© Kim Hong-Ji При всички fintech приложения регистрацията се приключва

...
© Kim Hong-Ji При всички fintech приложения регистрацията се приключва
Коментари Харесай

Все по-разнообразни и алтернативни

© Kim Hong-Ji При всички fintech приложения регистрацията се завършва посредством изпращане на персонален документ за идентичност и телефонен номер. Това е условие на Европейски Съюз по отношение на предварителната защита финансиране на тероризъм и пране на пари. Още по тематиката
Fintech:

Алтернативи на високите банкови такси

Ново потомство компании разрешават да се свият с до 100% разноските за парични интервенции
25 май 2018
Управлявай тези финанси

Какво ново при приложенията за персонални спестявания и вложения
2 фев 2018
Както пощата беше изместена от имейла, по този начин и обичайните финансови услуги все по-често се правят от високотехнологични започващи компании вместо от стандартните банки. Fintech секторът предлага по-бърза и по-евтина услуга, като всички интервенции се правят онлайн. Основният плюс на тези компании е, че не поддържат клонова база, т.е. нямат разноски за здания и личен състав, което им разрешава да оферират по-достъпни цени по услугите си. Освен това осчетоводяването на интервенциите при тях се прави незабавно, което доста усъвършенства опцията клиентите да проучват и приходите си.

В началото всички те започваха с изцяло безвъзмездни услуги, с цел да изградят потребителска база, като последователно започнаха да вкарват платени пакети, в които включват повече привилегии за клиентите си и нови варианти.

По-лесно и по-безплатно

Такъв е и казусът с една от най-популярните стартъп компании във fintech бранша. Британската Revolut, която е учредена още през 2013 година, може да съвместява 24 валутни сметки в един акаунт, като превалутирането сред тях се прави без такса и на междубанков валутен курс. Той постоянно е с 5% по-изгоден, в сравнение с този предлаган от банките за физическите лица техни клиенти. Прехвърлянето на средства сред консуматори на приложението и осъществяването на банкови транзакции в границите на SEPA също е изцяло гратис, като на клиента се обезпечава неповторим британски IBAN номер. Освен това безплатният пакет включва дебитна карта, с която може да се теглят на банкомат до 200 евро кеш месечно без такса в над 100 страни по света, а потребителите могат да трансферират средства в 5 от водещите криптовалути. Реално не се прави закупуване на биткойни – т.е. такива не могат да бъдат трансферирани от приложението на различен адрес, а по-скоро се прави залог за цената към дадения миг, само че въпреки всичко това е алтернатива, която множеството финансови оператори на електронни пари или банки заобикалят.

Уникален металяга

Преди 2 седмици Revolut към този момент вкараха и " железна " сметка, при която този предел е повишен на 600 евро месечно, само че има и въведена такса от 12.99 паунда. Усещането за уникалност е подсилено от забавен маркетингов трик - безконтактната дебитна карта за тази сметка е направена от неръждаема стомана. Така Revolut става втората fintech компания след немската онлайн банка N26, която предлага железна карта. Освен това този пакет включва и кешбек в размер 1% от осъществените покупки отвън Европа. Revolut има и бизнес сметка с по-големи разплащателни предели, за която се прави спомагателен развой на утвърждение. Компанията предлага и спестовна услуга, която автоматизирано може да закръгля нагоре осъществени заплащания и да заделя сумата в нещо като виртуален депозит, само че без рента.

Помислено е и за студентите

Друга услуга, която набра огромна значителност в последно време, е онлайн банката Monese. Тя разрешава елементарно – единствено посредством инсталирането на мобилно приложение и осъществяването на регистрация - да се открие британска банкова сметка, без да е належащо доказателство за краткотраен адрес в страната или кредитна история. По този метод взема решение известния проблем Параграф 22 на доста имигранти на Острова, които не могат да наемат квартира, тъй като нямат банкова сметка и не могат да си открият такава, тъй като нямат непрекъснат адрес в Англия. Освен това от това лято Monese стартира да предлага безвъзмездна сметка за студенти, които се образоват в университет в границите на Европейския съюз. Тя включва 6 безвъзмездни тегления на банкомат месечно и коства 4.95 паунда.

Пионерът на fintech услугите може би е Transferwise. Това е peer-to-peer система за евтини междугранични преводи, която оперира още от 2011 година Най-общо тя работи по този начин: парите, които клиент от България желае да изпрати до Германия се трансферират към консуматори, които имат да получават пари у нас, пратени от чужбина. А средствата в Германия се получават от немски консуматори, които пращат в друга страна. По този метод не се правят междугранични преводи и прехвърлянията са доста по-евтини. През предходната година Transferwise също започнаха да оферират сметка, наречена Borderless, а от началото на тази година клиентите получават и дебитна карта. Последното изобретение при тях е, че от август Borderless сметката на Transferwise към този момент може да получава непосредствено средства и от американски банки, както това по-рано беше уредено с европейските.

Има си и проблеми

Един от главните минуси на онлайн финансовите оператори е обслужването. Обикновено то се прави посредством мобилно приложение, като през неговата чат функционалност се задават въпроси към чиновници от отдела за поддръжка на клиентите. Тъй като системите са в непрекъснат развой на развиване и разработка, нерядко по тях може да възникне проблем и краткотрайно блокиране на интервенциите. Също по този начин повишаването на потребителската база очевидно изпреварва нарастването на чиновници в хелпдеска. В такива моменти броят им се оказва извънредно непълен и може да се наложи даден клиент да изчака най-малко ден, до момента в който получи отговор на своето питане. Подобен случай имаше в края на август, когато Revolut вкара нови условия за предварителна защита против пране на пари, ориентирани към клиенти, които по-често употребяват услугите им. Изискванията доведоха до краткотрайно блокиране на сметки тъкмо в отпускарския интервал. Именно тази неустойчивост към този момент кара доста хора да не доверяват огромна част от финансите си на fintech приложенията.
По-труден запор

Според обява в правния портал Lexology сметките във fintech фирмите могат да бъдат запорирани по искане на заемодател доста по-трудно, в сравнение с банковите. Източник от сектора на частните арбитър реализатори в България удостовери, че липсва ясно открита процедура по какъв начин да се действа при нужда от запориране на средства в друга страна, още повече в небанкова финансова институция. " Има текст в Граждански процесуален кодекс, който планува запорирането на банкови сметки у нас да може да се прави по електронен път. Такава система сред ЧСИ и банките обаче не е построена и опцията действително не се употребява. Така че свързването с задгранични банки и оператори на електронни пари става още по-сложно ", изясни източникът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР