© Kevin Lamarque Още по темата Вечерни новини: Децата в

...
© Kevin Lamarque Още по темата Вечерни новини: Децата в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Половин милиард лева за ремонт на язовири, Тръмп срещу Германия

© Kevin Lamarque Още по тематиката
Вечерни вести: Децата в тайландската пещера са избавени, Ердоган повери държавните финанси на шурей си

И още: Тереза Мей укрепи позициите си в правителството; Ще провали ли Тръмп срещата на НАТО; Защо стачкуват в БНР
10 юли 2018
Вечерни вести: Оставки след " мекия " Brexit, митинг на дребни търговци на горива

С какъв брой ще се вдигне акцизът за бездимните цигари; От през днешния ден Ердоган ръководи Турция съвсем еднолично; Спасителната интервенция в пещерата в Тайланд върви сполучливо
9 юли 2018 Срядата в България бе ден с значими законодателни и политически решения. Правителството изненандващо реши да даде половин милиард лв. от налозите ни на непрозрачната държавна компания ДКК за ремонт на язовири. В Народното събрание пък депутатите одобриха огромна част от посочения за лобистки план за търговия с горивата, който заплашва дребните търговци да изпаднат от пазара и поради който сътрудниците от " Обединени патриоти " се изпокараха. А в ръководещата коалиция се споразумяха да поправят другия противоречив план за повдигането на акциза на бездимните цигари сред първо и второ четене, тъй че въпреки всичко ставката да се вдигне поетапно като за начало стигне 40% от тази на елементарните цигари (при 26% сега).

Световните събития също са със мощни искри: Нервите на срещата на НАТО с присъединяване на Доналд Тръмп, която ще продължи и на следващия ден, са повече от опънати. А комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се разраства, откакто Белият дом разгласява лист с китайски артикули на стойност 200 милиарда $, върху които да бъде наложено 10% мито, а Пекин заплаши да отговори уместно.

НАЙ-ВАЖНОТО
Ключовите събития от деня

Тръмп упрекна Германия, че е " заложник на Русия "

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предстоящо стартира през днешния ден остра словесна офанзива против Германия преди формалното начало на лидерската среща на НАТО в Брюксел. По време на работната закуска с генералния секретар на Йенс Столтенберг американският държавен глава упрекна администрацията в Берлин, че е " заложник на Русия " поради построяването на газопровода " Северен поток 2 ", който минава през Балтийско море, заобикаля всички директни страни в Източна Европа и свързва непосредствено Германия и Русия. Германският канцлер Ангела Меркел отговори на нападките, наблягайки, че страната й е изцяло самостоятелна от Москва и се управлява от свои лични политики и решения.

Поводът за хладния звук сред двамата водачи е, че държавното управление на Меркел не извърши уговорките от срещата на НАТО през 2014 година в Уелс и не усили поетапно военния си бюджет до 2% от Брутният вътрешен продукт. През последните седмици от американската администрация неколкократно намекнаха, че може да се стигне до евакуиране на 35-хилядния американски боен контингент в Германия.
По време на двудневната намира се чака също по този начин Македония да получи публична покана за договаряния за участие в НАТО, които ще стартират след завършването на контракта сред Скопие и Атина за промяна на името.

" Важно е да се разбере, че няма естествен закон, съгласно който НАТО да съществува постоянно ", предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща във връзка страховете, че Тръмп може да изиска и евакуиране на войски на Съединени американски щати и преустановяване на учения.

Фотограф: Francois Lenoir
Държавата изненадващо даде половин милиард лв. за ремонт на язовири

Кабинетът взе в сряда ненадейно решение - да даде половин милиард лв. от бюджета за увеличението на капитала на Държавната консолидационна компания (ДКК). От пресъобщението даже не излиза наяве защо ще се употребява огромната сума, източници обаче потвърдиха " Капитал ", че средствата са за ремонт на язовири - към 400. След законови ремонти очевидно ДКК е определена да разпорежда публичните поръчки за поддръжка и реконструкции на язовирите.

Язовирите са доста значима част от водната инфраструктура, като част от тях от години са в неприятно положение и е значимо да бъдат оздравени. Въпросът е дали тъкмо ДКК е най-подходяща за ръководството на големия финансов запас. Тя няма опит в поръчки и се ръководи непрозрачно. А в този момент ще налее половин милиард лв. в строителни компании - нова скъпа субсидия с пари на данъкоплатците след санирането. Отделно недостатък е, че липсва информация за какво сумата е толкоз огромна, за какво се дава вкупом, кои съответни обекти ще бъдат ремонтирани и по какъв начин са определени.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наподобява решен да удържи на обещанието си да наложи още мита върху вноса от Китай, откакто администрацията на Белия дом разгласява лист с китайски артикули на стойност 200 милиарда $, върху които да бъде наложено 10% мито. Митата могат да влязат в действие най-рано през септември, като ще обиден артикули от месо и зърнени култури през текстил до електроника и автомобилни елементи. Според източник на CNBC от американската администрация описът е направен по този начин, че да засегне основни браншове за китайската стопанска система, както и да се отрази отрицателно върху стратегическия проект на президента Си Дзинпин Made in China 2025, чиято цел е да трансформира страната в международен водач в няколко бранша.

Пекин дефинира като " изцяло неприемливи " проектите на Съединени американски щати за нови мита и даде обещание да отговори, защитавайки личните си ползи. Китайското министерство на търговията не даде детайлности за възможните ответни стъпки, само че по-рано Китай заплаши с " всеобхватни ограничения ". Това усилва опасенията, че отговорът на китайските управляващи може да не се ограничи с контрамита на оповестените от Вашингтон и да засегне активността на американските компании в Китай. Вашингтон упреква Пекин в кражба на технологии и че притиска компании да споделят технологиите си и се тормози, че подтикваното от Китай развиване в роботиката може да подкопае американското водачество в индустрията.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Емоционална футболна нощ в Париж


Френските почитатели в Париж изживяха бурна нощ, изпълнена с доста страсти, при класирането на националния тим за финала на международното състезание в Русия във вторник вечер. Празненствата продължиха до ранните часове на идващия ден в центъра на Париж. Петлите " победиха Белгия с 1:0 и ще се борят за международната купа с Англия или Хърватия, които ще излъчат победител довечера.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната

Утре, 12 юли, е срещата на финансовите министри на страните от еврозоната (еврогрупата), на която те ще прегледат писмо от България, с което страната ни изрича твърдо желание да се причисли към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз. На съвещанието може да се дефинира и целева дата за присъединение на лв. към валутния механизъм или така наречен чакалня на еврозоната.
Срещата в четвъртък ще е решаваща дали София ще получи съответен политически ангажимент да влезе в чакалнята дружно с банковия съюз. Това значи, че ЕЦБ би трябвало да направи предварителни инспекции на банки и финансова регулация преди да одобри страната в Механизма за тясно съдействие (начинът за страните отвън еврозоната да са в банковия съюз).

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Екотаксата за новите коли ще бъде понижена с 10% и ще стане 125 лв. , за тези на до 5 години сумата остава без смяна - 194 лв., а за над 5-годишни коли се усилва с сред 12 и 13% според от възрастта, а сумите ще варират сред 290 и 310 лв., реши кабинетът. Целта е стимулиране на използването на коли с по-ниски равнища на замърсяване.

Здравното министерство е възобновило поръчката за доставка на 400 коли за спешна помощ, откакто на 6 юли Върховният административен съд остави без почитание настояването за прекъсването й. Сроковете за подаване на предложения са удължени до 10 август, а отварянето им е на 13 август т.г.

Гърция ще изгони двама съветски дипломати и ще забрани на двама други да влизат в страната , заяви в. " Катимерини ". Атина упреква дипломатите и опити да въздействат на локалната власт и черква, да се подкопаят съглашението за името на Македония и да подкупват гръцки държавни чиновници.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Нашумялото дело за неонацистки убийства в Германия завърши с присъда за пожизнен затвор


Фотограф: Kai Pfaffenbach

Германската неонацистка Беате Цшепе бе приета за отговорна за 10 убийства в Германия и наказана на пожизнен затвор. След пет години на диспути немското правораздаване се произнесе по един от най-големите процеси против неонацисти след края на Втората международна война, предава BBC.
Цшепе е била част от неонацистката формация " Националсоциалистически незаконни " (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU), чиито членове са умъртвили осем турци, една гъркиня и немска полицайка сред 2000 и 2007 година Повечето от жертвите са дребни търговци.
Случаят раздруса надълбоко Германия и извади нескрито пропуски на вътрешното разузнаване, откакто мрежата е работила години наред, както и подценяваната заплаха на немските крайнодесни мрежи. Германският канцлер Ангела Меркел персонално изрази срама на страната си поради тези закононарушения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР