© Kim Kyung-Hoon Още по темата Toshiba най-накрая продаде поделението

...
© Kim Kyung-Hoon Още по темата Toshiba най-накрая продаде поделението
Коментари Харесай

Toshiba поема пълния контрол над Westinghouse

© Kim Kyung-Hoon Още по тематиката
Toshiba най-сетне продаде поделението си за чипове

Купувачът – консорциум, ръководен от Bain Capital, ще заплати 18 милиарда $
1 окт 2017
Apple влиза в конкуренцията за бизнеса с чипове на Toshiba

Компанията на Тим Кук има интерес за повече сигурни снабдители на чипове на пазара
3 сеп 2017

Японският конгломерат Toshiba ще изкупи 10% от акциите на нуклеарното си звено Westinghouse, които сега са владеене на миноритарния акционер Kazatomprom. Така компанията ще има цялостен надзор върху звеното си, което банкрутира в края на предходната година, написа Reuters. Цената на договорката е 59 милиарда японски йени (522 млн. долара). Самото управление на Westinghouse обмисля цялостната продажба, като, в случай че се стигне до договорка, тя би била на стойност към 4 милиарда $, сочат вътрешни източници от американската енергийна компания. Възможна е и ликвидация на обособени активи.

Компаниите за частен капитал Blackstone и Apollo Global са любимци за закупуването на компанията за нуклеарна сила, сочи още информацията на Reuters. Друг кандидат за закупуването на Westinghouse е консорциум, състоящ се от капиталовата компания Cerberus Capital и американския производител на съставни елементи за атомни централи BWX Technologies. Успешна продажба би редуцирала финансовия удар за Toshiba.

Проблемите в Westinghouse

Забавянето на два нуклеарни плана на подразделението в Съединени американски щати докара до отписване на активи за 6.3 милиарда $ и напускането на ръководителя на управителния съвет на японския колос Шигенори Шига. Westinghouse също по този начин има планове и във Англия, за които към момента не е ясно по какъв начин ще се развият и дали изобщо ще бъдат осъществени.

Проблемите на Westinghouse доведоха до цялостен безпорядък в една от най-важните японски компании. Тогава акциите на Toshiba изгубиха загубиха 45% от цената си, като до момента са поскъпнали едвам с едвам 10%. Компанията е застрашена акциите да бъдат свалени от търговия на фондовата борса в Токио поради несвоевременно отчитане на финансовите си резултати – проблеми, които датират от година по-рано.

Заради Westinghouse Toshiba разгласи финансовите си резултати за първите 9 месеца на фискалната 2016 година с два месеца забавяне, като конгломератът означи загуба от 4.8 милиарда $. Toshiba оперира в сфера, за която се изисква специфичен бизнес лиценз от японското държавно управление, който изтича в края на 2017 година За да бъде възобновен, компанията би трябвало да покрие избрани финансови критерии, които са под въпрос.

Изкупуването на акциите би трябвало да се случи на 1 януари 2018 година, оповестиха от Toshiba. В момента те са благосъстоятелност на казахстанската компания Kazatomprom, която се занимава с рандеман на уран. Фирмата закупи 10-процентовия си дял през 2007 година, само че в контракта има уговорка, която разрешава непосредствено откупуване на акциите от Toshiba.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР