© Красимир Юскеселиев Още по темата Топ 3 на компаниите

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Топ 3 на компаниите
Коментари Харесай

КЗК не откри нарушения при рекламата на кафето "Нова Бразилия"

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Топ 3 на фирмите за кафе държи 91% от пазара в стойност

Общите доходи от продажби не престават да порастват
1 ное 2018
" Нестле България " ще влага 4.6 млн. лева през 2018 година

За предходната година компанията регистрира 258 млн. лева оборот и 23.3 млн. лв. оперативна облага
24 апр 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нелоялни практики и заблуждаваща реклама от страна на " Якобс Дау Егбертс БГ " ЕООД във връзка с кафето " Нова Бразилия ", излиза наяве от решение на регулатора. Производството е формирано по искане на софийската компания " Балкам груп ", която също е в бизнеса с кафе.

От Бразилия ли?

В настояването си да Комисия за защита на конкуренцията " Балкам груп " твърди, че " Якобс Дау Егбертс БГ " ползва нелоялни заблуждаващи търговски практики при продажбата, дистрибуцията и маркетинга на кафетата с марки, които съдържат думите Nova Brasilia ( " Нова Бразилия " ). Според компанията използването на географското обозначение Brasilia основава илюзия у крайния консуматор, че произходът на кафето е от Бразилия, а това е тип нелоялна комерсиална процедура. Компанията твърди още, че на интернет уеб страницата на Nova Brasilia също няма информация къде се създава предлаганото от " Якобс Дау Егбертс БГ " кафе.

В настояването си до Комисия за защита на конкуренцията " Балкам груп " показва също, че на уеб страницата и върху опаковката на кафето Nova Brasilia е изписано " №1 кафе в България ", което е " жестоко нарушаване на разпоредбите за рекламиране ". Според компанията няма никакво законово съображение " Якобс Дау Егбертс БГ " да твърди това, още повече, че " не е маркирано да е правена статистика и какви са употребяваните критерии за аргументация на изказванието ".

Според " Балкам груп " потребителите на кафе Nova Brasilia биват съзнателно въвеждани в подвеждане, че продуктите от тази марка, както и техният мирис и вкусови характерности, подхождат по генезис, мирис и вкусови качества на аналогичните на тях, създадени в Бразилия.

Компанията счита, че това се отразява " извънредно деконструктивно върху устрема на съперниците на пазара на кафе в България да съблюдават законодателство в региона на отбраната на конкуренцията за обезпечаване на равни условия за сполучливо осъществяване на кафе бизнес в среда на ефикасна и лоялна конкуренция ".

В настояването си до Комисия за защита на конкуренцията от компанията акцентират още, че продължителността на осъществяване на тези нарушавания от страна на " Якобс Дау Егбертс БГ " е от 1993 година и че дългият интервал води до обилни финансови загуби за " Балкам груп ". Затова компанията желае да бъде осъществена инспекция какъв брой кафе с генезис Бразилия е внесло сдружението " Якобс Дау Егбертс БГ " (съответно неговият праводател във връзка с бизнеса с кафе " Нова Бразилия " - " Софил Индустриал Комерсиал " ООД) за интервала 1991-2018 година по данни от митниците и от компанията. " Балкан груп " упорства да бъде осъществена и ботанико-физико-химическа експертиза, посредством която да се откри дали продуктите с комерсиалната марка " Нова Бразилия " съдържат кафе с генезис от Бразилия.

В България по български

В мнението си до Комисия за защита на конкуренцията от " Якобс Дау Егбертс БГ " показват, че кафе с марката Nova Brasilia трайно участва на българския пазар повече от 25 години и е пазарен водач, като продуктът се купува от забележителен брой български семейства главно във разновидностите му на мляно кафе.

Според сдружението комерсиалната марка " Nova Brasilia " не съставлява напътствие за географския генезис на стоките, а по своята същина е " с фантазиен темперамент, композиция от думи без съответно смислово значение ". Тя съставлява комбиниране от словните детайли " Nova " и " Brasilia ", които " се възприемат от потребителите в своята целокупност, а не като обособени, независими съставни елементи ". Акцентът, подложен от словния детайл " Nova ", радикално трансформира семантиката на цялото фразеология и изключва асоциация с действително съществуваща страна, настояват от " Якобс Дау Егбертс БГ ". Според компанията вероятността за въвеждане в подвеждане следва да се преценя от позиция на междинния консуматор, който е " релативно информиран и в рационални граници бдителен и предвидлив " и възприема Nova Brasilia точно като марка, а не като напътствие за географския генезис.

" Якобс Дау Егбертс БГ " прави връзка и с наредбите на Закона за марките и географските означения, съгласно които не се записва марка, която " може да вкара в подвеждане потребителите по отношение на естеството, качеството или географския генезис на стоките, за които е декларирана ". Фактът, че всички марки Nova Brasilia са били съответно и гладко регистрирани, демонстрира, че специалистите от българското Патентно ведомство също са приели, че това фразеология не би могло да провокира асоциации с страната Бразилия и че марката не носи информация с погрешно, заблуждаващо наличие за качеството или географския генезис на стоките.

Цялата комерсиална връзка, обвързвана с марката Nova Brasilia, е асоциирана с България, с българските нрави и просвета, означават от компанията. Телевизионните рекламни клипове са с присъединяване на български артисти, които поддържат връзка на български език и са сложени в обстановки, типични за българския обичай и ежедневие. Липсва каквато и да е комерсиална връзка, създаваща подстрекателство за връзка на продукта с страната Бразилия и нейната просвета, настояват от " Якобс Дау Егбертс БГ ".

Надписът " Кафе № 1 в България ", присъстващ върху опаковката на мляно кафе Nova Brasilia и уеб страницата www.novabrasilia.bg, съдържа уточнението, че " данните са основани на изследване на " Нилсън България " и се отнасят за продажби в размер през 2012 година (на някои пакети – 2013 г.) в сегмента на мляно кафе ", означават в своя отговор до Комисия за защита на конкуренцията от сдружението.

Nova Brasilia е марка №1 в България по продажби в сегмента на мляното кафе освен през 2012/2013 година, само че и за всички години по-късно (2014, 2015, 2016 и 2017 г.), възлизащи на повече от 50% от размера на продаденото в България мляно кафе през тези години, прецизират от " Якобс Дау Егбертс БГ " и показват информация за пазарен дял.

Конкуренти

" Балкам груп " ЕООД се ръководи от едноличния притежател на капитала Яник Мекушин. Компанията реализира стопанска активност, обвързвана с произвеждане и разпространяване на кафе, от юни 2015 година

Едноличен притежател на капитала на " Якобс Дау Егбертс БГ " е Jacobs Douwe Egberts International B.V., Холандия. Българското сдружение е учредено през 2015 година и продава кафе " Nova Brasilia " от юли същата година. То е приемник на " Монделийз България " ЕООД.

Решението

Кафе Nova Brasilia участва на българския пазар от 1991 година, като през годините се създава и популяризира поредно от разнообразни сдружения. Комисията приема за процесен интервала от декември 2014 година до момента. Според антимонополния орган рекламното обръщение не съдържа детайли със заблуждаващ темперамент и не е в положение да породи отрицателен резултат върху съперниците. Комисия за защита на конкуренцията счита, че непрекъснатото предложение на кафе Nova Brasilia на българския пазар повече от 25 години го прави чудесно разпознаваемо за българския консуматор.

Фирмата " Якобс Дау Егбертс БГ " е правила рекламни акции за разпространение на продуктите Nova Brasilia, които способстват в допълнение освен за трайната известност на продукта, само че и за метода, по който той се възприема от междинния консуматор, регистрира регулаторът. В резултат комерсиалната марка Nova Brasilia " добива такава необятна известност измежду българските консуматори, че стартира да се отъждествява с продуктовата категория за мляно кафе ".

Наличието на думата Brasilia " не образува по никакъв метод настройка у евентуалния консуматор, че закупувайки мляно кафе Nova Brasilia, то е с бразилски генезис или е импорт от Бразилия, още повече, че ответното сдружение на никое място не промотира процесното кафе като такова с бразилски генезис ", обобщава комисията.

Действията на " Якобс Дау Егбертс БГ ", свързани с потреблението на думата Brasilia в наименованието на предлаганото кафе, както и потреблението на рекламното обръщение " " № 1 кафе в България " при промотирането му, не опонират на добросъвестната комерсиална процедура и не са от естество да увредят ползите на съперниците по непозволен метод, заключава регулаторът.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР