© Костас Анастасиу Капка Тодорова е от журналистите, които успяват

...
© Костас Анастасиу Капка Тодорова е от журналистите, които успяват
Коментари Харесай

20 въпроса: Капка Тодорова

© Костас Анастасиу Капка Тодорова е от публицистите, които съумяват да си изковат име без значение от или макар медията, в която работят. Отразявала е военните спорове в Ирак и Македония, правила е репортажи от Палестинската автономност, Израел, Сирия, Йордания, Ливан и Косово. Кореспондент в Германия от 2005 година до момента. Споменът й от неделята преди да стартира публично войната в Ирак, е измежду най-силните антивоенни послания в обществените мрежи, където тя се изявява като същински инфлуенсър. От есента на 2019 година Капка Тодорова е част от екипа на " Клуб Z ".

И още - майка, феминистка, берлинчанка, занаятчия на мусаката, домошар. С фино възприятие за комизъм и самоирония, с изострен усет към гротеската, маскирана като българска действителност, която постоянно осмива във фейлетони, подписани с псевдонима Лола Монтескьо и превеждани на френски, немски, полски и румънски. Първата българка, спечелила (през 2016 г.) Международния конкурс за пай комичен роман на името на Алеко Константинов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Автор на две книги с фейлетони и на един от първите български аудиосериали, " Гълъбова кръв ", основан за платформата Storytel.

Като какъв човек се определяте?
Сериозен.

Нещото, в което вярвате безусловно?
В фамилията, в закона за гравитацията и в това, че днешните деца ще са по-умни и положителни възрастни от нас.

Любимият ви миг от деня?
Мързеливият: когато денят е завършил сполучливо и с чиста съвест полегна на диванчето.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Харесвам работата си. Но публицистиката през днешния ден като цяло е предизвикателство - за жалост съвсем не останаха медии, в които да има потребност от действителна, същинска журналистическа работа. Само през последните месеци бяха уволнени и отстранени дузина от най-известните имена в специалността. Хората споделят: " Ами обикновено е в днешно време да си сменяш работата, какво толкоз, че шефът им си пази ползите? " Но журналистическата работа не е просто бизнес, тя пази и дава отговор на ползите на цялото общество. Поне по този начин би трябвало да е. Един добър публицист се построява с години. И 10 неопитни сътрудници не могат да заменят сътрудници като Миролюба Бенатова или Генка Шикерова да вземем за пример. Журналистиката също по този начин е специалност, в която новите генерации се учат от старите - най-малко по този начин би трябвало да бъде. Но остарели генерации съвсем не остават, има едно текучество на млади, бързо прелитащи от медия на медия и микрофон на микрофон публицисти, които бързо се ориентират към пиара, шоуто, политиката - все области, които не са публицистика.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Както и на новак публицист. Трябва да кажа на хората какво, къде, по кое време, по какъв начин и най-много за какво се е случило нещо.

Как си почивате?
С писане. Ако не пиша вести, пиша фейлетони, неотдавна написах и първия си аудиосериал, любовно-криминален, който ме показва в изцяло нова светлина.

Какво ви зарежда?
Разходките, общуването със сина ми, хубавите филми, пътуванията.

Какво ви разсмива?
Правителството ни. Мога да се дръзвам от заран до вечер на това, което споделят и вършат - толкоз е неуместно и незаконно, а минава всякога.

Какво ви натъжава?
Правителството ни. Мога да рева от заран до вечер на това, което споделят и вършат - толкоз е неуместно и незаконно, а минава всякога.

Какво ви вбесява?
Ще се потретя.

Личност, на която се възхищавате?
Майка ми.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Имам отлично възприятие за комизъм. Също по този начин то е и доста изтънчено и постоянно се разбирам единствено аз.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Бих желала да съм малко по-ниска, малко по-млада, малко по-слаба и международен мир. Заменям изброеното и за добра сума пари, с която да отпътува на някой остров и по през целия ден да се излежавам на плажа.

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Бих желала да имам няколко паралелни живота, в които, до момента в който в единия пиша блестящите си текстове за " Клуб Z ", в другия си доглеждам сериала, полегнала на диванчето, а в третия - аз съм създател на сериала, който милиарди фенове по милиарди диванчета желаят да си догледат.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Два дни във Велинград със фамилията ми и планувани още пет с тях през лятото.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
" Клуб Z ", фейсбук, банковата ми сметка.

Къде бихте желали да живеете?
Продължавам да държа на фантазията си за паралелните животи и желая да пребивавам по едно и също време в София и в Берлин.

Коя е последната книга, която прочетохте?
" Обслужвал съм британския крал " на Бохумил Храбал.

Най-интересното място, на което сте били?
Багдад, Бейрут, Дамаск, Палестина, Велинград, Самоков и Гълъбинци.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Прави каквото би трябвало, да става каквото ще. Засега работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР