© Красимир Юскеселиев Капитал публикува коментар на дългогодишен служител на

...
© Красимир Юскеселиев Капитал публикува коментар на дългогодишен служител на
Коментари Харесай

Битовата престъпност: поглед отвътре

© Красимир Юскеселиев " Капитал " разгласява коментар на дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи, работещ по линия на стандартната престъпност, свързал се е с нас след обявата от предходната седмица, отдадена на полицейската статистика и намаляващата битова престъпност - " Престъпността, която продължава да понижава ". Уважаваме молбата на създателя на текста да остане неизвестен, защото на процедура изразеното от него мнение в никакъв случай не би получило глоба за издание по формалната процедура.

Не знам кого интересуват дългите поредици от числа, проценти, таблици и сравненията им с някакъв отминал интервал, с изключение на тези, които ги изготвят. В този си тип статистиката е извънредно неопределено упражнение, което може да бъде манипулирано и видоизменяно съгласно търсената цел. Министерство на вътрешните работи не e изключение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За една държавна конструкция, която се устоя от налозите на тези, на които дължи отчетност, положителната статистика е жизненоважна. Само, че в Министерство на вътрешните работи постоянно се не помни, че тя не е за пред управлението, а за пред света.

Продължава да има доста полицейски ръководства, където закононарушенията се завеждат под входящ номер, а не като така наречен заявителски материал (съобщение за осъществено престъпление) или досъдебно произвеждане, тъй като последните влизат в статистиката, а първите - не. Чак когато се откри причинителят на закононарушението - те се пререгистрират и се регистрират като разкрити.

Факт е обаче, че структурата на престъпността се трансформира. Регистрираната престъпност фактически действително понижава.

Най-голям % от престъпността у нас заема фактически така наречен " битова ", защото тя е с най-широк обсег. Тук са кражбите на колела, кражбите на алкохол и цигари от дребните будки, кражбите на домашна ракия и принадлежности от изби, това са кражбите от гаражи, това са действия, осъществени от лица с невисок обществен статус, постоянно употребяващи и/или страдащи от взаимозависимост към наркотични субстанции и/или алкохол, които търсят бърз достъп до движимости, които елементарно могат да продадат на заложни къщи, таксиметрови водачи или други, сложни за надзор места.

Има фактори, които са отвън Министерство на вътрешните работи. Тях обаче нито един служител на реда няма обществено да съобщи, тъй като ще го обвинят, че търси опрощение.

Откраднатите движимости най-често са такива, които самите притежатели не могат да разпознават. Как можеш да търсиш туба с домашна ракия, открадната от мазето? Как да търсиш инструмент, който е платен преди 10 години, а притежателят му няма кутия със сериен номер? Как да издирваш две бутилки уиски или пет палки шпеков колбас от магазина? Това са обстоятелства, не оправдания. Зад огромна част от тези числа стоят точно такива случаи.

Кражбите от жилища са огромен проблем и ще продължат да бъдат. Факторите в тази тенденция са доста - всеобщо употребяваните за входове на блока или за балкони PVC-врати, които се отварят с елементарна отвертка тъкмо за пет секунди, всеобщите така наречен китайски порти и патрони, които могат да забавят не повече от две минути крадеца, неналичието на видеонаблюдение вътре в самите входове и други Eдна камера вътре на стълбището няма да спре причинителя, само че ще помогне на полицията да го откри.

Апатията на съседите също е печален факт. Случаите, когато съседи са чували подозрителни шумове от жилища, в които не би трябвало да има никой, или пък в тъмната част на деня, само че не ревизират или най-малко не алармират на 112, са доста, прекалено много.

Мобилността на лицата от така наречен контингент е също фактор. Тръгваш сутринта с кола от Варна, след два часа си във Велико Търново, обход час- два с инспекции, навлизане и грабеж на апартамент - пет минути, след това назад. Или от Пазарджик в София. Или от Враца в Плевен.

Немалка част от причинителите на закононарушения, които имат малко разум в главата, се преориентираха към надалеч по-доходоносните, надалеч по-трудните за доказване и с по-малък риск закононарушения като трафик на мигранти и финансови измами. И да, това е реалност, който оказва въздействие на престъпността.

За какво се употребяват служителите на реда

А в същото време служителите на реда вземат участие в безспир безумни интервенции и инспекции, където действително нямат работа, а пазят проверяващите да не ги набие някой.

Конкретно - какво тъкмо правеха служители на реда с проверяващите от така наречен тол полиция при старта на инспекциите? Пазеха да не ги набият. Какво вършат служители на реда по магазините с проверяващите от БАБХ? Какво вършат служители на реда да пазят свинарниците? Някой зададе ли си въпроса какъв брой села останаха без полицейско наличие с дни, с цел да се пази да не се изнесе едно прасе? Министерство на вътрешните работи е единствената държавна институция, с изключение на Български пощи, които имат хора на всички места и надлежно се употребяват за всичко. И е сборен облик на всички негативи.

Престъпността е сложно събитие, такава е и работата по разкриването й. Статистиката е инструмент за отчетност на едно институция, и да - полицията го нагажда, с цел да наподобява добре. Защото никой не я пита какво й коства да разкрива закононарушения, до момента в който има орди чиновници в административни дирекции, които нищо не вършат, а вземат повече от " същинските " служители на реда.

И това води след себе си демотивирани чиновници, неприятно отношение, неглижиране на проблеми, извънредно ниско качество на новоназначените чиновници.

За връзката сред обществените мрежи и чувството за растеж на престъпността

Убеден съм, че някой някъде към този момент е написал към този момент научно проучване за връзката сред обществените мрежи, електронните медии и чувството в обществото за забележителен растеж на закононарушенията. От една страна групите във Фейсбук разрешават в действително време да се показа информация за открадната движимост (автомобил, колело, ключове ) и някой някъде да ги откри. Това е огромна помощ към работата на полицията, а не мотив за рецензия към нея, че не си прави работата. Но всяка заран по малките екрани има рубрики за осъществени закононарушения, репортажи от някой град, където нещо се е случило и в един миг стартира да се образува мнение, че престъпността е добила невероятни мащаби и е навсякъде събитие. А престъпността си е същата, просто преди 15 години нямаше Фейсбук и не знаехме какво се случва през днешния ден в Благоевград да вземем за пример.

Престъпността се развива и се приспособява към това, от което може да печели най-добре. Министерство на вътрешните работи приспособява статистиката към репортерите, които желаят да видят висока разкриваемост. Кога за последно кореспондент, прокурор или министър е вляза в същинско ръководство на полицията да види по какъв начин се работи, а не в някое потьомкиново* такова?

Да де, за това приказвам...

----
* Изразът " потьомкиново село " значи изкуствено основан обект с пропагандна цел. Терминът произлиза от селищата, които губернаторът граф Потьомкин преди време е издигал по маршрута на обиколките на Екатерина Велика със западните посланици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР