© Красимир Юскеселиев Още по темата Вечерни новини: Мащабна промяна

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Вечерни новини: Мащабна промяна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Докладът за "Белене" е икономически нереалистичен, а Тръмп и Банън са в остър конфликт заради книга

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Вечерни вести: Мащабна смяна във финансовите регулации и криворазбрана спогодба за отбрана на дамите

И още: Протестите за Пирин не престават в четвъртък; В Иран оповестиха размириците за овладяни; Започват изключителни инспекции на язовири поради трусовете в Гърция
3 яну 2018
Вечерни вести: Президентът върна антикорупционния закон, а всеобщите митинги в Иран не престават

И още: Бюджетът за 2017 завършва с съвсем 800 млн. лева излишък; Марихуаната в Калифорния към този момент е напълно легална; Данъчни разлики заплашват договарянията за коалиция в Германия
2 яну 2018
Вечерни вести: Рекордно харчене през публични поръчки и митинги против решението за Банско

Песимизъм в бизнеса поради неналичието на личен състав, парите за ремонта на МиГ-овете отиват към военните летища; Планетата ще посрещне 2018 година с рекордно население от 7.444 милиарда души
29 дек 2017 Сравнително безлично и със странични шумове мина третият работен ден на новата година. Докато в България тимът против Истанбулската спогодба за отбрана на дамите се усилва - с изключение на осемте министри от кабинета, срещу се оповестиха и Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили, в Съединени американски щати се изострят връзките сред Доналд Тръмп и Стив Банън след скандални разкрития на някогашния консултант на президента за срещата сред негови близки и съветски представители преди изборите.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

" Пълният " отчет за " Белене " се оказа оразян, неизвестен и нереалистично положителен

Докладът на Българска академия на науките за бъдещето на българската енергетика и реализацията на АЕЦ " Белене " към този момент е обществен, въпреки и със забавяне от към 2 месеца. Усещането, че нещо към момента се крие обаче е осезаемо, защото по-рано бе казано, че отчетът надвишава 1000 стр., а в този момент са оповестени едвам 370 страници. Освен това той няма създатели, което е неприемливо в научните среди, защото слага под подозрение изложените изказвания.

Впечатление прави и невъзможният стопански оптимизъм, при който планът би се вписал в границите на вероятното въобще. Той изисква да вземем за пример Брутният вътрешен продукт на страната единствено да пораства и то доста до 2040 г, което изключва всевъзможни международни рецесии, популацията да не понижава в същия интервал, а българите да догонят западноевропейците по ползване на ток, въпреки да нямат същите приходи.

Адвокатите на Тръмп заплашиха Стив Банън със съд поради разкрития в книга

Остър спор сред американския президент и някогашния му консултант Стив Банън се развихри в Съединени американски щати. Тръмп упрекна Банън, че е " изгубил разсъдъка си " в остро изказване, а юристите на президента са изпратили " предупредително " писмо на някогашния основен пълководец на Белия дом, потвърждавайки, че е нарушил съглашение, подписано по време на предизборната акция през 2016 година

Причината е новата книга на журналиста Майкъл Уолф " Fire and Fury: Inside the Trump White House ", която ще излезе идната седмица. В нея е представен Банън, който назовава " непатриотична " и " изменническа " срещата от юни 2016 година на група руснаци със сина на Доналд Тръмп, шурей му Джаред Къшнър и Пол Манафорт, оглавявал по това време предизборния щаб на претендента на републиканците. На срещата се допуска, че руснаците са предложили компрометиращи сведения за Хилари Клинтън. Именно тази среща е обект и на федералното следствие за евентуална съветска интервенция в предизборната акция в Съединени американски щати и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Москва.
Цитати от книгата можете да прочетете тук.

Макрон ще се бори с подправените вести във Франция

Френският президент Еманюел Макрон разгласи план на закон за битка с подправените вести в интернет в предизборните интервали. Той ще се отнася до обществените медийни мрежи, по-специално през интервалите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор. Макрон посочи, че обществените платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни във връзка с по този начин наречените спонсорирани наличия. В случай на разпространяване на подправена вест, ще е допустимо да се сезира арбитър, което ще разреши да се пристъпи към към този момент неуточнени следващи дейности.

След избирането си за президент, Макрон насочи рецензии към съветските медии, обвинявайки намерено съветския ефирен канал РТ, че е разпространявал дезинформации за него в уеб страницата си и в обществените мрежи по време на президентската акция. Франция е втората огромна страна в Европейски Съюз след Германия, която се пробва да дисциплинира обществените мрежи. През тази година в Германия влезе в действие закон, съгласно който обществените мрежи може да бъдат глобявани с до 50 млн. евро, в случай че не отстраняват изявления, подтикващи към ненавист.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Замърсяващи коли в София към този момент ще бъдат спирани от придвижване

Коли с неизправни катализатори, които замърсяват въздуха над допустимото, от през днешния ден към този момент ще бъдат спирани от придвижване. Пътната полиция в София, стартира инспекции за нездравословните излъчвания газове от колите, като част от ограниченията против рисково мръсния въздух в града. За задачата КАТ разполага със седем нови уреда – т.нар газанализатори. Пет от тях ще бъдат употребявани в каналите за регистрация, където се мерят газовете, а други два ще употребяват патрулиращи служители на реда. Шофьорите ще имат месец гратисен интервал, с цел да ревизират колите си и да създадат съответните усъвършенствания. Ако не дават отговор на условията нови коли няма да бъдат регистрирани, а към този момент записаните могат да бъдат спрени от придвижване.

Столицата има сериозен проблем с високите равнища на фини прахови частици, който е изключително остър през зимата и поради микроклиматичните особености на града и отоплението с въглища и дърва. Под засилен цивилен напън Столична община в последните месеци вкарва някои ограничения - главно за превоза в града, който съгласно кмета е виновен за към 60% от замърсяването на въздуха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Lego навършва 60 години

Култовите конструктори Lego навършват 60 години през 2018 година. Датската компания към този момент няма отбрана на патента си, а имитатори от дълго време се пробват да настигнат и надминат триумфа й - всяка компания може да копира тухличките на Lego и много го вършат. Конкурентни компании пуснаха както " клонинг " артикули, които доста наподобяват на истинските, по този начин и много по-евтини " допълващи артикули, които се свързават с оригиналите. Семейната датска компания би трябвало да се съревновава и с онлайн игрите. За жал в тази конкуренция финансовите доклади на Lego към този момент не демонстрират предходната добра форма.

Фотограф: Mariana Bazo

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Само половината от обещаните 120 рейса на газ ще купи Столичната община поради липса на предложения по позицията за 60 съчленени рейсове. Единичните 60 рейса за 28.87 млн. лева ще бъдат доставени от лизинговата компания " БАКБ Файненс ", благосъстоятелност на " Българо-американска кредитна банка ". За 60-те съчелнени пък ще бъде пуснат нов търг до края на януари. Новите рейсове на газ бяха посочвани от кмета Йорданка Фандъкова като мярка за повишение на качеството на въздуха.

Пътната организация стартира правенето на план за обстоен организационен проект на трасето от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. С това на процедура стартира подготовката за строителството на двупосочния сектор сред Крупник и Кресна, който в посока Гърция ще бъде изнесен отвън дефилето. На ръководещите се постанова да работят ускорено, с цел да се вместят в програмния интервал до 2020 г и да не слагат под риск еврофинснирането.

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за обновяване на регулярните полети с Египет . Това значи зелена светлина за руснаците да се завърнат на най-големия си пазар за туризъм. Русия прекъсна полетите с Египет през ноември 2015 година откакто съветски аероплан се разруши по курса Шарм-ел-Шейх - Санкт Петербург, което бе класифицирано като терористичен акт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР