© Красимир Юскеселиев Корупцията в различните й форми е основната

...
© Красимир Юскеселиев Корупцията в различните й форми е основната
Коментари Харесай

Германската камара: Корупцията е основната пречка за бизнеса в България

© Красимир Юскеселиев Корупцията в другите й форми е главната спънка за развиването на конкурентоспособността в България, защото визира всички основни сфери, от които зависи бизнесът. До това умозаключение стигнаха участниците в конференцията " Конкурентоспособност и капиталова среда ", която беше проведена от Германо-българската индустриално-търговска камара и фондация " Фридрих Науман ". Освен че бяха разисквани проблемите, на форума бяха направени и съответни оферти за решения, които ще бъдат показани на управляващите.

Фокусът в полемиките попадна върху три хронични минуса на средата - правораздаване, инфраструктура и обучение, както и върху новата спирачка пред вложенията - опълчването на планове без разумен разговор и неналичието на доверие към бизнеса и институциите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Правова страна

За построяването на правова страна съществена спънка се явява корупцията, която основава непредсказуемост за бизнес начинанията, считат участниците в полемиката. Според тях решение на казуса може да бъде " почистването " на фрагментите в правораздаването и деполитизацията на системата.

Бавното правораздаване пък, което е резултат от свръхнатовареност в системата, може да се преодолее със специализация по материята - да вземем за пример актовете на Комисията за финансов контрол да се гледат единствено в София, тези, свързани със земеделие - в Пловдив, актовете на морската администрация - във Варна, и така нататък Проблем е и неприятната подготовка, която съгласно участниците е резултат от обстоятелството, че самата система демотивира хората да учат и да се развиват. За превъзмогване на свръхрегулациите в някои области и неприятното законодателство последните години допустимо решение е да се преразгледат измененията в нормативните актове и в случай че те са се отдалечили от първичния план, да се поправят.

Инфраструктура

Най-много проблеми и вероятни ограничения бяха обрисувани в региона на инфраструктурата, където за понижаване на корупцията беше препоръчано да се вкара електронно ръководство на публичните поръчки и разширение на контрола върху осъществяването им.

Много значимо е да има ясна дълготрайна тактика за развиване на инфраструктурата, с избрани цели и финансов ангажимент, считат представителите на бизнеса. Като основни бяха избрани плановете за автомагистрала " Хемус " и връзката Видин - Кулата. Развитието на концесиите като метод за създаване на инфраструктура е едно от вероятните решения. Окрупняването на административното разделяне би помогнало на бедните общини без административен потенциал да развият инфраструктурата си. Като безусловно порочна участниците дефинираха практиката вложителите постоянно да бъдат принуждавани освен да построяват довеждаща инфраструктура до предприятията си, само че и да я подаряват на общината по-късно.

Образование

Липсата на макрорамка за задачата и бъдещето на образованието в България стои в основата на слабите резултати, считат участниците в полемиката. Според тях е наложително въвеждането на процедура освен в междинното, само че и във висшето обучение. Това значи най-малко 7-8 месеца от една бакалавърска степен да минава в на практика опит, с съответен наставник, в съответна компания, по съответни планове. Самите учители също би трябвало да бъдат специалисти, а освен преподаватели, което изисква те да минават годишни образования по материята, която преподават. Огромна остава пропастта сред образователните заведения и това, което бизнесът търси, единомислещи бяха участниците в разискванията. Критични за триумфа на бизнеса са и вложенията, които фирмите вършат в продължаващо образование.

Насърчаваща бизнес среда

Темата за цялостната бизнес среда се оказа най-сложната, защото тя естествено има доста пресечни точки с останалите въпроси и най-много с правната среда. Липсата на доверие от страна на обществото към институциите прелива към бизнеса, тъй като хората не имат вяра, че институциите ще управлява бизнеса и той ще работи както би трябвало, разяснява Боян Рашев от " denkstatt България ", който показа резултатите от оценка на няколко неосъществени плана в страната. По думите му това постоянно е обвързвано и с доста прочувствени реакции, подбудени от страховете на хората и незадоволителната осведоменост. В същото време вложителите заобикалят гласност, тъй като в България прозрачността те прави уязвим, сподели Рашев.

Според участниците в полемиката бизнесът би трябвало да работи интензивно за по-адекватното разбиране на облика на бизнесмена в България, тъй като публичните показа са мощно изкривени от неприятните образци. До 14 декември се кандидатства за Наградата на немската стопанска система
Кандидатстването за годишната Награда на немската стопанска система, която се провежда от Германо-българската индустриално-търговска камара за 15-и път, продължава до 14 декември. Номинации могат да се вършат както за личната компания, по този начин и за друга. Наградите за достижения през 2018 година ще бъдат в три категории - " Малко и приблизително дружество ", " Голямо дружество " и " Социален ангажимент ". Критериите за оценка включват вложения и нови работни места, увеличение на търговията с Германия, изпълнени стратегии за подготовка, околна среда или обществена ангажираност, както и други заслуги за развиване на българско-германските стопански връзки. Победителят във всяка една от категориите ще бъде избран от жури от представители на бизнес средите, политиката и дипломацията. Самите награди ще бъдат връчени публично на 24 януари 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР