© Капитал Защо на корицата в този брой на Капитал

...
© Капитал Защо на корицата в този брой на Капитал
Коментари Харесай

Стражарите на апашите

© Капитал Защо на корицата в този брой на " Капитал " Иван Гешев и Сотир Цацаров държат банани? Не единствено тъй като България може да замязя на бананова република. За тези, които не са се сетили незабавно, обясняваме: двамата ще продължат да са основните фигури, които би трябвало да борят злоупотребите с власт и, уви, резултатът евентуално ще бъде като до момента - бутафорен. Корицата на пръв взор може и да е малко смешна, в броя ще видите и други опити да погледнем на протичащото се откъм развлекателната страна. Но в действителност ситуацията не е толкоз занимателно.

Две събития от последните дни демонстрират, че смяната в една от най-важните за средата в България области - битката с корупцията и промяната на правосъдната система, се отсрочва за след доста години. Тези два израза се трансфораха в клишета, само че проблемите зад тях се отразяват в доста направления - на качеството на държавното ръководство, бизнес средата и като цяло на капацитета на цялата страна да върви напред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на предходната седмица Висшият правосъден съвет удостовери избора на Иван Гешев за нов основен прокурор и в този момент се чака президентът да подпише указа за назначението му. Малко по-късно ръководещите издигнаха публично кандидатурата на досегашния основен прокурор Сотир Цацаров за началник на комисията за битка с корупцията и конфискация на противозаконното имущество (КПКОНПИ). Това са двете институции, които имат мощни пълномощия да се борят с корупцията. Но по принцип. На процедура през последните десетилетия няма наказан ръководещ за корист с власт, като изключим злополучната някогашна кметица на " Младост " Десислава Иванчева (по чието дело има да се произнася още една инстанция). Проблемът в тази ситуация идва оттова, че и евентуалният нов основен прокурор, и бъдещият началник на КПКОНПИ до момента имаха цялата власт на държавното обвиняване да трансформират България към положително. Не стана. Вината за това, несъмнено, не е единствено тяхна - казусът е и в метода, по който са издигнати правосъдната система, полицията, специфичните служби и прочие

Всъщност същинският проблем е, че протичащото се не е bug, а feature - не е инцидентна неточност, а издирван резултат. Липсата на промени и дизайнът на институции като комисията за битка с корупцията е разследване от целенасочените и упорити старания нацяло потомство политици. Целта им е да подсигуряват властта си, с цел да употребяват парите на страната и Европейски Съюз, дружно с безнаказаността си за метода, по който го вършат. (Вижте всичко по тази тематика тук и тук.)

И тъй като фокусът е най-вече (да използваме евфемизма) " ръководството " на средства, същинското ръководство на страната леко бяга настрана. Затова се получават истории, като да вземем за пример тази с болничните - типичен образец за неприятно решение и неприятна връзка.

С помощта на превзетата прокуратура, комисия за битка с корупцията и на практика всички основни институции политическата конкуренция се ликвидира елементарно и един от дребното проблеми остават самостоятелните медии и свободните хора. Решението за това е елементарно - тук може да видите историята на една варненска журналистка, която дръзва да зададе неуместен въпрос на локалния кмет. Накратко - уволняват я.

За благополучие не всичко в страната е в сянката на политическия мрак. Извън него остават напъните на разнообразни бизнесмени, които съумяват да прегазят до триумфа макар токсичната среда. Такава е историята на фонда за рискови вложения Eleven, който се готви да излезе на борсата. Към триумфа се надяват да тръгнат и производителите на велосипедни рамки " Сайкъл ГЕТС ", чийто цех в София ще проработи до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР