, потребителите и стопанската система като цяло в шест европейски страни и редица изследвани сектори – Австрия (4 професии), Полша (22 професии), Германия (94 занаята), Гърция (11 професии), Италия (9 професии) и Англия (2 професии). Те демонстрират по какъв начин анулацията на регулации води до повече конкуренция и повишение на заетостта, а оттова и до по-ниски цени и по-високо качество.

Бум на таксита, треньори, брокери и гидове в Полша

През 2013 година в Полша отпада задължението всички таксиметрови водачи да минават специфични курсове и изпит за практикуване на специалността. В някои градове обаче условието продължава да се ползва. През идващите две години ясно се следи по какъв начин лицензите за таксиметрови водачи в градовете без наложителни курсове и изпити нарастват доста по-бързо от тези в градовете, при които доказването на подготовка остава (с 4.5 п.п.). Броят на компаниите, които оферират услугата, пък се стабилизира след съществено стесняване в интервала 2009 - 2013 година Докладът включва и проучване на качеството на услугата, само че промени при него не се следят. Увеличаването на конкуренцията води до намаляването на цените на таксиметровата услуга в Полша за пръв път от най-малко 10 години. Изследвания на Европейска комисия демонстрират по какъв начин анулацията на регулации води до повече конкуренция и повишение на заетостта, а оттова и до по-ниски цени и по-високо качество. Реформата обгръща и други специалности. Заетите в защитата нарастват с по 20% за година след промяната от 2013 година Пълната дерегулация на брокерите и организациите за недвижими парцели пък води до увеличение на наетите в бранша, броя на компаниите и строителството на жилищни и нежилищни здания. Премахването на наложителните курсове и изпити за туристическите гидове води до увеличение на броя им и намаляването на цената на услугата, както и до увеличение на разнообразието от действия, предлагани в бранша.

Фризьорът на Меркел в Германия работи нелегално

През 2004 година Германия отстранява редица регулации за практикуване на другите типове занаяти. За 53 от общо 94 занаята условията за характерна подготовка се отстраняват, а за останалите се понижават отчасти. Отварянето на пазара води до голям растеж на заетите в идващите 10 години. Това включва и повишение на заетостта на по-ниско квалифицирани занаятчии, само че проучването демонстрира, че гарантирането на качеството на услугите и продуктите на занаятчийството може да се реализира и посредством по-малко строги принадлежности. Например даването на гаранции, потреблението на търговски марки, насърчаване на комерсиалните вериги и така нататък

Анекдотично доказателство за това, че лицензите, наложителните курсове и изпити не подсигуряват качество, е фактът, че фризьорът на някогашния канцлер Герхард Шрьодер и на настоящия, Ангела Меркел, няма подготовка и работи " по изключение " от закона в годините преди промяната.

Освобождаване на свободните специалности в Гърция

През 2010 година Гърция понижава фрапантно регулациите върху свободните специалности както във връзка с навлизането в специалностите, по този начин и при активността им (включително унищожаване на лицензи, разнообразни регулации на формата на бизнеса, минимални цени и такси, възбрана за реклама, географски ограничения). Изследването е върху 11 специалности: юристи, нотариуси, инспектори, счетоводители, зъболекари, физиотерапевти, таксиметрови водачи, екскурзоводи, брокери, спедитори и оценители. Либерализацията има дълготраен позитивен резултат върху заетостта, цените на услугите са намалели, а качеството се е повишило поради конкурентния напън.

В България, наподобява, към момента ползите на гилдиите и откритите играчи са по-силни от ползите на евентуалната конкуренция, клиентите и всички жители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР